maandag 17 december 2018 | week 51
Home » fbpost » Negentiende Kerst-In klinkt als een klok

Negentiende Kerst-In klinkt als een klok

Negentiende Kerst-In klinkt als een klok

Bleiswijk – Het is ze weer gelukt! De organisatoren van de inmiddels negentiende Kerst-In kregen het ook dit jaar weer voor elkaar een schitterend programma te bieden dat een uitverkochte zaal opleverde in de tot feest- en muziekzaal omgetoverde plantenhal van Royal Lemkes in de Bleiswijkse Klappolder.

Trees Borkus-Henskens

Er moesten zaterdagavond 23 december zelfs nog wat stoelen worden bijgeschoven om de ruim 1250 bezoekers allemaal van een goede plek te voorzien. Toen iedereen om half acht een plaats gevonden had opende erevoorzitter van het Hollands Christelijk Mannenkoor (HCM) Bob van der Ploeg de avond. De man die ruim vijftig jaar lid is van het HCM waarvan 40 jaar als bestuurder. Maar ook de man die in 1999 de handschoen oppakte om samen met het IKB (Interkerkelijk Koor Bleiswijk) een muzikale kerstviering te organiseren. Uitgangspunt daarbij was, dat het een viering voor iedereen moest zijn; met een neutraal karakter en voor alle leeftijden.
Dat uitgangspunt leek zaterdagavond meer dan geslaagd. Nadat alle aanwezigen in de juiste stemming konden komen met een Stille Nacht als openingslied en de samenzang Komt allen te samen lieten het HCM onder leiding van Arjan van Breukhoven en vervolgens het gastkoor Hosanna uit Gouda dat onder leiding staat van André Vis met enkele sfeervolle liederen van zich horen.
De eerste verrassing (naast beide koren) van de avond vormde ongetwijfeld sopraan Saejeong Kim. Op ingetogen wijze en haarzuiver zong zij een stuk uit de Messiah van Händel, maar je kon een speld horen vallen toen zij vervolgens op nauwelijks te evenaren wijze het Ave Maria zong. De tweede verrassing was van een heel ander kaliber; de binnenkomst van de Saint Andrews Pipe Band, in 2008 al eens present tijdens de Kerst-In, met traditionele Schotse doedelzakmuziek en gekleed in originele Schotse outfit. De band, bestaande uit pipers en drummers, kwam de zaal inlopen en liet luid en duidelijk van zich horen.
Na weer enkele liederen van het HCM volgde een kerstfantasie van Arjan Breukhoven op piano, organist Evert van de Veen – die ook het HCM die avond begeleidde – en Lydia van Mourik met dwarsfluit. Bovendien helemaal in kerstsfeer, zo verwoordde de pianist, want zij was hoogzwanger. De muzikale gasten volgden elkaar in rap tempo op; alleen of in combinatie, maar allemaal even sfeervol en na elk blok bedankt met een luid applaus.

Steeds mooier

“Het is elk jaar weer spannend of alles lukt!” kijkt Bob terug op de avond. “De eerste keer werden we gesponsord en was de viering in de toenmalige veilinghal van FloraHolland. Drie jaar later kregen we het aanbod van de heer Lemkes om gratis zijn plantenhal voor de Kerst-In te gebruiken: 3000 m² die door een vrijwilligersclub van HCM leden jaarlijks steeds mooier wordt klaargemaakt. Met verlichting, versieringen, geluid; we zijn een koor van doeners! Het was voor mij de laatste avond als lid van HCM, want mijn gezondheid staat het niet meer toe wekelijks naar de repetities in Berkel en Rodenrijs te komen. Een afscheid met pijn in het hart, maar volgend jaar zit ik in de zaal!”

Eerste keer

Voor Kees Voogt was het de eerste keer dat hij als zanger van HCM de avond meemaakte. “Ik was al een paar keer als toehoorder present geweest tijdens een optreden van het koor, maar toen ik ze weer eens hoorde in de Hervormde kerk besloot ik – na aanmoedigingen van zowel mijn vrouw als wat vrienden – eind september jongstleden naar een repetitieavond te gaan. Na die eerste avond was ik meteen verkocht en vanaf dat moment ben ik ‘opgenomen’ als bariton. Zingen met elkaar is leuk en bovendien kwam ik in een leuke periode als voorbereiding naar de Kerst-In. Maar ik ben er ook van overtuigd dat de dirigent niet alleen een vakkundige, maar ook een hele belangrijke rol speelt als stimulerend, enthousiast en kritisch koorleider. Hij hoort en ziet alles. Het leuke van het koor, zo heb ik eveneens inmiddels ervaren, is de saamhorigheid, maar ook het ontmoeten van veel bekende gezichten en het leren kennen van nieuwe mensen. Ik ben tevens verrast door het vele werk dat binnen het koor wordt verzet; dat zie je niet altijd als buitenstaander. Het koor bestaat op dit moment uit 108 leden, maar ik heb me voorgenomen mijn best te doen wat meer jonge mannen enthousiast te maken om mee te komen zingen en natuurlijk naast zingen ook zelf iets te gaan doen binnen het koor.”

Jubileum

Volgend jaar wacht de Kerst-In een jubileumeditie. “Het programma ligt in grote lijnen al klaar,” weet André Wolmerstett. Naast penningmeester en coördinator tevens de man die voor voldoende sponsoring van de Kerst-In de straat op gaat. “De Kerst-In is op zaterdagavond 22 december, dus dat kan iedereen vast noteren. Het programma houden we uiteraard nog even geheim, maar het ziet er weer heel verrassend uit.”

Check Also

Humanitas deelt bij 10-jarig bestaan Hartenwensen uit

Bleiswijk - Woensdagavond 28 november werd het 10-jarig bestaan gevierd van Humanitas Lansingerland met bestuur en vrijwilligers in SPEEL!, de bijzonder mooie speelgoedwinkel die is gevestigd in de voormalige bibliotheek aan de Dorpsstraat. Humanitas heeft haar kantoor boven de winkel en mocht voor haar jubileum de winkelruimte beneden gebruiken. Voor een aantal inwoners van Lansingerland werd het wel een heel bijzondere avond: Humanitas deelde vanwege haar jubileum een aantal Hartenwensen uit.

Geef een reactie