zondag 20 januari 2019 | week 03
Home » Heden & Verleden » Jubileumjaar O.L.V. Geboortekerk feestelijk van start
De O.L.V. Geboortekerk kenmerkt zich ook door de prachtige glas-in-lood ramen.

Jubileumjaar O.L.V. Geboortekerk feestelijk van start

In deze aflevering (143) van Heden & Verleden aandacht voor de start van de viering van het 150-jarig bestaan van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk te Berkel en Rodenrijs.

Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, kan contact met de redactie van De Heraut opnemen: tel. 010 – 5118892 of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Jubileumjaar O.L.V. Geboortekerk feestelijk van start

Met een volle kerk, een sfeervolle Eucharistieviering en de presentatie van het jubileumboek ging zondag 21 januari het jubileumjaar van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk van start. De kerk aan de Noordeindseweg bestaat 150 jaar. Op verschillende momenten in het jaar zal dat gevierd gaan worden.

Na de mis spoedden de aanwezigen zich naar Parochiehuis Willem Huygensz. Tijdens deze bijeenkomst vond de officiële overhandiging plaats van het jubileumboek ‘In vertrouwen naar de toekomst’ aan pastoor Winfried Kuipers en burgemeester Pieter van de Stadt. Zij ontvingen het eerste exemplaar uit handen van de schrijver van het boek Henk Groeneveld en van lid van de jubileumcommissie Mirjam de Goeij.

Historie

De parochie van Berkel en Rodenrijs ontstond omstreeks het jaar 1050. Het christelijke geloof kwam mee met de mensen die zich hier vestigden. Er werd een eerste kerkje gebouwd, want de parochianen vieren hun geloof bij voorkeur in een heiligdom waarin God aanwezig is als zij in zijn naam samenkomen. Voor katholieke Berkelaren is dat nu de kerk van Onze Lieve Vrouw Geboorte die op 19 juli 1868 door bisschop G.P. Wilmer werd ingewijd. Treffend is de symboliek van de torenspits van de kerk: het kruis met daarop de harp en de haan.
Het kruis is het hart van het evangelie dat aan mensen verlossing brengt. De haan herinnert ons met zijn gekraai aan de verkeerde dingen die wij hebben gedaan. De harp is het instrument waarop de mens spelenderwijs de lof van God mag bezingen.

Meerdere generaties

“Die 150 jaar is niet niks,” wist Johan van der Burg namens de jubileumcommissie. “De kerk is gebouwd met spier-, paarden- en stoomkracht en inmiddels zijn er diverse generaties hier naar de kerk gekomen. Anderhalf jaar geleden werd besloten de kerk – als een van de weinige oude gebouwen in Berkel en Rodenrijs – te restaureren en voor de volgende generaties te behouden. Die grote klus begon met het heien van 276 nieuwe palen onder de kerk en daar zie je weinig meer van. Vervolgens kwamen de gevels en de toren aan de beurt en dat was wel goed zichtbaar. We zijn nog niet klaar, maar we gaan er alles aan doen om in september – als het grote jubileumfeest wordt gevierd in aanwezigheid van de bisschop – de renovatiewerkzaamheden zo veel als mogelijk afgerond te hebben.”

Overhandiging

Nadat het eerste boek was overhandigd schonk de Historische Vereniging van Berkel en Rodenrijs een cheque van € 2500,- als bijdrage in de kosten. Henk Groeneveld reageerde verrast met een ‘Ik dacht meteen aan de postcodeloterij!’ Hij vertelde vervolgens dankbaar te zijn voor de opdracht. “Als iedereen er met veel plezier in leest is dat mijn grootste dank. Het boek heeft heel wat naspeuringen gekost, maar ik deed het graag om er een mooie historie in op te tekenen.”
Wim Bes, de man die schitterende aquarellen maakt van veel plekken in Berkel en Rodenrijs, was eveneens van de partij. Ook hij speurt veel in de geschiedenis van zijn geboortedorp en vond een plattegrond van het eerste kerkje dat ooit in Berkel werd gebouwd.
“Het was een getekende plattegrond. Die heb ik eerst goed bestudeerd en van alle kanten gefotografeerd. Vervolgens heb ik er een maquette van gemaakt. Toen kon ik de kwast ter hand nemen en het kerkje van drie kanten schilderen. Waarschijnlijk geen exacte kopie, maar de waarheid zo veel als mogelijk benaderend.”
Drie foto’s van de aquarellen het kerkje werden eveneens opgenomen in het boek, waarvan een eerste oplage werd gemaakt van 750 stuks. Tijdens de bijeenkomst van zondag werd al een groot aantal ervan verkocht. Tot 11 februari is het boekje nog voor de introductieprijs verkrijgbaar bij het secretariaat van de kerk. Het jubileumboek is tevens te koop bij de beide boekwinkels in de Kerkstraat en bij Primera in de Wilhelminastraat te Berkel en Rodenrijs.

Check Also

Het is 5 december, tijd voor Sinterklaas!

Deze aflevering (179 ) van Heden & Verleden staat in het teken van het Sinterklaasfeest …

Geef een reactie