zondag 20 januari 2019 | week 03
Home » Lezersschrijven » Statiegeld blikjes en petflesjes

Statiegeld blikjes en petflesjes

Graag wil ik reageren op het artikel in De Heraut van woensdag 7 februari 2018, over invoering van statiegeld voor blikjes en kleine petflesjes.
Het is waar dat rotzooi op straat, oftewel zwerfafval, waarvan een behoorlijk deel bestaat uit lege en veelal platgetrapte blikjes en kleine plastic flesjes, niet alleen een belangrijke ergernis is van burgers, maar ook hoge kosten met zich meebrengt voor het opruimen daarvan. Statiegeld (10 ct?) zou dan volgens de statiegeldalliantie voor minder van dit soort zwerfafval kunnen zorgen.
Nog afgezien van het feit dat nieuwe invoering van statiegeld ook hoge kosten met zich meebrengt, zie ik geen heil in de invoering ervan, en wel om de volgende redenen:
1. Blikjes en kleine petflesjes in straatvuil zijn sowieso niet afkomstig van normale huishoudens.
2. Blikjes en kleine petflesjes in straatvuil zijn grotendeels /alle afkomstig van lieden die op straat uit deze verpakkingen consumeren om daarna deze lege verpakkingen onverschillig op straat neer te smijten. Voor het luttele bedrag van 10 cent zullen deze onverschillige kwibussen heus niet naar een supermarkt terug gaan lopen.
Het is een kwestie van mentaliteit en niet van geld.

B.A. Tan
Berkel en Rodenrijs

Check Also

Bijzondere ontmoeting

Het begint er mee dat ik twee kaartjes van vrienden kreeg voor een zondagochtend concert …

Geef een reactie