woensdag 12 december 2018 | week 50
Home » Algemeen » Wouter Huitzing wint loopwedstijd over 180 kilometer zonder slaap

Wouter Huitzing wint loopwedstijd over 180 kilometer zonder slaap

Wouter Huitzing wint loopwedstijd over 180 kilometer zonder slaap

Berkel en Rodenrijs – Wouter Huitzing heeft de Spine Challenger, een loopwedstrijd over 180 kilometer (met 5.600 hoogtemeters) door de bergen van de Yorkshare Dales, op zijn naam geschreven. In 25 uur en 44 minuten liep hij op 15 en 16 januari een nieuw parcoursrecord. Een bijzondere prestatie.

Sjoerd Keizer

Zonder slaap doorstond hij de loopwedstrijd. “Het is een wedstrijd waar je non-stop loopt zonder slaap. Wel moet je overlevingspullen bij je hebben, waarmee je kan slapen en genoeg te eten hebt. Daarnaast liep ik met een GPS-systeem, waardoor je de weg niet kunt kwijt raken.”

Hoofdlamp als wereld

Na afloop van de wedstrijd zat Huitzing er helemaal doorheen. “Alles deed pijn en je wil eigenlijk alleen maar slapen. Het is niet alleen fysiek enorm zwaar, maar ook mentaal is het lastig. Zo liep ik heel lang alleen nog met één man samen. Wij twee lagen op kop en dan wordt het een mentaal spelletje. Dan liep ik weer voorop, dan hij weer. Ik merkte dat ik beter was in klimmen dan op de vlakke stukken, dus probeer je op de vlakke stukken er nog meer uit te persen zodat je dan bij het klimmen het verschil weer kunt maken.
Op een gegeven moment moest hij zijn flesje water vullen en besloot ik dat niet te doen. Toen kon ik het weglopen en begon het zwaarste gedeelte. Ik wist niet hoe ver hij achter me was, dus bleef ik stug doorlopen. Uiteindelijk bleek het dat hij ver achter mij was en dat ik me helemaal geen zorgen hoefde te maken. Toch blijf je constant bezig met of hij je niet toch gaat achterhalen. Op een gegeven moment is de hoofdlamp die op je voorhoofd zit je enige wereld. Je komt af en toe een dorpje tegen, maar vaak is de wereld erg klein en loop je alleen in het licht van je hoofdlamp.”

Veel ervaring

Qua voorbereiding had de loper eigenlijk weinig tijd nodig. “Ik ben me een paar maanden van te voren echt gaan voorbereiden op de loop. Maar ik train al zoveel dat ik niet heel veel anders hoef te doen. Ik ga dan bijvoorbeeld naar de Utrechtse heuvelrug om het hoogteverschil te oefenen. De voorbereiding verliep prima en ik wist dat ik er klaar voor zou zijn. Ik had als doel om op het podium te komen, maar de winst overtreft natuurlijk alles.”
De focus ligt voor Huitzing alweer op andere wedstrijden. “Ik heb wel een tijd lang last gehad van de loop. Mijn veters bleken wat te strak te hebben gezeten en dat knelde mijn voet af. Daar heb ik nu nog een beetje last van, dus als ik straks weer echt begin met trainen, moet ik het weer goed opbouwen.
Ik ben van plan komende tijd de vuurtorentrail op Ameland te lopen, deel te nemen aan een 160 kilometer-wedstrijd in Engeland en ik ga naar Frankrijk voor een wedstrijd over 290 kilometer. Daarnaast doe ik ook aan adventure racing. Dat is een combinatie van kajakken, lopen en fietsen. Daar heb ik al veel mooie wedstrijden van mogen meemaken. Het EK en het WK van die discipline komen eraan en daar wil ik ook hoge ogen gooien.”
Stoppen is er dus nog lang niet bij voor de 33-jarige sporter. “Nee, mijn tegenstander in Engeland was ook 47 jaar en dat ik wil natuurlijk ook halen. Omdat je op een vrij laag tempo loopt, kan je het ook veel langer volhouden dan normaal. Ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt, dat ik dat nog lang niet wil opgeven.”

Check Also

Voor elk kind brandde een kaarsje

Lansingerland - Elke tweede zondag in december is het Wereldlichtjesdag. De dag waarop er wereldwijd aandacht is voor alle overleden kinderen. Op Wereldlichtjesdag worden er wereldwijd openbaar toegankelijke bijeenkomsten georganiseerd en kaarsen ontstoken. Ook in Lansingerland.

Geef een reactie