zondag 20 januari 2019 | week 03
Home » Commentaar » Inzet

Inzet

Afgelopen weekend stond voor menig sportliefhebber de start van de Olympische Spelen op het programma. De lat is hoog gelegd voor de Nederlandse equipe, want het record aan gouden medailles overstijgen van de vorige spelen in Sotsji zal niet meevallen. En zoals vaker in de sport en op andere vlakken is het meest aannemelijke en verwachte niet altijd datgene wat werkelijk gebeurt. Een gouden medaille is soms juist weggelegd voor diegene die dat zelf het minst verwacht en dus redelijk relaxed en ontspannen aan de start staat. Dat frank en vrij bewegen zie je bij kinderen vaker dan bij volwassenen. Kinderen kunnen zich uitleven in een wedstrijd en heel fanatiek hun spel spelen, zonder de druk te voelen van het winnen of het behalen van groot succes. Ouders zijn vaak degenen die dat onbevangen spel verpesten door aan de kant te schreeuwen en een mening te hebben over het spelgedrag van hun kind of die van anderen. Het maakt dus uit hoe het in het koppie zit. Kan je het resultaat van je inspanning los zien van de beloning? Natuurlijk gaan de meeste sporters voor de winst, maar een sportieve verliezer weet dat het gaat om de inzet en niet om het uiteindelijk resultaat. En dat laatste gaat eigenlijk op voor veel stappen in het leven. Pak je de kansen die je geboden worden en ga je er helemaal voor? Dan is het uiteindelijke resultaat niet te vangen in medailles. Het uiteindelijk resultaat is de positieve energie die vrijkomt als je tevreden bent met dat wat je doet. Ik zit de komende weken regelmatig even voor de tv om al die geweldige sportmomenten te beleven zonder te tellen hoeveel we er al behaald hebben. Maar ik gun iedereen die er keihard voor gaat wel zijn gouden moment.

Annelies Moerel

Check Also

Follow the money

Het wijzigen van bestemmingsplannen, waarbij sprake is van ingrijpende veranderingen in de directe woonomgeving door …

Geef een reactie