maandag 21 januari 2019 | week 04
Home » Advertorial » Houweling levert gerecyclede jerrycans

Houweling levert gerecyclede jerrycans

Bleiswijk – Houweling Groep, een groep van meerdere bedrijven waaronder een distributeur van verpakkingen, levert sinds kort nieuwe verpakkingen die 75% CO2 besparen. Houweling Groep ontwikkelde met haar kennis en expertise twee series met jerrycan samples die voldeden aan alle technische wensen, eisen en testen van de verpakkingsexpert.

Het plastic verpakkingsafval van Plastic Heroes en PMD (plastic, metalen en drankenkartons) in Nederland wordt ingezameld, gesorteerd, gereinigd en bewerkt tot granulaat. Dat proces is nu zo ingericht dat kunststoffen op specifieke eigenschappen gesorteerd kunnen worden en daarna dusdanig bewerkt dat er een hoogwaardige grondstof ontstaat. PCR-HDPE is gelijkwaardig aan en net zo te gebruiken als nieuw, zogenaamd virgin, HDPE.
Het bedrijf Quality Cirular Polymers met een fabriek in Geleen waar het PCR-HDPE granulaat wordt gemaakt, liet berekenen dat de keuze voor PCR-HDPE een CO2-besparing van 75% oplevert ten opzichte van virgin HDPE. Daarnaast betekent het gebruik van PCR-HDPE per flacon of jerrycan een vermindering tot wel 95% in het gebruik van fossiele grondstoffen. Houweling Groep had reeds flacons die van PCR-HDPE zijn gemaakt in haar assortiment, maar heeft nu ook jerrycans van hetzelfde materiaal ontwikkeld.

Eerste klant

Verpakkingsleverancier Uzin Utz Nederland bv is de eerste klant van de Houweling Groep die flacons én jerrycans van 100% post-consumer recycled (PCR) kunststof afneemt. De producten die zij verkopen, worden onder andere in flacons en jerrycans verpakt. Het vervangen van de huidige verpakkingen voor deze twee producten levert Uzin Utz Nederland een CO2-reductie tot 75% en een besparing tot 95% in gebruik van fossiele grondstoffen op.
Frank Houweling, account en export manager bij Houweling Groep, vertelt: “De flacons waren ons eerste bewijs dat producten van PCR-HDPE haalbaar waren, maar we zijn tegelijkertijd ook bezig met de ontwikkeling van andere verpakkingen. We zoeken klanten die dergelijke verpakkingen verder met ons willen testen.” Uzin Utz Nederland toonde interesse in de jerrycans en uit deze samenwerking is wederom het bewijs gekomen dat gebruikt kunststof nu inderdaad weer in de keten kan komen als waardevolle grondstof.

Recyclen

Houweling Groep is overtuigd van de mogelijkheden tot het sluiten van de keten. Het familiebedrijf zamelt al jarenlang gebruikte verpakkingen in. Deze worden gereinigd en waar nodig gerepareerd en ingezet voor een tweede, derde of soms zelfs vierde leven. Verpakkingen die niet meer geschikt zijn voor hergebruik werden door Houweling gerecycled. Frank Houweling: “Dat recyclingsproces binnen ons bedrijf is ondertussen overgenomen door SUEZ, maar we waren er natuurlijk als eerste bij toen
door de specifiekere sortering een kwalitatief hoogwaardige grondstof ontstond.”

Check Also

PLUS Koelhuis in finaleronde PLUS Awards

Bergschenhoek - PLUS Koelhuis is weer een stap dichter bij de titel ‘Beste PLUS van Nederland’. Samen met negen andere supermarkten is de supermarkt in hartje Bergschenhoek door naar de finaleronde van de PLUS Awards 2018-2019.

Geef een reactie