maandag 17 december 2018 | week 51
Home » fbpost » Gemeente Lansingerland helpt inwoners met een laag inkomen

Gemeente Lansingerland helpt inwoners met een laag inkomen

Gemeente Lansingerland helpt inwoners met een laag inkomen

Lansingerland – Rondkomen van een uitkering of een minimum inkomen is vaak lastig, vooral als je zomaar in zo’n situatie bent beland. Gemeente Lansingerland doet er alles aan om die mensen te helpen en kennis te laten maken met speciale budgetten, regelingen en eenmalige extra’s die er zijn als je een smalle beurs hebt. We spraken met wethouder Ankie van Tatenhove over het omgaan met beperkte middelen.

Freek J. Zijlstra

Aan het eind van 2017 bracht de gemeente een ‘veel voor een beetje kalender 2018’ uit. Een praktisch cadeautje om bij de dag te leven, belangrijke afspraken te noteren, maar ook handige tips om geld te besparen, zelf dingen te maken, lekker voor weinig geld te koken of op een goedkope manier toch wat leuks te gaan doen.

Korting

Inzicht in geldzaken, of anders gezegd, het op rij zetten van inkomsten en uitgaven, daar begint de kalender mee. Vaste kosten voor wonen, ziektekosten, TV en telefoon of andere media, water en energie en dan moet er nog voldoende overblijven voor eten en kleding. Soms een zware opgave, vooral als er kinderen rondlopen die best veel geld kosten.
En dán zijn er regelingen, via de gemeente, waar je met een laag inkomen gebruik van kunt maken. Zoals een collectieve ziektekostenverzekering.
Ankie van Tatenhove: “We zijn van het ZilverenKruis overgestapt naar DSW. Daar kan uit twee pakketten gekozen worden. DSW heeft al scherp lage premies en daarop wordt nog eens korting gegeven. Het aantal inwoners dat via de gemeente een goedkopere ziektekostenverzekering afsluit neemt nog steeds toe. In 2015 waren dat er 298, in 2016 al 540, in 2017 steeg het naar 721 en nu zijn er voor 2018 maar liefst 1048 polissen afgesloten! En dat komt niet omdat het aantal inwoners met een minimum inkomen verdrievoudigd is, maar omdat men beter de weg weet te vinden.”

Hulp

SchuldHulpMaatje, stichting Kwadraad en Humanitas begeleiden mensen die in financiële problemen zijn gekomen. Dat kan zijn door verlies van werk, een scheiding of omdat men schulden op schulden stapelt, en dan nemen de boetes dramatisch toe. Die mensen worden geholpen om te plannen en anders met het beschikbare geld om te gaan. Maar ze worden ook geholpen om de weg te vinden naar de voedsel- of kledingbank, kringloopwinkels en hoe ze extra geld uit speciale potjes kunnen aanvragen.
Van Tatenhove: “De zogenaamde Klijnsma-gelden voor minima zijn bijvoorbeeld gebruikt om 72 kinderen op zwemles te krijgen, 32 kinderen een abonnement voor speeltuin de Kievit te geven en 55 kinderen een Jarige Job Verjaardagsbox uit te reiken. Bovendien kregen 291 kinderen een kindpas ter waarde van € 80 waarvoor ze kleding of schoenen konden kopen.”

Allemaal extra’s

Andere regelingen zijn, om er een paar te noemen: een Rotterdampas voor slechts € 5 waarmee je in meer dan 750 attracties kunt; via Leergeld Lansingerland kan één keer in de drie jaar een fiets aangevraagd worden voor kinderen van 4 t/m 18 jaar; voor diezelfde leeftijdsgroep is via het Jeugdcultuurfonds & Jeugdsportfonds lesgeld voor cultuur- en sportlessen aan te vragen; er kan een (tweedehands) computer voor het schoolgaande kind aangevraagd worden.
Van Tatenhove: “Er is nog veel onwetendheid over al die extra regelingen, maar soms ook schaamte om er gebruik van te maken. Kom, maak er alsjeblieft gebruik van! Klop bij de gemeente aan en wij helpen je graag op weg!”

Check Also

Meer zorg voor volksgezondheid en milieu bij besluitvorming luchtverkeer

Lansingerland - De provinciale CDA-afdeling Zuid-Holland heeft besloten tot een aanscherping van haar verkiezingsprogramma over vliegverkeer, dit op initiatief van het CDA Lansingerland.

Geef een reactie