zondag 20 januari 2019 | week 03
Home » Nieuws » Belevenisboerderij Schieveen organiseert exclusief kraambezoek

Belevenisboerderij Schieveen organiseert exclusief kraambezoek

Belevenisboerderij Schieveen organiseert exclusief kraambezoek

Berkel en Rodenrijs – In een fraaie huifkar werd zaterdag 13 januari het eerste kraambezoek gebracht aan de ooien van de Belevenisboerderij aan de Oude Bovendijk op de grens van Overschie en Berkel en Rodenrijs. Getrokken door een tractor met daarop schapenhoeder Martin Oosthoek.

Trees Borkus-Henskens

Martin heeft rond de 1700 schapen waarvan er veel buiten lopen te grazen (je kunt ze tegenkomen in Rotterdam, Vlaardingen, Pijnacker, Leidschendam/Voorburg, Rijswijk en in de winter tevens in de duinen van Wassenaar en Katwijk, maar helaas niet meer in Lansingerland), maar ook een kleine duizend die binnen staan en die rond deze tijd lammetjes krijgen. Vele jaren was het de gewoonte dat Martin en zijn vrouw Petra begin februari een speciale lammetjesdag organiseerden, maar daar is een andere invulling voor in de plaats gekomen.

Boerderij

Na vijf jaar van voorbereiden kon eindelijk de Belevenisboerderij aan de Oude Bovendijk – in nauwe samenwerking met Natuurmonumenten – worden geopend, maar de wens van Martin om daar ook grote schapenstallen te bouwen kon helaas niet doorgaan. Omdat hij de plek waar hij de schapen jaren onderbracht moest verlaten ging hij naarstig op zoek naar een andere oplossing. Het werd een tijdelijke aan de Hofweg, maar hij is er wel heel blij mee. Belangstellenden konden zich aanmelden om een kraambezoek te brengen aan die stallen. Zij meldden zich zaterdag bij de Belevenisboerderij, waarna een volle huifkar koers zette richting de ‘kraamkamers’ van Oosthoek.

Spannend

Op 28 december reeds meldde zich het eerste lammetje (de eerste van een vierling!), waarna er tot vrijdag rond de 350 volgden, maar deze week de meeste worden verwacht. In augustus, zo vertelde Martin tijdens het bezoek, is de ram bij de ooien geweest. De ooi die hij dekte was vervolgens herkenbaar aan een kleurstof die de ram afgaf. De dracht is gemiddeld vijf maanden en vijf dagen. Het werd een spannende rondleiding, want het hele gezelschap kon getuige zijn van de bevalling van een tweeling, waarbij een van de aanwezigen een handje mocht helpen. Eenmaal aan elkaar gewend mochten moeder en lammetjes vanuit het groepshok naar een eigen plekje om samen te zijn. Maar er liepen ook al heel wat lammetjes rond die zich door de bezoekers lieten aaien en knuffelen.
Na een enerverende middag toog de huifkar weer richting Oude Bovendijk. Daar kon nog een kijkje genomen worden bij de stal waar eveneens een aantal ooien en koeien present was. Ook paplammetjes lieten zich bewonderen en verwennen met een flesje melk. De Belevenisboerderij is van woensdag tot en met zondag geopend. Er is ook een winkeltje met onder andere verse eieren en eigen yoghurt. Binnenkort kan er tevens worden gestart met een eigen kaasmakerij.

Rondleidingen

Gezien de grote belangstelling zijn er zowel zaterdag 20 als 27 januari nog exclusieve rondleidingen ingepland naar de ooien en de lammetjes. Aanmelden kan via de site van Natuurmonumenten. Begin en einde van de excursie naar de lammetjes is de Belevenisboerderij.

Check Also

Vrijwilligersprijzen 2018 uitgereikt

Lansingerland - Het is al jaren een goede traditie dat de gemeente een aantal Vrijwilligersprijzen uitreikt in verschillende categorieën. Ditmaal een individuele, een groeps- en een cultuurprijs. De genomineerden werden allemaal uitgenodigd maandagavond present te zijn tijdens de Nieuwjaarsreceptie.

Geef een reactie