zaterdag 16 februari 2019 | week 07
Home » Nieuws » Groen Links bezoekt Wayland Energy
Menno Duk en Marko Ruijtenberg bij de boorkoppen. Foto: Peter Tetteroo.

Groen Links bezoekt Wayland Energy

Groen Links bezoekt Wayland Energy

Lansingerland – In het kader van de verkiezingen bezoeken we met elke gemeenteraadsfractie een locatie en doen daar verslag van. Marko Ruijtenberg en Menno Duk van GroenLinks gingen op bezoek bij Ewald Pelser, directeur business developments van Wayland Energy te Bergschenhoek.

Peter Tetteroo

Wayland Energy – een onderdeel van Wayland holding – produceert en levert duurzame energie aan glastuinbouwbedrijven en de ontwikkellocaties van Wayland Developments. Nadat een bron en/of een warmtenet is gerealiseerd, optimaliseert Wayland Energy deze zodanig dat er per project een toekomstbestendig energiebedrijf ontstaat. Wayland Energy treedt vooral op als ontwikkelaar en investeerder voor duurzame energiebronnen en vormt voor de bouw en de verkoop van de energie allianties met kredietwaardige partijen. De interesse van GroenLinks was gewekt.

Duurzame innovatie

​​​​Marko Ruijtenberg: “Wij zijn geïnteresseerd in duurzame innovatie. Wayland is met zijn energiewinning middels het gebruik van aardwarmte zo’n innovatief bedrijf, dus wilde Menno en ik daar een kijkje nemen en met eigen ogen zien hoe dat in z’n werk gaat.” Ewald Pelser ontving Marko en Menno op het kantoor op het bedrijventerrein Weg en Land (daar komt de naam Wayland vandaan). De heer Pelser stak enthousiast van wal en vertelde over de winning van warmte middels aardwarmte. De technische termen vlogen in het rond, maar door het stellen van vragen werd het beeld helder. Hoe werkt het, eenvoudig gezegd? Wayland boort middels een boortoren kilometers lange pijpleiding in de grond. Zo ver dat het warme water in een diepe aardlaag aangeboord is. Dat warme water pompt men omhoog om de warmte af te staan aan een ondergronds warmtenet en verder naar de kassen van afnemers van deze energievoorziening. Het afgekoelde water dat terugvloeit pompt men terug de grond in zodat er niet zo’n verzakking ontstaat als in Groningen. Zo wordt het water weer verwarmd door moeder aarde. Circulaire warmtewinning, schone energie. Menno Duk: “Er zit toch ook altijd wat gas in de aardlagen?” Pelser: “Er komt inderdaad wat gas mee met de boring en dat gebruiken we om het water extra op te warmen, zo gebruiken we die energiebron ook ten volle.”

Samenwerking met de gemeente

​​​​​Marko Ruijtenberg wilde weten hoe de samenwerking met de gemeente Lansingerland is. “Dat gaat hier heel goed”, zei Ewald Pelser. Bij veel andere gemeenten is dat anders. Daar loopt hij vaak aan tegen onbegrip en tegenwerking.
Pelser: “Je wilt niet weten wat er allemaal voor mensen op het boorterrein komen, mensen die er echt niks van snappen, maar hier is het college zeer geïnteresseerd en verleent het alle medewerking. Het is wel zo dat enthousiasme ook kan tegenwerken als er zich teveel mensen mee gaan bemoeien.” Ruijtenberg vroeg zich hardop af of het dan niet beter zou zijn als er één vast aanspreekpunt bij de gemeente voor Wayland zou zijn. Pelser gaf aan dat er een zeer deskundige ambtenaar in dienst van de gemeente is die het geheel stroomlijnt en dat werkt. Ruijtenberg wilde ook weten of de gemeentelijke schaalvergroting een rol gespeeld heeft bij het hebben van zulke professionals. Volgens Pelser is dat zeker het geval. Groter, meer geld, een duurzame ambitie en goede mensen in dienst hebben, dat zie je eerder bij grote gemeenten. Menno Duk vroeg hoe deze manier van energiewinning helpt in het dalen van de CO2 uitstoot. Pelser legde uit dat door werken met aardwarmtebronnen de uitstoot van CO2 in stappen daalt.

GroenLinks en Wayland

​​​​​​Wat zou GroenLinks kunnen betekenen voor een bedrijf als Wayland? “Voor het leveren van warmte aan bijvoorbeeld 60 hectare kassen, hebben we ondergronds een veelvoud aan ruimte nodig. Dat is een moeilijk punt, want zoveel ruimte is er zomaar niet”, aldus Ewald Pelser. “Naar locaties waar vandaan we kunnen boren en ondergrondse leidingen mogen en kunnen aanleggen, moet gezocht worden. Daar kan de politiek zich hard voor maken.”
Menno Duk was benieuwd hoe het zit met het energieverbruik door het gebruik van het vele licht in de kassen. Pelser weet dat er één tuinder is die alle verlichting door middel van Led lampen heeft, maar de investering is vooralsnog te duur. Voordat alle tuinders hiertoe overgaan zal nog even duren.
Na het verhaal willen we ook even naar een locatie toe waar de boringen gedaan zijn. Zo’n locatie is er achterin de Warmoeziersweg. We rijden er naar toe en zien de blauwe boorkoppen, waarvandaan de pijpleiding met warm water naar de afnemers lopen. Ziet er mooi uit.

Check Also

Uniek concert Kozakkenkoor en Klezmerband in O.L. Vrouw Geboortekerk

Berkel en Rodenrijs – We hebben inmiddels kennis kunnen maken met de vernieuwde O.L. Vrouw …

Geef een reactie