zondag 16 december 2018 | week 50
Home » Algemeen » Het geheim van gezond ouder worden

Het geheim van gezond ouder worden

Het geheim van gezond ouder worden

Lansingerland – Met haar 28 jaar is Marieke Tettero minimaal de helft van de gemiddelde leeftijd van de deelnemers bij Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO) van sv DOTO in Bergschenhoek. Maar dat doet er helemaal niet toe. Sinds een half jaar geeft zij iedere woensdagmorgen deze enthousiaste groep mensen les. “Ze gaan iedere week blij naar huis en komen de week erna ook weer terug. Zelfs toen er een aantal weken geleden zoveel sneeuw en ijs op de weg lag was iedereen aanwezig.”

Wendy Kerver

Marieke is zelf altijd actief geweest bij DOTO. “Ik ben begonnen bij Nel Zaayer met turnen en ben eigenlijk nooit meer weggegaan. Tijdens mijn opleiding Sport en Bewegen was ik op zoek naar een stageplek en die vond ik bij DOTO. Inmiddels heb ik mijn opleiding afgerond en werk ik voor 23 uur als trainster bij DOTO. Ik geef bijvoorbeeld les aan de springgroep, de recreanten, 4e divisie turnen en de Acrogym groepen. En dan nu sinds een half jaar ook de groepen Meer Bewegen Voor Ouderen. Ik vind dit het hele leuke lessen om te geven en ben ook steeds verrast over wat ze allemaal doen en hoeveel lol we met elkaar hebben.”

Eigen tempo, eigen niveau

Op woensdagmorgen is er van 9.30 tot 10.30 uur het MBVO uur voor de dames in de Oostmeerhal in Berkel en Rodenrijs. Het uur daarna komen de heren.
De damesgroep bestaat nu uit 16 enthousiaste dames in de leeftijd van 65 tot 80 jaar. Marieke: “We beginnen het uur altijd met bewegen op muziek. Dit om de conditie op peil te houden. Daarna heb ik soms een circuit gemaakt met 10 tot 12 verschillende oefeningen. Bijvoorbeeld het op- en afstappen van een bankje of met een elastiek de benen strekken. We eindigen de les op een yogamatje. Maar wel allemaal op het eigen tempo en op het eigen niveau.”
Bij de heren starten we altijd met badmintonnen om de spieren warm te maken. Daarna gaan we ook met elkaar aan de slag met een circuit van oefeningen en we eindigen met een spel. Bijvoorbeeld dribbelen met de bal of iets anders. Deze groep is iets kleiner, nu acht actieve heren in de leeftijd tot 87 jaar. Marieke: “Deze meneer van 87 rent nog gewoon met de bal tijdens de spelletjes.”

Toegankelijk voor iedereen

Beide lessen zijn toegankelijk voor iedereen. Marieke legt uit: “Sommige mensen hebben bijvoorbeeld last van hun knie of hebben een nieuwe heup. Dan passen we de oefeningen altijd aan. Ik zeg altijd: je traint voor jezelf en op je eigen tempo. Het zijn beide gezellige groepen. Het gaat niet alleen om het bewegen, ook het sociale contact is erg belangrijk. Ik vind bewegen het geheim van gezond ouder worden. Er is ruimte voor meer deelnemers in beide groepen dus mochten er mensen geïnteresseerd zijn, je kan altijd twee gratis proeflessen komen volgen. Dus kom gerust een keer langs op woensdagmorgen of kijk op www.svdoto.nl.”

Check Also

Welzijn Lansingerland bedankt Plus Koelhuis

Welzijn Lansingerland bedankt Plus Koelhuis Bergschenhoek – Van Plus Koelhuis mocht Welzijn Lansingerland een groot …

Geef een reactie