woensdag 12 december 2018 | week 50
Home » Advertorial » De krant op de mat lijkt zo gewoon

De krant op de mat lijkt zo gewoon

De krant op de mat lijkt zo gewoon

Als wekelijks de krant in de bus valt sta je er niet meteen bij stil dat aan die bezorging al flink wat werk is voorafgegaan. De familie De Kwant van het op Weg en Land gevestigde F.C. Deliveries Verspreidingen verzorgt al weer 18 jaar de verspreiding van de kranten en folders.

Wekelijks worden de kranten en folders gebundeld en bij de bezorgers afgeleverd, maar voor het zover is moeten voldoende bezorgers beschikbaar zijn om alle wijken te kunnen en willen lopen. “Hadden we vroeger nog een wachtlijst van bezorgers, tegenwoordig is het helaas steeds moeilijker om bezorgers te vinden. Hoe dit komt? Kleiner wordende families, meer keuze op de arbeidsmarkt (andere verspreiders, supermarkten, enz.) en veranderende sociale wetgeving die voor het hele land geldt (van stukloon naar uurloon). Dit laatste is niet alleen van invloed op de collega’s in de branche en op het aanbod van bezorgers, maar ook voor opdrachtgevers. En daar wordt helemaal niemand vrolijk van. Het laatste woord hierover is echter nog niet gesproken.

Rondbrengen

Op maandag en dinsdag worden de folders uitgereden, de dinsdag en woensdag zijn de kranten bezorgdagen, donderdag worden weer nieuwe folders verzameld en vrijdag geteld. Daar tussendoor komen de flyers, het controleren van de wijken, het werven van bezorgers, het nabrengen van kranten en de contacten met de klanten. “Een week vol dus, maar wel leuk en afwisselend werk.”

De bezorger

Lars Qualm (14) is inmiddels een jaar actief als bezorger. “De Noordersingel, Meerweg en Pastoor Verburghweg; een buitengebied vlakbij ons huis met 250 kranten. Elke woensdagochtend liggen de kranten hier voor de deur en op dinsdag de folders al. Wel fijn dat die een dag eerder komen, want dan kunnen we ze gaan sorteren. Stapeltjes maken (van elke folder één) die klaarliggen om in elke krant te steken.”
Lars fietst dagelijks naar school in Gouda en is pas om drie uur vrij. “Op woensdag ga ik met de trein, anders wordt het te laat om de kranten nog te bezorgen. Ik bof wel, want mijn moeder begint ’s ochtends al met het insteken van de folders en het vouwen van de kranten; alles ligt klaar als ik thuiskom.”
Rond half vijf gaat Lars op stap met tjokvol gevulde fietstassen. Halverwege brengt zijn moeder de andere helft en zelf helpt zij meestal nog even bij de bezorging van het laatste stukje vlakbij huis. “In de zomer is het leuker dan in de winter, maar ook als het regent moet je toch de weg op. Ik vind het wel leuk om te doen en ik ken inmiddels ook de meeste mensen. Van het geld dat ik met de bezorging verdien koop ik steeds iets voor mijn computer. Met de jaarwisseling kreeg ik ook veel leuke fooitjes.’
Waar hij alert op moet zijn? “Op de ja/nee stickers die op de brievenbussen zijn geplakt. Als je denkt dat je ze allemaal weet zijn er toch regelmatig veranderingen, dus het is opletten geblazen om het goed te blijven doen!”

Check Also

Uitbreiding Groenewegen begint vorm te krijgen

Uitbreiding Groenewegen begint vorm te krijgen Bergschenhoek – Nadat Aannemersbedrijf, Timmerfabriek & Interieurbouw Groenewegen begin …

Geef een reactie