dinsdag 22 januari 2019 | week 04
Home » Politiek » WIJ Lansingerland houdt jongerendebat in raadzaal
WIJ en 'zij'.

WIJ Lansingerland houdt jongerendebat in raadzaal

WIJ Lansingerland houdt jongerendebat in raadzaal

Lansingerland – In het kader van de verkiezingen gaan we met elke gemeenteraadsfractie op stap naar een tevoren vastgestelde locatie, stellen kritische vragen en doen daar verslag van. We hadden met WIJ Lansingerland afgesproken met (hang)jongeren te praten en de beste plaats om dat te doen was de Raadzaal in het ‘Huis van de Samenleving’.

Freek J. Zijlstra

Bij generatieverschillen wordt het al gauw ‘Wij tegen zij’. WIJ Lansingerland, de politieke partij die zegt veel oog te hebben voor wat onder jongeren leeft, probeerde in de setting van een officieel debat feiten en inzicht te vergaren bij ‘zij’: 13 meisjes en 7 jongens in de leeftijd van 15-20 jaar. De twintig jongeren kwamen uit Bergschenhoek (9), Berkel en Rodenrijs (6) en Bleiswijk (5). Ze namen plaats achter de microfoons en vonden acht WIJ-partijleden tegenover zich, die, als het er op aan kwam, eigenlijk veel van de jongeren wilden weten.
Lijsttrekker Leon Hoek vatte bondig samen wat de insteek van de avond was: “We gaan niet óver, maar mét elkaar praten; jullie zijn de deskundigen en daarom hebben wij jullie voor onze beeldvorming nodig; we hebben in Lansingerland bijna de meeste jongeren van de gemeenten in Nederland, dus, jullie dóen er toe!”

Hangplekken

Vraag: Als er rotzooi in een buurt is, krijgen de (hang)jongeren vaak de schuld. Hoe komt dat volgens jullie?
Reacties: Het is vervelend als de omgeving denkt dat jij dat allemaal hebt gedaan. De mensen gaan direct schreeuwen en de sfeer wordt agressief. Het zou beter zijn als er een normaal gesprek tot stand kwam en er uitgepraat wordt wat het probleem is. Beter dan dat de groep steeds weggestuurd wordt en het probleem zich alleen maar verplaatst. Daarom is een aantal goede en vaste hangplekken nodig waar de omgeving geen last van heeft. Pecto’s in Bleiswijk zou zo’n toffe plek kunnen zijn, maar daar komen nu kinderen tot 12 jaar.
Tot die leeftijdsgroep is er in de woonwijken al veel; kijk maar naar de speelveldjes en wipkippen. Die veldjes groeien niet mee met wat de oudere leeftijdsgroep in zo’n woonwijk, die er al even staat, wil.
Vraag: Waar moet zo’n hangplek dan aan voldoen?
Reacties: Een halfopen, droge ruimte met (beperkte) verlichting. Een grote afsluitbare vuilnisbak (die regelmatig geleegd wordt!) in het midden en daar omheen twee U-banken met leuningen. Niet bij een school of in een woonwijk, maar op een plek waar het vanaf 22.00 uur niet per se stil hoeft te zijn. Wél Wifi, géén openbaar toilet – dat wordt alleen maar smerig.
Vraag: Weet je wanneer jullie overlast veroorzaken?
Reacties: Als groep wordt er al gauw hard gepraat en gelachen, er rijden brommers af en aan. De mensen uit de woonomgeving komen niet meer met ons praten, maar bellen direct de politie. Soms komt er nog een jongerenwerker langs, en dat maakt verschil. Er zijn groepen agressieve jongeren die het voor de goedwillende jongeren verzieken. Als je maar ergens met 15 jongeren of meer staat, wordt direct de politie gebeld. Vooral winkeliers doen dat, omdat ze bang zijn voor rotzooi, schade of diefstal. Begrijpelijk dat men over-reageert, omdat zij geen onderscheid tussen groepen jongeren kunnen maken.

Als jij de baas zou zijn…

Vraag: Wat zou je toe willen voegen aan Lansingerland, iets wat er nu niet is en waarvoor je bij het zoeken naar vertier naar de grotere steden gaat?
Reacties:
Een nachtwinkel zou een goed idee zijn. Nu moet je naar Hillegersberg als je na 20.00 uur (een paar winkels na 22.00 uur) nog wat nodig hebt. Kan er dan misschien ook een McDonald’s of KFC in Bergschenhoek komen?
Als je uit huis wil, kun je als begin twintiger nergens naar toe. Kan er niet een jongerenwooncomplex komen, een plek waar je met anderen woont, net zoals in een studentenstad? Je moet nu een inkomen hebben en het project aan de Wethouder Schipperstraat is maar voor de duur van een jaar.
De fietspaden zijn te smal voor fietsers èn scooters. De rotondes zijn op veel plaatsen levensgevaarlijk voor fietsers, omdat ze van automobilisten vaak (nog) geen voorrang krijgen.
Bioscoopbezoek is voor de meeste 15-20 jarigen gewoon te duur. Een discotheek heeft aanzuigende werking van jongeren uit de stad, waardoor het meer ellende dan plezier geeft. De meeste uitgaansgelegenheden – waar alcohol geschonken wordt – zijn voor boven de 18 jaar. Als je eens lekker uit wil gaan, doe je dat niet in je eigen dorp, maar dan ga je (al dan niet na indrinken) naar de stad.
Er zouden best meer feesten in het Annie M.G. Schmidtpark georganiseerd kunnen worden, juist voor de jongeren van onze leeftijd.

Roken, drinken, drugsgebruik

Vraag: Hoeveel van jullie roken en drinken er en weet je trouwens genoeg van de schadelijke effecten?
Reacties: 16 van de 20 aanwezige jongeren noemen zichzelf rokers (er was ook een rookpauze tijdens dit debat), waarvan 13 jongeren thuis ook ‘gewoon’ roken. Ook wordt er in deze groep vaak en veel alcohol gedronken: 12 van de 20 jongeren drinken. “We weten donders goed wat de gevolgen zijn van alcohol, roken en drugs. We hebben daarover geen aanvullende informatie of voorlichting nodig.”

De WIJ Lansingerland-fractie deelde complimenten uit aan de jongeren, die de tijd hadden genomen om in gesprek te gaan. Er was veel respons en inbreng. WIJ Lansingerland blijft in gesprek met de jongeren en roept op tot wederzijds begrip en verdraagzaamheid. Per slot, de jongeren van vandaag zijn onze toekomst.

Check Also

De Kieviten zet kampioenen in de schijnwerpers

Bleiswijk - Voorzitter Robert Kuiperij van Atletiek- en wandelvereniging De Kieviten heette vrijdagavond 4 januari alle leden welkom die naar Ricky’s Sportsbar in Sporthal Rijneveen waren gekomen om met elkaar het nieuwe jaar goed te beginnen; met het uitreiken van de prijzen aan de kampioenen van de vereniging uit het net afgesloten jaar 2018.

Geef een reactie