donderdag 24 januari 2019 | week 04
Home » Nieuws » Ouderen in debat met de politieke partijen

Ouderen in debat met de politieke partijen

Ouderen in debat met de politieke partijen

Lansingerland – In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseerden de ouderenbonden KBO en PCOB een politieke debat in het gemeentehuis. Politieke partijen gingen met elkaar en met de toehoorders in debat.

Peter Tetteroo

Arie Slob leidde het debat en gaf om te beginnen het woord aan de vertegenwoordigers van de politieke partijen (Eddie Neeleman was er niet). We benoemen een paar punten uit de
betogen van drie minuten.

De politiek

Kathy Arends (VVD): “We moeten geen speciaal beleid voor alle ouderen maken, maar een antwoord geven op de vragen die er zijn. Zorg op maat met liefde, genegenheid en een open houding naar de ouderen. ” Kees Willem Markus (CU) benadrukte dat we een samenleving moeten creëren waarin ouderen een waardevolle plaats innemen. Petra Verhoef (PvdA) pleitte voor gratis openbaar vervoer voor ouderen en aandacht voor ontmoetingsplaatsen. Matthijs Ruitenberg (CDA) zei te willen investeren in ‘aangepast wonen’, aanleunwoningen 2.0.
Volgens Marko Ruijtenberg (GroenLinks) bestaat ouderenbeleid niet. “We kunnen niet iedereen onder dezelfde noemer scharen. De behoefte van de mens moet centraal staan in plaats dat wij bedenken wat zij nodig hebben.” Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B): “Gratis ov voor AOW-ers. Het maakt de mensen mobieler en als zij-effect heeft het dat de bussen overdag voller komen te zitten en de lijnen blijven. Erik Jonker (D66) bracht in dat de ouderen van nu niet de ouderen van toen zijn. Woningen aanpassen met moderne technologie (demotica) zodat men zelf de regie houdt. Leon Hoek (WIJ Lansingerland) sloot de rij. Hij vertelde, dat het partijprogramma niet speciaal op ouderen is gericht, maar op iedereen. Ouderen vinden de jeugd juist belangrijk. Jongeren helpen ouderen en ouderen helpen jongeren.

De ouderen

Vervolgens kwamen de ouderen aan het woord. “We zijn bijna 80 en willen eigenlijk wat kleiner gaan wonen, maar dat is een te grote financiële stap die wij niet kunnen maken.” Een meneer uit Bleiswijk kaartte aan dat hij naar Gouda moet voor zorg. Ook op bezoek gaan bij iemand die daar in het ziekenhuis ligt, is ondoenbaar met het ov.
Jan Pieter Blonk legde uit, dat de huisartsen in Bleiswijk bepalen met welk ziekenhuis zij samenwerken en kiezen voor Gouda. “Maar we gaan dit weer op de agenda zetten”, beloofde Blonk. Een van de aanwezigen vertelde strijdbaar dat zij zelf wel uitmaakt welke arts ze wil. “Ze kunnen zeggen wat ze willen, maar ik blijf gewoon bij dokter die ik uitkies.” Een andere mevrouw ging staan en bekritiseerde de Wmo die zij mislukt acht. “Het geld gaat naar duur betaalde managers en bij ons wordt er veel afgehaald. Hoe geven we hier een draai aan?”
Kathy Arends zei te vinden, dat het geld bij de gemeente moet zijn. “Wij kunnen dan de zorg inkopen die ten goede komt aan de mensen die het nodig hebben.” De Smitshoek, 3B-Bus, die binnen Lansingerland moet blijven, dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat ze online hun rijbewijs etc. kunnen vernieuwen. Een meneer was boos over lawaaierige jongeren die als hij ze aanspreekt hem toebijten dat hij zich met zijn eigen zaken moet bemoeien.
Arie Slob besloot de bijeenkomst met de vraag: “Wie gaat er nu na dit debat op een andere partij stemmen?” Vingers bleven naar beneden.

Check Also

Een Lansingerland voor iedereen

Lansingerland - Burgemeester Pieter van de Stadt hees vrijdagochtend 11 januari in alle vroegte de regenboogvlag in top bij het gemeentehuis van Lansingerland. “We zijn een gemeente die open staat voor alle burgers; een gemeente dus die er is voor iedereen!” onderstreepte de burgemeester daarbij.

Geef een reactie