maandag 18 februari 2019 | week 08
Home » Politiek » Partij Neeleman op ‘werkbezoek’ bij het gemeentehuis
Eddy Neeleman test de buitenlift voor minder-validen.

Partij Neeleman op ‘werkbezoek’ bij het gemeentehuis

Partij Neeleman op ‘werkbezoek’ bij het gemeentehuis

Lansingerland – In het kader van de verkiezingen gaan we met elke gemeenteraadsfractie op stap naar een tevoren vastgestelde locatie, stellen kritische vragen en doen daar verslag van. We waren met Eddy Neeleman in en rond het gemeentehuis.

Freek J. Zijlstra

We troffen elkaar op de parkeerplaats en liepen samen via de met een poller afgesloten toegangsweg ter linkerzijde van de parkeerplaats naar boven, naar de ingang van het gemeentehuis. Eddy Neeleman: “Bij dit trapje zou een kleine hellingbaan moeten komen, zodat vanaf de parkeerplaats die hindernis met wandelwagens en buggy’s te nemen is. Dat kostbare plan van € 35.000 is echter van de baan.”

Ontvangsthal

Vindt Neeleman dan niet dat een gemeentehuis dat een slordige € 50 miljoen heeft gekost, van alle kanten een fatsoenlijke entree moet hebben, die voor iedereen toegankelijk is? Eddy: “Steeds meer inwoners maken gebruik van de digitale dienstverlening. Binnenkort komt er nog een handjevol mensen naar het gemeentehuis. Dat zal vooral zijn om iets op te halen, bijvoorbeeld een identiteitskaart, een paspoort of een rijbewijs. De klantvriendelijkheid zal zich wat openingsuren betreft vooral daarop moeten richten.”
Er wordt nu voorgesteld de ruime ontvangsthal, van wat men het ‘Huis van de Samenleving’ wil noemen, beschikbaar te stellen voor concerten, feesten en partijen, tegen een ‘marktconforme prijs’. Zijn dat activiteiten die bij een gemeente horen of is dit een noodgreep om de overheadkosten te drukken? Eddy: “Ik vind het prima als de hal intensiever gebruikt wordt, maar liever voor zaken die de gemeente aangaan, zoals een energiebeurs of een voorlichtingsbijeenkomst. Het is maar de vraag of na aftrek van kosten, bij een eerlijke prijs, dit werkelijk leidt tot een terugverdienmodel.”

Lift

We lopen even door naar de buitenlift en tot onze verrassing wordt het oproepsignaal van de lift beantwoord. Ietwat onwennig stapt Eddy op de open lift. “Je moet bedenken dat deze buitenlift bedoeld is voor die twee, hooguit acht bezoekers per dag die de trap niet op kunnen. De goedkoopste optie om die ene verdieping te overbruggen kost nu € 250.000. Eigenlijk was vervanging van de buitenlift helemaal niet nodig geweest als daar goed en regelmatig onderhoud op was uitgevoerd.”
Op dat moment rijdt een vrachtwagen van de cateraar via de afgesloten toegangsweg tot aan de draaideur om goederen uit te laden. “Kijk, hij mag wél wat invalidentaxi’s niet mogen! Het is verder alleen aan trouwauto’s voorbehouden om deze entree tot aan de toegangsdeur te maken. Tijdens de trouwplechtigheid blijft de auto dan gewoon voor de deur geparkeerd staan. Niemand die daar over mekkert. Dat moet voor invalidenauto’s toch ook mogelijk zijn! Die staan heus niet een hele dag voor de deur. Als je goede afspraken maakt, kun je de kosten van een nieuwe binnenlift voor bezoekers in je zak houden!”

Bushalte

In het kader van bereikbaarheid, was het nodig voor de halte van buslijn 174 naast het gemeentehuis de daarvoor nodige infrastructuur aan te brengen? Eddy: “Ja, hoor! Voorheen moest men vanaf sporthal Zijde zeker tien minuten lopen, door weer en wind, om bij het gemeentehuis te komen. Dit is een enorme verbetering en dat mag wel wat kosten.” Hoeveel is het geworden? “Mogelijk moet er nog een damwand worden aangebracht, maar voorlopig staat de teller op € 60.000.” Is het niet inconsequent van je dat voor die paar mensen die hier in- of uitstappen jij die investering nodig vindt en als het om een ordentelijke binnenlift gaat, je andere maatstaven hanteert? Eddy: “Voor de lift zijn alternatieven die weinig kosten en dat is niet het geval voor de bushalte. Bovendien, als Wilderszijde ontwikkeld wordt, zal het gebruik van buslijn 174 alleen maar toenemen.”

Leegstand en onderhoud

Wordt de raad geïnformeerd over de actuele leegstand van het kantoorgebouw? Eddy: “Nee, maar schattingen variëren rond de 50%. Als regie-gemeente wordt er veel met externe consultants gewerkt en als er volgens plan een aantal ambtenaren bijkomt, gaan we daarmee niet het gebouw vullen. Huidige ambtenaren zijn niet aangenomen voor commerciële activiteiten. Dan zou ook het bestemmingsplan nog gewijzigd moeten worden. Bovendien blijken de gevraagde huren het dubbele te zijn van wat andere locaties in onze regio vragen.”
De kozijnen moeten nu vervangen worden voor ruim € 2 miljoen. Dat is een onderhoudsinvestering voor gedeeltelijke leegstand en verhuur aan derden die niet direct met de gemeente (samen)werken. Wat vind je daarvan? Eddy: “Vastgoed moet je onderhouden! Toen de raad destijds akkoord ging met VBK als bouwer van het gemeentehuis, wist men met wie ze in zee gingen: een bouwer die inmiddels bekend stond om matige prestaties en iemand die laag geklasseerd stond wat betreft vakmanschap. Ik heb als enig raadslid de geheime stukken ingezien en was dus niet verbaasd dat het op punten is misgegaan. Men heeft tegen beter weten in geen verzekering afgesloten en nu zitten we met de kosten. Daar zal het, denk ik, niet bij blijven. Met al dat (dubbel)glas is het een kwestie van tijd en dan komt de volgende reparatieronde eraan.”

Check Also

Raadscommissie Samenleving tevreden over het Sociaal Domein

Lansingerland - Commissie Samenleving vergaderde op donderdag 7 februari jl. en was snel klaar met het enige bespreekpunt van de avond, vaststelling van de verordening Sociaal Domein. Dankzij een aantal rondvragen wist de commissie het nog tot een uur te rekken. We lichten er een aantal onderwerpen uit.

Geef een reactie