maandag 10 december 2018 | week 50
Home » Algemeen » Nieuwe voorzitter voor Humanitas Lansingerland

Nieuwe voorzitter voor Humanitas Lansingerland

Nieuwe voorzitter voor Humanitas Lansingerland

Lansingerland – Op woensdag 6 december is in de Algemene Ledenvergadering de benoeming bekrachtigd van Maryam Eftekhari als nieuwe voorzitter van Humanitas Lansingerland. In dezelfde vergadering is de scheidende voorzitter Hans Bruins benoemd als erelid.

Mariannne Karsemeijer

Vereniging Humanitas ondersteunt al ruim zeventig jaar mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ze werken binnen zes thema’s: eenzaamheid, verlies, opvoeden, opgroeien, detentie en thuisadministratie. Er zijn ruim tachtig afdelingen verspreid over Nederland en jaarlijks bieden ruim 22.000 goed getrainde vrijwilligers steun aan ruim 60.000 deelnemers.
Afdeling Lansingerland biedt kosteloze en laagdrempelige hulp op de volgende terreinen: Home-Start, ondersteuning aan ouders met kinderen tussen de nul en vijftien jaar, Tandem, tijdelijke ondersteuning bij het doorbreken of voorkomen van eenzaamheid bij jeugd, volwassenen en ouderen, Vriendschappelijk Huisbezoek, bezoekwerk aan mensen die eenzaam zijn, en Thuisadministratie, ondersteunende hulp bij het op orde brengen en houden van de financiële administratie.

Wisseling van de wacht

Hans Bruins is ruim acht jaar werkzaam geweest bij Humanitas Lansingerland. Vanaf december 2009 als secretaris en het laatste jaar ook als voorzitter. Hij kijkt terug op een intensieve en stimulerende periode. “Het leuke is dat je het met elkaar doet. Het bestuur vormt samen met de coördinatoren een groep van ongeveer twintig man. Samen ben je bezig en stuur je de uitvoerende groep aan. Dat is erg stimulerend”, zegt hij. “Je bouwt als het ware een netwerk op waarbij je samengewerkt met verwijzende instanties, zoals maatschappelijk werk, je probeert met elkaar een oplossing te vinden.”
Zijn opvolger Maryam Eftekhari werkt fulltime bij het ministerie van Sociale Zaken. Zij is vorig jaar als vice voorzitter begonnen bij Humanitas en vanaf 6 december als voorzitter. “Op mijn werk ben ik vooral met hoofdlijnen bezig”, vertelt ze. “Bij Humanitas ben je midden in de samenleving bezig, het gaat over mensen, dat is erg fijn.”

Vrijwilligers

Humanitas werkt voornamelijk met vrijwilligers. Omdat de problematiek vaak heftig is zijn er wel professionele project coördinatoren werkzaam. Daarnaast worden de vrijwilligers goed voorbereid voordat ze aan de slag gaan. De Humanitas Academie organiseert de scholing van de vrijwilligers. Ze volgen eerst een introductietraining en daarna een basistraining, toegespitst op het onderdeel waar ze aan de slag willen. Vervolgens worden ze gekoppeld aan een deelnemer. Tijdens dit hele traject worden ze goed begeleid. Er zijn terugkombijeenkomsten waarin er gelegenheid is om te overleggen met elkaar en met de begeleiders. De vrijwilligers zijn hierdoor in staat om deelnemers tijdelijk te begeleiden, op basis van gelijkwaardigheid. De vrijwilliger ondersteunt de deelnemer daar waar nodig waardoor het zelfvertrouwen groeit en de deelnemer sterker wordt.

Enthousiaste club

“De vereniging staat als een huis”, zegt Maryam. “Het is een leuke, enthousiaste club mensen die met hart en ziel klaarstaan om anderen te helpen. Dat is het mooie, om mensen in hun eigen omgeving met elkaar te matchen zodat zij elkaar kunnen helpen.” Voor dit mooie werk zijn nieuwe vrijwilligers altijd nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met lansingerland@humanitas.nl.

Check Also

Jeugd mag zelf film kiezen

Bleiswijk – Elke eerste zaterdag van de maand wordt Theater ’t Web omgetoverd in een …

Geef een reactie