woensdag 12 december 2018 | week 50
Home » Lezersschrijven » Verlaging reinigingskosten mogelijk

Verlaging reinigingskosten mogelijk

Geachte gemeente, vuilophaaldienst,
Sinds kort wordt er plastic, een aardolieproduct, opgehaald met een vrachtwagen zonder remenergie terugwinning zoals in de Prius auto. Elke keer optrekken na het legen van de bakken kost veel energie die wel teruggewonnen kan worden maar niet met de huidige vuilniswagens.
Heeft u al eens berekend hoeveel verbrandingsenergie u heeft opgehaald in één rit met de vuilniswagen? (Gewicht van al het plastic opgehaald in één rit vermenigvuldigd met de verbrandingswaarde van het plastic per kilo). Deel dat getal dan eens door het energieverbruik van de vrachtwagen. Dit is het aantal liter dieselverbruik van de wagen vermenigvuldigd met de verbrandingswaarde van de diesel. Komt u met deze moeilijke som in de buurt van 1 uit of 2 of 4, dan kunt u zeggen of uw beleid wel enige bijdrage heeft. Deze som is echter nog nooit gemaakt.
Maak dan voor de door u ingehuurde vuilophaaldienst ook gelijk eens een berekening van de kosten voor de ombouw naar elektrische aandrijving en de besparing aan dieselkosten zodat ze overstappen op elektrische vuilniswagens. Zo bespaart u proactief op de door alle burgers te betalen reinigingsbelasting. U doet ook nog eens wat aan het milieu en zet een voorbeeld als waarschijnlijk eerste gemeente in Nederland.
Zal ik een berekening maken?

Erik van Vliet
Bergschenhoek

Check Also

AED omgeving Berkelsezoom

In Lansingerland maakt een aantal inwoners zich hard zoveel mogelijk bewoners in hun omgeving een …

Geef een reactie