donderdag 15 november 2018 | week 46
Home » Politiek » Simon Fortuyn: “Ik ga vol voor Lansingerland!”

Simon Fortuyn: “Ik ga vol voor Lansingerland!”

Simon Fortuyn: “Ik ga vol voor Lansingerland!”

Lansingerland – Tien dagen nadat Leefbaar Rotterdam de kandidatenlijst met lijstduwer Simon Fortuyn publiceerde, trok de lijsttrekker van Leefbaar 3B zich al weer terug als lijstduwer van de Rotterdamse Leefbaar partij omdat hij ‘geen zin had in de commotie’ die in de media ontstond over zijn vermeende dubbelrol. Wij vroegen Fortuyn om de kiezer in Lansingerland duidelijkheid te verschaffen.

Freek J. Zijlstra

In De Heraut van 27 december jl. deden wij verslag van de motie van afkeuring aan het adres van Simon Fortuyn en vroegen ons af of het wel ethisch correct is op twee lijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te staan voor naburige gemeenten, respectievelijk als lijsttrekker en lijstduwer. Een oppositiepartij noemt dat in het Algemeen Dagblad van 29 december jl. zelfs ‘kiezersbedrog’. In hetzelfde artikel wordt gemeld dat Fortuyn zich terugtrekt als lijstduwer van Leefbaar Rotterdam. Een woordvoerder van de Kiesraad legt uit dat het wel geoorloofd is in meerdere plaatsen op verschillende lijsten te staan, maar dat de kandidaat uiteindelijk een keuze moet maken voor een gemeente waar hij woonachtig is. Gevraagd om een reactie zegt Fortuyn tegen het AD dat het in het geval van Leefbaar Rotterdam om een ‘sympathieplek’ zou gaan.

Verduidelijking

Ook wij hebben Fortuyn enkele vragen gesteld.

Met de reactie ‘Ik had geen zin in de commotie’ komt u mijns inziens te makkelijk weg. U kunt toch zeker wel wat meer inhoudelijk reageren en aangeven welke principes u hanteert om tot een keuze te komen. Waar staat u voor en waaruit blijkt uw loyaliteit voor Lansingerland?

Simon Fortuyn: “Ik zet mij sinds juni 2014 in voor Lansingerland. Heel graag wil ik dat ook in de komende jaren weer doen. Mijn lijsttrekkerschap voor Leefbaar 3B vind ik heel belangrijk en daarmee geef ik ook mijn inzet voor en verbondenheid met Lansingerland aan.
Ik ben al ver voor mijn aantreden als wethouder in Lansingerland (juni 2014) lid van het bestuur van Leefbaar Rotterdam en ben dat ook gebleven in de periode daarna. Het is geen vergissing van mij geweest dat ik naast mijn lijsttrekkerschap voor Leefbaar 3B in Lansingerland ook als lijstduwer op de lijst van Leefbaar Rotterdam stond. Ik was in de veronderstelling dat ik naast mijn inzet voor en verbondenheid met Lansingerland ook een steentje kon bijdragen aan Rotterdam. Onterecht vind ik het dat anderen zijn gaan twijfelen over mijn oprechte en intensieve inzet voor Lansingerland en Leefbaar 3B.”

Kunt u nog eens uitleggen hoe u lijsttrekker kunt zijn, terwijl u kennelijk in Krimpen aan de nIJssel woont en in Lansingerland een appartement heeft om daar af en toe te verblijven?

Fortuyn: “De afgelopen dagen is mijn woonplaats in twijfel getrokken. Ik ben sinds mei 2015 inwoner van Lansingerland. Ik huur, in de vrije huursector, een appartement in Berkel en Rodenrijs, waar ik doordeweeks verblijf en feitelijk woon. In de weekenden, als ik geen beschikbaarheidsdienst heb, ben ik bij mijn vrouw die in Krimpen aan den IJssel woont.”

We kunnen het uitstapje naar Leefbaar Rotterdam dus definitief vergeten?

Fortuyn: “Ik ga vol voor Lansingerland als lijsttrekker voor Leefbaar 3B. Ik kom niet op de kieslijst van Leefbaar Rotterdam, die in de tweede week van januari door de Algemene Ledenvergadering wordt vastgesteld, maar blijf wel heel begaan met Leefbaar Rotterdam.”

Check Also

De plannen voor sociale woningbouw tot 2030

Lansingerland - De gemeenteraad werd tijdens de beeldvormingsavond op 6 november jl. bijgepraat over de situatie van de sociale woningbouw. Wij geven u daarvan een samenvatting.

Geef een reactie