dinsdag 22 januari 2019 | week 04
Home » Algemeen » Mandala’s tekenen is zoveel meer dan alleen maar kleuren

Mandala’s tekenen is zoveel meer dan alleen maar kleuren

Mandala’s tekenen is zoveel meer dan alleen maar kleuren

Lansingerland – Bij het woord mandala heeft iedereen een eigen beeld. Veel mensen denken misschien aan de kleurboeken voor volwassenen. Voor Anneke Wensveen uit Bleiswijk is het haar manier van leven. Zij tekent zelf al ruim 15 jaar mandala’s en geeft sinds drie jaar ook Mandela tekenles. En dat is zoveel meer dan alleen maar kleuren.

Wendy Kerver

Anneke: “Het tekenen van een mandala is een helende manier van tekenen. Het is het uitbeelden van een taal op een plat vlak. Je wilt iets laten zien aan jezelf of aan anderen. Maar het is ook leuk, creatief en ontspannend. Ik vind het mooi om mensen te begeleiden in het proces en ze hierin ook van inspiratie, coaching en feedback te voorzien. Voor het tekenen van een mandala heb je geen teken ervaring nodig. Als je al een pen of potlood kan vasthouden kan je tekenen.”

Ruim 15 jaar geleden wees een vriendin van mij me op de Mandala tekenlessen van mevrouw Atty Booms. Zij zei: Dit is ook echt wat voor jou Anneke.” En sindsdien doe ik niet anders. Ik vind het ontspannend, leuk en heerlijk om mijn creativiteit in te laten zien. Het heeft mij ook vaak inzichten gegeven. Omdat het mij zo raakte ben ik een opleiding lesgeven mandala tekenen gaan volgen. Dit was iets dat ik wilde delen met mensen. Mede omdat dit mij zoveel voldoening en plezier geeft heb ik vorig jaar zelfs mijn baan opgezegd om dit te gaan doen. Het is naast het tekenen ook coachen en begeleiden.

Korte meditatie

Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent cirkel of bewustzijn. De essentie van het tekenen van een mandala is dat je in eerste instantie gericht bent op jezelf en jouw binnenwereld. Om van daaruit ruimte en groei voor jezelf te ontwikkelen. Mede daarom begin ik mijn tekenlessen altijd met een korte meditatie. Op deze manier kan iedereen even zijn stress van de dag loslaten en tot rust komen voordat we beginnen met tekenen. Zodra we dit gedaan hebben leg ik de tekenopdracht uit. Deze heb ik altijd zelf al gemaakt en kan daarmee de mensen iets laten zien. Soms is het fijn om een houvast te hebben aan of inspiratie op te doen uit een al reeds gemaakte tekening.
Op dit moment loopt er al met veel plezier en succes een tekengroep van vijf enthousiaste dames. Een deelneemster geeft bijvoorbeeld aan: ‘de sportschool wil ik wel afzeggen, maar mijn avondje mandala tekenen wil ik niet missen’.

Wilt u meer weten over het tekenen van een mandala? Anneke geeft aan dat er ruimte en gelegenheid is voor nieuwe groepen. Zowel in de ochtend of avond is mogelijk. Stuurt u dan een mail naar a-mandala-art@outlook.com.

Check Also

TooropMavo en Vak College Hillegersberg: kleinschalig en modern

Hillegersberg - De TooropMavo en het Vak College Hillegersberg zijn beide in Hillegersberg gevestigd. In dit artikel een kennismaking met beide scholen.

Geef een reactie