zondag 20 januari 2019 | week 03
Home » Heden & Verleden » Cor van Wanrooij, een veelzijdig man
Cor adverteerde met zijn eigen handel in petroleum en huishoudelijlke zaken

Cor van Wanrooij, een veelzijdig man

In deze aflevering (144) van Heden & Verleden staat Cor van Wanrooij centraal. Deze inwoner van Berkel en Rodenrijs is de grondlegger van de rubriek Heden & Verleden. Eerst in De Schakel en later in De Heraut. Bron van dit artikel is verenigingsblad Het Lint van de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs. Auteur: Cor Overmeer, voorzitter van de vereniging.

Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, kan contact met de redactie van De Heraut opnemen: tel. 010 – 5118892 of redactie@de-heraut.nl.

Cor van Wanrooij, een veelzijdig man

In het verenigingsblad van de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs zal de komende tijd worden teruggekeken op de meer dan 1000 verschenen artikelen van Cor van Wanrooij over de historie van de 3B-gemeenten. Deze artikelen verschenen vanaf maart 1975 onder de rubriek ANNO in het maandblad SPOT, en daarna vanaf 1977 in de rubriek Heden & Verleden in De Schakel en later vanaf 1991 in De Heraut. Tot op hoge leeftijd is Cor het artikel H&V blijven schrijven, ondanks zijn afnemende gezondheid. Hij stopte met schrijven eind 1996.

Bijnamen

Cor van Wanrooij had meerdere bijnamen, daarvan was Lord Wanhoop de bekendste. Deze bijnaam is dan ook op Cor zijn grafsteen komen te staan.
Wil van der Bulk en Cees van Wanrooij hebben Cor zijn doopceel gelicht en zijn levensloop beschreven die begint in de 19e eeuw. Zij hebben mede bijgedragen aan dit artikel en de geplaatste foto’s.
De vader van Cor, Johannes van Wanrooij (Hannus), wordt ca. 1880 geboren in Geffen bij Oss. Hannus kreeg de bijnaam de sterrenkijker. Hij was namelijk bijziend en keek altijd een beetje schuin omhoog. Hannus trouwt met weduwe Haastrecht, die al twee kinderen had. Naar zeggen, gekoppeld door de toenmalige geestelijkheid. Hannus gaat als boerenknecht werken en wonen in Hazerswoude-Rijndijk. Cor wordt daar op 22 juli 1912 geboren.
Met een tussenstop in Wateringen verhuist Hannus in 1914 naar de boerderij van Sjaak van der Burg aan de Noordeindseweg 260 in Berkel en Rodenrijs. Piet van den Bos boerde daar toen en Hannus gaat werken als knecht en krijgt met zijn gezin inwoning. Na een jaar vertrekt hij daar alweer en gaat hij wonen aan de Noordeindseweg 182, het middelste huis van een blokje van drie. Hij was de buurman van Piet Overmeer (de opa van de auteur van dit artikel) die rechts van hem woonde.

Al jong aan het werk

Cor gaat naar de katholieke lagere school St. Jozef. Uiteraard een school alleen voor jongens. Als Cor in de 6e klas zit bij meester Witte (een klas met 54 kinderen), komt op een ochtend z’n vader binnen lopen en zegt “Je hebt genoeg geleerd, je kan als knecht komen werken op de boerderij van Grabel van de Burg”. Dat was een boerderij aan de Klapwijkseweg vlakbij Tol ‘t Meerhek. Cor had daar kost en inwoning en sliep op de hooizolder op een strooien matras. Zaterdags na het melken mocht Cor naar huis en ging hij ‘s avonds naar de jongerenvereniging en op zondag naar de kerk. Zondagmiddag fietste hij dan weer snel naar de boer, want hij moest op tijd voor het melken terug zijn. Samen met Jan v.d. Bulk (bijnaam Jan Race), was hij één van de eersten die een sportfiets met een leren zadel had.
Na een jaar stopt Cor als boerenknecht en ging hij in de tuinbouw aan de slag. Eind jaren dertig werd hij vanwege de crisis werkloos. Hij gaat als melkventer eerst in Wassenaar en later bij Jaap de Kroes aan de Bovendijk werken, overal met kost en inwoning. De leukste tijd van zijn leven zegt Cor in een artikel in 1990.
In 1938 verhuisden de ouders van Cor naar het rijtje huizen langs de Noordeindsevaart naast de boerderij van Frank van der Burg op nr. 59. Deze huizen waren van de tuinders Willem en Koos van Leeuwen.
Cor trouwt in 1938 met Riet Stigt en gaat wonen in zijn ouderlijk huis op Noordeindseweg 182.

De oorlog

In 1939 wordt Cor gemobiliseerd en wordt hij kok bij de cavalerie. Als de paarden gewassen moesten worden, stonden de maten in de houding en bij “geef acht” werden de konten gesponst en gezeemd.
In 1942 neemt Cor de handel in petroleum en huishoudelijke artikelen, zoals Sunlight, Blauw dotten en Karnemelkzeep, over van zijn zieke en bijna blinde vader. Het venten ging met een hondenkar, later een bakfiets, vanuit een loods naast Cor zijn woning. Als de bank van Cor failliet gaat is dat ook het einde voor zijn oliehandel. Hij wandelt de deur uit onder het zingen van “en van je hela hola houdt er de moed maar in”. De oliehandel werd overgenomen door Frans Gouweleeuw bij velen wel bekend.
Hij werkt vervolgens bij diverse bedrijven, o.a. bij van Pelt wegenbouw, houtfabriek Hordijk en carrosseriebouw Van de Burg. Naast zijn werk heeft hij ruim 30 jaar een bloeiende krantenwijk en bezorgde hij op het fietsje dagelijks het Nieuwe Dagblad en de Maasbode en op zaterdag haalde hij het abonnementsgeld op.

Gezin

In 1960 verhuist Cor met zijn gezin naar Julianastraat 29 in de pas opgeleverde Oranjebuurt met uitzicht tot aan Zoetermeer. Het gezin van Cor breidde zich uit tot 9 kinderen, 4 meisjes en 5 jongens. Met zijn vrienden uit de Julianastraat, Jan Bakker, Cees Hulst en Wim van den Bulk ging Cor zondags graag met zijn vieren op twee brommers naar Feijenoord. De dubbeltjes moesten in die jaren in de grote gezinnen immers worden omgekeerd voordat ze mochten worden uitgegeven en dit scheelde benzine.
Cor heeft tot zijn overlijden in 2001 in Huize Sint Petrus gewoond, hij is bijna 89 jaar oud geworden.

Check Also

Het is 5 december, tijd voor Sinterklaas!

Deze aflevering (179 ) van Heden & Verleden staat in het teken van het Sinterklaasfeest …

Geef een reactie