zondag 20 januari 2019 | week 03
Home » fbpost » Kathy Arends: “Help probleemouders zich te ontwikkelen”
lijsttrekker van de VVD

Kathy Arends: “Help probleemouders zich te ontwikkelen”

Kathy Arends: “Help probleemouders zich te ontwikkelen”

Lansingerland – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande publiceren we het kennismakingsgesprek met lijsttrekker Kathy Arends van de VVD.

Freek J. Zijlstra

Wie is Kathy?

“Ik ben 45 jaar geleden als Kathy Drijver geboren en getogen in Harlingen, één van de Friese elf steden. Mijn ouders kwamen uit Utrecht naar Harlingen voor werk van mijn vader. Er moest brood op de plank komen, voor mijn moeder die zwanger was van mij en mijn oudere zus. Toen was er werk in Friesland voor vakmensen. Wij pasten wel bij de Harlingers: niet zeuren, maar hard werken. Mijn vader stuurde me naar karate; zo ben ik – hoewel ik klein ben – een weerbare, zekere en strijdvaardige jonge vrouw geworden. Dat kwam me later in mijn werk goed van pas.
Ik ben ongeveer vijftien jaar geleden voor de liefde van mijn leven naar Bergschenhoek gekomen en heet sindsdien Arends. Mijn man werkte in een prachtige orchideeënkwekerij in Bleiswijk, dus was verhuizen naar Friesland geen optie. Wij vinden in Lansingerland veel rust en natuur, en de grote steden zijn op fietsafstand.”

Waarin ben je opgeleid, waar ligt je expertise en waar werk je?

“Ik volgde opleidingen Agogisch Werker en Maatschappelijk Werker; later heb ik daarin een managementopleiding voltooid. Ik ben in Sneek begonnen te werken met jongeren die afgleden. Verslaafden, minderjarige en jongvolwassen prostituees en jongeren uit een ellendige thuissituatie. Jongeren die weinig kans op een ‘normaal leven’ hadden. Vervolgens ben ik gaan werken als voogd, ter ondersteuning bij complexe en problematische gezinsproblemen. Kindermishandeling, misbruik en geweld waren dagelijkse kost. Ik heb veel kinderen kunnen helpen – niet door uithuisplaatsing – maar door bij ouders verantwoordelijkheidsgevoel en veilig gedrag te helpen ontwikkelen. Na tien jaar ben ik manager binnen Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming geworden. Inmiddels werk ik al weer vijf jaar bij MEE West-Brabant, een organisatie voor mensen met een beperking.”

Wat doe je graag naast de politiek?

“Na karate heb ik nog lange tijd op hoog niveau internationaal gedanst. Nu geniet ik vooral met mijn man van de kinderen en kleinkinderen (ze zijn voor mij ‘bonuskinderen’). Ik hou van Aziatisch koken, uit eten gaan en naar prachtige vakantiebestemmingen te gaan.”

Wat is je drive om politiek actief te zijn en waarom juist bij de VVD?

“Ik ben bewust de lokale politiek in gegaan. Toen vanaf 2015 de gemeenten verantwoordelijk werden voor Jeugdzorg, de WMO en de Participatiewet, wilde ik mijn kennis en praktische ervaring inzetten voor de gemeente. De ondersteuning aan kwetsbare mensen moet goed geregeld zijn. Dit vraagt om het nemen van de juiste beslissingen, bijvoorbeeld om ouders weer op weg te helpen; zij weten het beste wat hun kind nodig heeft.
Als ik naar mijn waarden in het leven kijk en hoe ik in het leven sta, dan is er maar één partij: de VVD. De VVD stelt het individu centraal en laat de verantwoordelijkheid waar die hoort. Zij staat voor sociale rechtvaardigheid en bovenal vrijheid vanuit de diepste betekenis.”

Wat wil jij met de VVD de komende vier jaren bereiken?

“We hebben vijftien heel concrete ambities opgeschreven in ons verkiezingsprogramma. Een aantal punten komen uit de jaarlijkse kerstwensenacties. We gaan ons inzetten voor meer wijkagenten, een veilig verkeerscirculatieplan, en een goede bereikbaarheid. Daar mag de kiezer ons op afrekenen. Van een sterke lokale economie profiteert iedereen, dat geldt voor de ondernemer en de bijstandsgerechtigde. Na de verkiezingen wil de VVD graag aanschuiven en mee besturen.”

Check Also

Laurine Bonnewits VVD-kandidaat Provinciale Staten

Lansingerland - De kans dat Laurine Bonnewits (VVD) op 20 maart terugkeert in de Provinciale Staten van Zuid-Holland is zeer groot met haar zesde plaats op de verkiezingslijst van de VVD. Laurine is een bekende in de Lansingerlandse politiek en momenteel vice-voorzitter van de VVD-Provinciale Statenfractie.

Geef een reactie