zondag 20 januari 2019 | week 03
Home » Politiek » Reputatie van Moskeevereniging el-Fath aangetast?

Reputatie van Moskeevereniging el-Fath aangetast?

Lansingerland – In Lansingerland is de moskeevereniging el-Fath als enige moskee actief in de gemeente, georganiseerd als Islamitisch Cultureel Centrum Lansingerland in een verenigingsstructuur en decennia lang verankerd in deze gemeente. In de vereniging is een groot deel van de leden woonachtig in Lansingerland, maar ook daarbuiten zoals in Pijnacker-Nootdorp, het noordelijk deel van Rotterdam, Zoetermeer en nog veel meer omliggende plaatsen. Elke vrijdag bezoeken ongeveer 400 mensen het vrijdagmiddaggebed in de moskee. Tijdens de belangrijke islamitische feestdagen lopen de bezoekersaantallen nog verder op.

Peter Tetteroo

Over de moskee ontstond onrust door een passage uit het CDA-verkiezingsprogramma: “Het CDA wil niet dat salafistische of andere radicale predikers in Lansingerland invloed uitoefenen op onze jeugd. Indien een gebedshuis hieraan meewerkt, dan dient dit gebedshuis te worden gesloten. Het CDA is tegen niet-transparante (buitenlandse) financiering van gebedshuizen en tegenstander van het in de publieke ruimte ten gehore brengen van de islamitische gebedsoproep. Ook de verkiezingsprogramma’s van Leefbaar 3B en VVD bevatten tekst betreffende deze moskee. VVD: “Voor haatpredikers is in Lansingerland geen plaats. De gemeente voorkomt dat dergelijke imams haat kunnen zaaien en oproepen om onze waarden en vrijheden te negeren.” Leefbaar 3B: “Voor imams die oproepen de Nederlandse vrijheden, normen en waarden te negeren mag geen plaats zijn in Lansingerland.”
Het bestuur en de leden van de vereniging El-Fath voelde zich negatief aangesproken door deze standpunten en de PvdA wilde deze zaak bespreken op de commissievergadering Algemeen Bestuur van 7 februari.

Inspreken

De heer Hassan sprak namens de El-Fath voorafgaande aan die bespreking de raadsleden toe. Samengevat: “De reputatie van onze moskee is aangetast terwijl we al jarenlang een positieve bijdrage leveren aan deze samenleving. Wij zijn tegen radicalisering en spannen ons in om dit te voorkomen bij onze jongeren door ze in de moskee te onderwijzen. Wij maken ons grote zorgen om de veiligheid van de moslimgemeenschap in Lansingerland als burgers het partijprogramma van de CDA als waarheid beschouwen. Wij gaan graag met alle partijen in dialoog om deze punten bespreekbaar te maken. Bij deze zijn jullie allemaal uitgenodigd voor onze open dagen op vrijdag 16 en zaterdag 17 februari. De burgemeester opent de nieuwe moskee offiicieel op 16 februari en iedereen is uitgenodigd om een kijkje te nemen en vragen te stellen. Uiteraard is de moskee ook open op andere dagen voor iedereen met interesse en/of vragen.” De uitnodiging werd door de aanwezige commissieleden in dank aanvaard.

Na het inspreken van Hassan opende Leon Hoek (WIJ) het rondje langs de politieke partijen door te zeggen dat de commissievergadering niet de plaats was om deze zaak te bepreken. Dit hoorde volgens Hoek en de meerderheid van de andere commissieleden thuis op een lijsttrekkersdebat.
Michiel Muis (D66): “Laten we hier nu niet een potje gaan zitten demoniseren.” GroenLinks en Partij Neeleman waren het er samen met de PvdA over eens om dit wel in de commissie te bespreken, en Petra Verhoef (PvdA) wilde graag reageren, maar voorzitter Jan-Pieter Blonk stond dit niet toe en volgde de procedure door het punt van de agenda af te halen. In het komende lijsttrekkersdebat zal deze kwestie vast en zeker aan bod komen en kunt u zelf uw mening vormen.

Check Also

Maalderij Treurniet moet het gezicht van het dorp blijven

Berkel en Rodenrijs - Het is niet voor het eerst dat in deze krant alinea’s gewijd worden aan het stuk gemeentelijk erfgoed Maalderij Treurniet Mengvoeders BV aan de Rodenrijseweg. De productie in de maalderij op deze locatie ligt al een aantal jaren stil. Plannen om het erfgoed voor het nageslacht te behouden zijn er al jaren. Tot genoegen van Nico en zoon Steven Treurniet werden de plannen door veel inwoners van Berkel en gemeentebestuurders met gejuich ontvangen.

Geef een reactie