dinsdag 11 december 2018 | week 50
Home » Algemeen » Bewoners Hergerborch integreren snel

Bewoners Hergerborch integreren snel

Uitbreiding koffie-uurtje met omwonenden naar gezamenlijke activiteiten

Bewoners Hergerborch integreren snel

Berkel en Rodenrijs – Tussen 7 en 13 september 2016 kwamen er veertig nieuwe bewoners (lees: Syrische mannen) in voormalig zorgcentrum Hergerborch wonen. Nu, ruim een jaar later, kunnen we spreken van een hoopvolle toekomst wat integratie in de samenleving betreft: een aantal bewoners heeft een werkkring gevonden, anderen volgen nog taallessen Nederlands en bovendien woont er sinds kort ook een aantal vrouwen, onder meer afkomstig uit Eritrea en Somalië en dat gaat buitengewoon goed samen, volgens huismeester Hammadi el Haddar.

John Hofman

Dat laatste heeft een reden: omdat er bewoners verhuisden naar een permanente woning vanwege onder meer gezinshereniging, kwamen er kamers vrij en verhuurder 3B Wonen wil uiteraard een volledige bezetting handhaven. Er is zelfs sprake van uitbreiding met enkele reguliere bewoners (alleenstaanden uit Lansingerland) en dat kan het integreren van de statushouders alleen maar bevorderen. Diverse nationaliteiten dus en dat gaat tot nu toe uitstekend. Van lieverlee voelen de statushouders zich al thuis in Berkel en Rodenrijs. Er vonden diverse sportactiviteiten plaats, zoals voetbaltoernooien tussen hen en gemeenteambtenaren, een inloopdag voor omwonenden rond Hergerborch om met elkaar kennis te maken, waarbij men kon proeven van bijzondere gerechten, klaargemaakt door de bewoners van Hergerborch. Er was eerder al een koffie-uurtje met de bewoners van de in- en aanleunwoningen achter Hergerborch en dat wil men nu gaan uitbreiden.
“We willen graag meer contacten realiseren door elkaar regelmatig te ontmoeten. Er zijn veel mogelijkheden om dit te doen zoals samen wandelen, boodschappen doen met de oudere bewoners rondom Hergerborch, helpen met kleine klusjes in en om de woning”, aldus een enthousiaste huismeester El Haddar, wiens taak inmiddels meer is dan alleen huismeester. “Zeg maar gerust: een soort maatschappelijk werker, een luisterend oor voor de bewoners hier, waarvan een groot aantal veel narigheid heeft meegemaakt voordat ze in Nederland kwamen.”
Dat er nu ook vrouwen zijn bijgekomen, juicht hij alleen maar toe. “Ze komen uit asielzoekerscentra en hadden daar een heel moeilijke periode. Ze zijn nu blij dat ze hier een eigen kamer hebben en zich gewoon inwoner van Berkel en Rodenrijs kunnen voelen. Ze volgen taallessen bij het Taalcentrum in Berkel en hier in Hergerborch worden ze bijgestaan door tolk Helen Debesay Fitwi, geboren in Eritrea.”
Tijdens het gesprek met de huismeester zijn er twee van de dames bij komen zitten. Enigszins verlegen vertellen ze dat ze zich al aardig thuis voelen in Berkel en Rodenrijs. Ze verblijven al enige tijd in Nederland dus kunnen ze al wat Nederlands praten, al vinden ze het wel een moeilijke taal.

Gezinshereniging

Hoe is het gegaan in 2017? “Heel goed. Iedere statushouder in Hergerboch is taallessen gaan volgen. Men moet namelijk binnen drie jaar het ‘inburgeringscertificaat’ hebben behaald. Zoals gezegd heeft een aantal al werk gevonden, mede dankzij de consulent Participatie van de gemeente Lansingerland die elke vrijdagmiddag spreekuur houdt in Hergerborch. Zelf heb ik intensief contact met deze ambtenaar”, aldus de huismeester. Tevens zijn we druk bezig met gezinshereniging, Zodra een gezin of echtgenote naar Nederland komt en ook een verblijfsvergunning heeft, zal er weer een bewoner bij ons vertrekken zodra een woning beschikbaar is. Wat vrijwilligers betreft: twee van onze bewoners helpen in Hergerborch met allerlei klussen, zoals fietsen maken. Toen onze bewoners in 2016 hier kwamen, hebben we veel hulp gekregen van vrijwilligers bij het inrichten van de kamers, begeleiding naar bijvoorbeeld de huisarts of tandarts en boodschappen doen. Dat was geweldig! Nu hier ook zes vrouwen zijn komen wonen, zouden we graag wat (Nederlandse) vrouwelijke vrijwilligers willen om deze vrouwen te begeleiden en wegwijs te maken in Lansingerland.”

Welkom

Met het realiseren van nieuwe contacten met de inwoners van Lansingerland zijn er uiteraard vrijwilligers nodig. Inmiddels is een van hen, Anton van Hal, bij het gesprek aangeschoven. Samen met initiatiefnemer van het koffie-uurtje Hans Stoutjesdijk en vrijwilliger Els Schilperoort zijn ze al druk doende om elke 2e vrijdag van de maand iets te organiseren. Het ‘elkaar ontmoeten’ zoals hierboven vermeld, start op 12 januari 2018, van 10.00 tot 11.00 uur in Hergerborch. Iedereen is welkom! Ook al zijn er al zeven vrijwilligers, we kunnen er nog veel meer gebruiken”, zegt Anton, “dus hierbij een oproep om zich aan te melden. Dat kan via de huismeester, tel. 06 – 57 62 7147).”

Zijn er al plannen voor 2018, vragen we aan huismeester Hammadi el Haddar? “Het is de bedoeling dat we veel aan sport gaan doen. Op zaterdag 3 februari is er een zaalvoetbaltoernooi in de Sterrenhal met gemengde teams van onze bewoners en medewerkers/personeel van bedrijven uit Lansingerland. Naast het sportief bezig zijn met elkaar, ontstaan er weer contacten en wellicht mogelijkheden voor onze bewoners die een baan zoeken. Ze willen allemaal graag werken en er zullen ongetwijfeld bedrijven zijn die personeel nodig hebben. Zeker nu de economie is aangetrokken.”
Positieve geluiden vanuit Hergrborch, zo kunnen we stellen. Belangrijk punt tijdens ons gesprek blijft dus: er zijn vrijwilligers nodig om de bewoners van Hergerborch voorgoed op te nemen in onze samenleving en hen het gevoel te geven dat ze er bij horen. Hebt u enkele uurtjes per week over, meld u dan aan. Het is een heel naar gevoel als je je buitengesloten voelt!

Check Also

Lotgenotencontact voor mensen met rouw en verlies

Bergschenhoek – Juist nu, in deze maand van zoveel warme gevoelens, kan de pijn van …

Geef een reactie