zondag 20 januari 2019 | week 03
Home » Politiek » Marko Ruijtenberg gaat voor daadkrachtige sociale en duurzame politiek

Marko Ruijtenberg gaat voor daadkrachtige sociale en duurzame politiek

Marko Ruijtenberg gaat voor daadkrachtige sociale en duurzame politiek

Lansingerland – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande publiceren we het kennismakingsgesprek met lijsttrekker Marko Ruijtenberg van GroenLinks.

Peter Tetteroo

Wie is Marko Ruijtenberg?

Marko (47) kwam van Rotterdam via Capelle aan den IJssel naar Berkel en Rodenrijs. “We waren bij familie die in Berkel woont en mijn vrouw zei: hier wil ik wonen, tja als je vrouw zoiets zegt… We wonen hier nu 12 jaar met twee pubers. In Rotterdam was ik lid van D66 en hier besloot ik om lid van GroenLinks te worden.” Naast de politiek is Marko facilitair coördinator bij detacheringsbedrijf Sparq.

Wat is je expertise en wat zijn je ambities?

“Ik ben opgeleid als filiaalmanager detailhandel maar dat diploma vind ik minder belangrijk, het gaat om wat je kan en wil bijdragen aan onze maatschappij.” In de afgelopen acht jaar heeft Ivana Citterbartova de partij geleid en heeft nu het stokje aan Marko overgedragen. Hij mikt bij de verkiezingen op drie zetels in de gemeenteraad. Marko: “Het is nodig dat we in Lansingerland daadkrachtiger worden om het voor iedereen goed wonen en leven te maken.”

Wat vind je naast de politiek leuk om te doen?

Ik fitness twee keer per week, probeer af en toe een wedstrijdje te fluiten bij CVV Berkel en ik houd ervan om Scandinavische detectiveromans te lezen.

Wat is je drive om politiek actief te zijn?

Het is mijn drive om de wereld een stukje beter achter te laten dan zoals ik hem aantrof. Ik besef dat we in een goed georganiseerd land wonen, maar het kan nog veel beter, duurzamer en socialer. We moeten zuinig met onze planeet omgaan die we nu keihard aan het vernietigen zijn. Het is een lachertje dat zonnepanelen maar 2% van onze energie opwekken. En we leven in een welvarend land, maar er komen steeds meer mensen bij de voedselbank. Dat moeten we niet willen.

Wat wil je met jouw politieke partij bereiken?

Wij vinden dat 30% van de woningen betaalbaar moeten zijn voor Starters, ZZP-ers, eenoudergezinnen en anderen met een laag inkomen. De zorg kan ook beter. Een voorbeeld: het is belachelijk dat Bleiswijkers naar de huisartsenpost in Gouda moeten terwijl Zoetermeer vlakbij is. Ook willen wij mensen belonen die goed omgaan met afvalscheiding. Zij kunnen minder belasting betalen dan degenen die hier niet bewust mee om gaan. Ik snap dat het voor regio Rotterdam belangrijk is om een luchthaven te hebben, maar het moet voornamelijk voor zakenvluchten zijn. Je ziet aan de kwestie rond vliegveld Lelystad dat het helpt als je niet braaf afwacht wat de staatssecretaris gaat beslissen, maar je stem laat horen. De meeste partijen zeggen zulke dingen zeg je, maar wij onderscheiden ons door consequent te zijn in ons beleid. Je kunt niet roepen dat je voor een groener milieu bent en wel de bouw van de A16 ondersteunen, wij stemden daar dan ook tegen. Je kunt niet voor veilig en schoon fietsverkeer zijn en tegelijk tegen het afsluiten voor autoverkeer op het Berkelse Dijkje, terwijl het maar twee minuten langer is als je omrijdt.

 

Check Also

Maalderij Treurniet moet het gezicht van het dorp blijven

Berkel en Rodenrijs - Het is niet voor het eerst dat in deze krant alinea’s gewijd worden aan het stuk gemeentelijk erfgoed Maalderij Treurniet Mengvoeders BV aan de Rodenrijseweg. De productie in de maalderij op deze locatie ligt al een aantal jaren stil. Plannen om het erfgoed voor het nageslacht te behouden zijn er al jaren. Tot genoegen van Nico en zoon Steven Treurniet werden de plannen door veel inwoners van Berkel en gemeentebestuurders met gejuich ontvangen.

Geef een reactie