zaterdag 16 februari 2019 | week 07
Home » Algemeen » Sporten voor Sophia

Sporten voor Sophia

Sporten voor Sophia

Berkel en Rodenrijs – In maart gaat de 27e editie van Sporten voor Sophia van start. De organisatoren van deze bijzondere en sportieve actie hopen dat ook dit jaar weer heel veel sporters, sportscholen en bedrijven zich opgeven om met elkaar te sporten voor het Sophia Kinderziekenhuis. Sporten voor Sophia wordt georganiseerd door Stichting Vrienden van het Sophia en levert jaarlijks heel veel geld op voor onderzoek. Met nog enkele weken te gaan staat de teller nu al op een aanzienlijk bedrag dat nog dagelijks snel toeneemt en ook het aantal deelnemers groeit in rap tempo.

Trees Borkus-Henskens

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam is het oudste en grootste kinderziekenhuis van Nederland. Een team van ruim 1600 gepassioneerde, betrokken en bevlogen medewerkers levert dag en nacht topzorg aan kinderen en hun ouders. Doordat het Sophia alles in huis heeft – Kindergeneeskunde en Kinderchirurgie werken samen met Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-psychologie – is het mogelijk complete zorg te bieden aan zowel kinderen als hun ouders.

Kinderen met darmfalen

“Elk jaar kun je als arts een plan schrijven om in aanmerking te komen voor de gelden van Sporten voor Sophia,” vertelt Jessie Hulst. De geboren en getogen Berkelse is MDL (maag-, darm-, lever) kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis en specialist in voedings- en spijsverteringsproblemen. “Dit jaar is ons team de gelukkige en daar zijn we heel blij mee, want er kan dan nog meer onderzoek verricht gaan worden naar mogelijkheden in de behandeling van kinderen met darmfalen. Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis zorgt voor kinderen met chronisch darmfalen. Bij deze kinderen is het niet mogelijk om voldoende voedingsstoffen en vocht op te nemen via het maagdarmstelsel. Hierdoor ontstaan klachten als diarree, buikpijn en spugen. Dit leidt tot een tekort aan verschillende voedingsstoffen en problemen met de groei. Daarom is het belangrijk om deze voedingsstoffen direct via het bloed toe te dienen via een infuus. Deze infuusvoeding heet Totale Parenterale Voeding (TPV) en bestaat uit de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Zo’n (soms) levenslang infuus heeft veel impact op het dagelijkse leven van kinderen. Ze kunnen niet lekker sporten en bewegen en nog belangrijker is dat het niet lukt om zelf te eten. Gezellig samen eten met andere kinderen tijdens de pauzes en feestjes is niet mogelijk. Het opbouwen van voeding via de darm en het afbouwen van de TPV lukt bij het ene kind wel en bij het andere kind niet; het is tot nu toe een kwestie van proberen. Met alle gevolgen van dien. Het darmfalenteam van het Sophia wil weten hoe dit zit. Door grondig onderzoek te doen naar kenmerken in het bloed, de urine en ontlasting die aangeven of de darmen de voeding aankunnen, en in welke doseringen. Daar sporten we voor! Zodat kinderen met chronisch darmfalen in de toekomst individueel behandeld kunnen worden. En dat deze kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen en een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden.”

Stappen

De eerste sportactie staat voor zondag 18 februari al in de agenda: ‘Stappen voor Sophia’ onder leiding van trainer van Company Vitality Jim Svenoy, die als echtgenoot van Jessie weet hoe hard er gewerkt wordt met en voor de kinderen met darmfalen.
“We gaan met iedereen die zich aanmeldt 75 minuten samen sporten: stappen, rennen, wandelen en trappen lopen door het EuromastPark en het EMC zodat je 10.000 stappen haalt. 10.000 stappen is ook aanbevolen als een dagelijkse streven door de Gezondheidsraad in Nederland en past bij een actieve lifestyle. Je krijgt voor € 10 een clinic en je helpt daarmee het darmfalen team en de kinderen van Sophia! Via de actie ‘Stappen voor Sophia’ op www.sportenvoorsophia.nl lees je alle relevante informatie en kun je je inschrijven.
Aquasporten voor Sophia vindt plaats op zaterdagavond 3 maart van 19.00 tot 22.30 uur in het nieuwe zwemcentrum Rotterdam te Charlois. Inschrijfgeld bedraagt € 10 en we vragen je om minimaal € 40 aan sponsorgeld op te halen.

Fietsen/spinning

Bedrijven zijn met teams vanaf 5 tot 30 personen welkom om mee te fietsen op de bedrijvendag vrijdag 9 maart. Kosten zijn € 100 per gereserveerde spinningfiets inclusief sponsorgeld en borrel. Meer ophalen of doneren mag. Graag zelfs!
Iedereen kan zich inschrijven voor de Fietsen voor Sophia dagen op zaterdag 10 en zondag 11 maart (al bijna volgeboekt). Er wordt gefietst in blokken van drie uur. Het inschrijfgeld bedraagt € 15 per persoon en dit betaal je direct bij inschrijving op deze website. Naast het inschrijfgeld vragen we je om minimaal € 50 sponsorgeld bij elkaar te brengen.
De locatie van deze spinningfietsevenementen is Topsportcentrum (bij de Kuip) van Zandvlietplein in Rotterdam. Ook voor het fietsen en aquasporten is alle informatie te vinden op de site www.sportenvoorsophia.nl.

Check Also

Gespot!

Lansingerland – Deze winter heeft Rixte Boskma veel bezoek van vogels in de tuin, vooral …

Geef een reactie