zondag 18 februari 2018 | week 07
Home » Nieuws » Petje af voor groen buurtinitiatief

Petje af voor groen buurtinitiatief

Petje af voor groen buurtinitiatief

Berkel en Rodenrijs – Tijdens de onlangs gehouden Algemene Ledenvergadering van de Huurdersvereniging Lansingerland stond de introductie van het buurtinitiatief op de agenda, gepresenteerd door Bianca van Buren. Zij spoorde alle huurders aan initiatieven in de eigen buurt te ontwikkelen die bij zouden kunnen dragen aan een betere buurt.

Trees Borkus-Henskens

‘Vertel wat je wilt en kijk wat er kan’ stond daarbij centraal. Met als resultaat dat enkele bewoners uit de Rivierenstraat in Berkel en Rodenrijs de uitdaging aannamen en een initiatief aandroegen: planten voor hun appartementen.
Joop de Schepper ging in gesprek met Bianca. Die vertelde hem van de mogelijkheid om via de gemeente een projectsubsidie aan te vragen bij het ZEIL-fonds. Tevens heeft 3B Wonen een mogelijkheid om een financiële bijdrage te leveren onder de noemer ‘leefbaarheid’. Er werd een plan gemaakt, maar voor het zover was ging Joop eerst bij de overige bewoners van het appartementengebouw aan de Rivierenstraat langs met de vraag of zij met het plan instemden. Iedereen zette de handtekening, waarna de volgende stappen konden worden gezet. Er werd gekozen voor lantaarnpaalbakken. Goedgekeurde moesten worden besteld in Frankrijk. Die taak nam Janny de Schepper op zich. De gemeente gaf haar goedkeuring voor de bevestiging aan vier lantaarnpalen voor het appartementengebouw en vervolgens werden er plantjes uitgezocht. Het werden primula’s, passend in het seizoen met daarbij enkele conifeertjes.
Zaterdagochtend stroopten enkele bewoners de mouwen op. De bakken werden gevuld met aarde en plantjes en vervolgens aan de palen bevestigd. Bakken met onderin een reservoir waar het regenwater in kan worden opgevangen, zodat er niet zo vaak gegoten hoeft te worden. Inmiddels weten de bewoners ook al wat de volgende teelt gaat worden: dan komen er geraniums in. Stilletjes hoopt Bianca dat ze nog meer delen van de wijk enthousiast kan maken voor dit initiatief; het maakt de straat er een stuk vrolijker van, evenals het onderlinge contact, want zowel tijdens als na de klus werd er gezellig koffie gedronken in de hal.

Check Also

Fred en Bep Witkamp verruilden Rotterdam voor Lansingerland

Berkel en Rodenrijs - Burgemeester Pieter van de Stadt bracht maandag 5 februari een felicitatiebezoek aan het diamanten paar Fred Witkamp en Bep Witkamp-van Hees. Zij gaven elkaar 60 jaar geleden op die dag het ja-woord voor hun burgerlijk huwelijk aan de Coolsingel, maar twee weken later pas voor de kerkelijke inzegening in de kerk aan het Stieltjesplein. Daarom moet het bruidsfeest met familie en bekenden nog even wachten tot de 17de.