zondag 20 januari 2019 | week 03
Home » Commentaar » Storm

Storm

Wat een storm vorige week. De glasscherven waren nog niet opgeruimd of op meerdere locaties in Lansingerland ontstond opnieuw schade. De brandweer en gemeentewerken waren de gehele dag in touw om omgevallen bomen en weggewaaide dakbedekking op te ruimen. Een aantal straten werd afgezet, omdat er zoveel dakpannen door de lucht vlogen dat het erg gevaarlijk werd. Het valt me op dat bij deze storm, maar ook die van enkele weken geleden, zoveel dakpannen van nieuwe woningen los waaien.
Een tuin van een woning aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs was veranderd in een slagveld. Bomen, groot en klein, waren gesneuveld. Sommige bomen leunden op de schuurtjes van woningen in de Wildert. Er was zelfs even sprake van ontruiming van een rijtje woningen, omdat de bewoners gevaar liepen. Gelukkig hoefde het niet zover te komen en konden de omgewaaide bomen veilig worden weggezaagd.
Code rood werd er gegeven en we hebben allemaal in de media kunnen lezen en zien, dat een flink aantal vrachtwagenchauffeurs de waarschuwing – al dan niet gedwongen – negeerde. Het leverde spectaculaire plaatjes op van vrachtwagens en aanhangwagens die om gingen. Enorm gevaarlijk natuurlijk voor de medeweggebruiker.
Code rood. Hoe vaak wordt er code rood gegeven? Te vaak code geel heb ik het idee. Mensen blijven echt niet thuis. Je moet naar school, naar je werk. Dat je een tak of dakpan op je hoofd kunt krijgen of geplet wordt door een omvallende boom, neem je op de koop toe. Dat gebeurt alleen een ander.
Het blijft onduidelijk. Wel of niet naar buiten. Je bent wel heel voorzichtig als je thuis blijft, ook bij windkracht 10. Of niet. Voor de instanties ligt er een schone taak: duidelijkheid verschaffen over het nut van de codes en het moment waarop ze worden ingezet. Anders kun je net zo goed geen waarschuwing meer geven.

Annette Docter

Check Also

Follow the money

Het wijzigen van bestemmingsplannen, waarbij sprake is van ingrijpende veranderingen in de directe woonomgeving door …

Geef een reactie