maandag 17 december 2018 | week 51
Home » fbpost » Verslagenheid groot bij zwaar getroffen tuinders

Verslagenheid groot bij zwaar getroffen tuinders

Verslagenheid groot bij zwaar getroffen tuinders

Bleiswijk – De storm die vorige week over ons land trok heeft ook Lansingerland niet onberoerd gelaten. In de hele gemeente vlogen pannen van de daken, bomen moesten het ontgelden, maar het episch centrum van de storm die woensdag met grote kracht over raasde bleek in Bleiswijk te liggen. Met name het glastuinbouwgebied rond de Groendalseweg werd zwaar getroffen.

Trees Borkus-Henskens

De storm liet de verraste tuinders achter met duizenden gebroken ramen, een beschadigde teelt en andere materiële schade. Menig tuinder zag donderdagochtend pas de enorme ravage die was aangericht. “Ik wist niet wat ik zag; vreselijk!” aldus een van hen.

Nieuwe teelt

De kassen stonden klaar voor de nieuwe teelt. Maandag zouden de jonge tomatenplanten arriveren bij TVA Growers aan de Groendalseweg, maar daar stak de storm een stokje voor. Door de hele kas waren ruim zeshonderd ruiten gesneuveld en een groot aantal beschadigd, het schermdoek was gescheurd en overal lag glas. Na de ravage in ogenschouw genomen te hebben werd donderdag zo snel mogelijk begonnen met het opruimen van het glas, waarbij voorzichtigheid geboden was. Er werd geraapt, geveegd en vervolgens werden de bakken vol glas in containers gestort om afgevoerd te worden. Nieuw glas werd besteld, het schermdoek werd er voorzichtig afgehaald (voorzichtig, want daar lag ook heel veel gebroken glas op) en alle zeilen werden bijgezet om de kas schoon en veilig te krijgen.
“Het kan nog wel even duren voor de nieuwe plantjes hier in kunnen,’ wist de tuinder. “Om te voorkomen dat die vernietigd moeten worden kunnen we ze waarschijnlijk op een andere tuin plaatsen en de planten die voor die tuin – die daar wat later zouden worden afgeleverd – hier laten afleveren als we er weer klaar voor zijn.”

Hulp

Tuinders aan de Narcissen- en de Petuniaweg werden eveneens flink getroffen door het noodweer. Paprikateler Breugem aan de Petuniaweg zag het glas tussen zijn planten terecht komen en de storm ging zo te keer dat hij zelfs glas van de buren naar binnen kreeg. Ook ramen van de kantine gingen in en palen werden krom gebogen. Via een broer in het Westland wist hij snel aan hulp te komen met bezems, blikken, containers en ook nieuw glas; de eerste ramen arriveerden donderdag vroeg in de middag al. Bij een teler aan de Narcissenweg werd een complete wand uit de kas geslagen en even verderop een zijgevel, waardoor regen en wind vrij spel hadden over en tussen de net geplaatste jonge planten. Ook hier werd, net als bij de anderen, de schade opgenomen en zo snel mogelijk begonnen met het opruimen en de schade herstellen.

Niet de eerste keer

Het was niet de eerste keer dat de tuinders in Lansingerland werden getroffen door weerexcessen. Mevrouw Vollebregt wist: “In 1990 was het ook raak en moesten we aan de slag om alle schade op te ruimen. Pas als je het zelf eerder meemaakte weet je wat voor impact dat heeft. Niet alleen voor je bedrijf, maar ook voor jezelf. De angst blijft; vooral als je het weer eens hoort stormen of hagelen.”
Zowel in 2006 als in 2013 werd een deel van de tuinbouwcluster in Bergschenhoek geraakt door een orkaan. Ook daar werd een aantal tuinders ernstig gedupeerd; onder andere een paprikateler en twee bloementelers waarbij het gewas op het moment van de ravage in volle bloei stond en voor een belangrijk deel werd vernield.

Check Also

Digital Greenhouse, Fossielvrije Glastuinbouw en Hybride Leren

Lansingerland - Wageningen University ##+## Research Glastuinbouw, Delphy Improvement Centre, DLV Glas ##+## Energie consultancy en het Lentiz MBO Oostland dienden samen een subsidieaanvraag in voor de realisatie van twee projecten op het gebied van energietransitie en digitalisering in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De gemeente Lansingerland ondersteunt dit project financieel.

Geef een reactie