dinsdag 11 december 2018 | week 50
Home » Algemeen » Eneco breidt warmtenet Lansingerland uit voor twee biomassacentrales
Medio december ging aan de Violierenweg al de eerste leiding in de grond.

Eneco breidt warmtenet Lansingerland uit voor twee biomassacentrales

Eneco breidt warmtenet Lansingerland uit voor twee biomassacentrales

Bleiswijk – Aan de Irisweg in Bleiswijk wordt op dit moment een biomassacentrale gebouwd in opdracht van TBM Ammerlaan. Naast deze biomassacentrale is ook gestart met de bouw van een tweede centrale op het terrein van Bunnik Plants. De twee duurzame bronnen met elk een vermogen van 12,5 Megawatt gaan biowarmte leveren aan de glastuinbouwbedrijven in Lansingerland.

Trees Borkus-Henskens

Om dit mogelijk te maken is een uitbreiding van het bestaande warmtenet nodig. Een aantal weken geleden is begonnen met de aanleg van nieuwe leidingen en wordt het warmtenet uitgebreid met 1.600 meter. In glastuinbouwgebieden wordt iedere vierkante meter benut. Veel ruimte voor een ‘reguliere aanleg’ – sleuven graven en leidingen leggen – was er dan ook niet. Voor dit leidingentracé werd daarom gekozen om via vier gestuurde boringen het grootste deel van het tracé aan te leggen.
De boringen gingen begin december van start. Een boor met een kop van 25 cm doorsnee ging de grond in om een boorgang te maken voor de leidingen die er in moesten. Al het losgekomen zand wordt daarna met de boorvloeistof uit de boorgang naar boven gehaald en vervolgens gezuiverd om het te kunnen hergebruiken. Daarna kon de leiding erin getrokken worden met ongeveer 100 meter per uur.
“De eerste twee boringen (aanvoer- en retourleiding) zijn inmiddels uitgevoerd. Tussen twee kassen door over een lengte van 370 meter richting de Anjerweg. Daar worden ze aangesloten op het bestaande warmtenet,” legt Henk Venema, de technische man van Eneco ter plaatse, uit. De overige twee boringen van elk 320 meter lengte staan eveneens voor de kerst gepland. Op vrijdag 15 december ging aan de Violierenweg al de eerste leiding in de grond. “Dat lieten de weersomstandigheden gelukkig toe want onder 5 graden Celsius is dit werk niet uitvoerbaar. Bijzonder is dat deze leiding onder de fundering van een viaduct van de Hogesnelheidslijn (HSL) door gaat. Tot een diepte van 26 meter en 10 meter onder de heipalen van het treintracé.”

Planning

De werkzaamheden duren nog tot en met maart 2018. Medio januari begint reeds de startfase bij Plantenkwekerij Leo Ammerlaan aan de Irisweg dat als eerste glastuinbouwbedrijf zal worden aangesloten op duurzamere biowarmte. Met deze projecten wordt op jaarbasis ongeveer 14,5 miljoen kuub aardgas bespaard. “De installaties worden met hout gestookt en daarom vraagt menigeen zich waarschijnlijk af of dit wel een duurzame manier van stoken is. Dat kan ik bevestigen, want bomen kunnen we meteen weer aanplanten nadat ze zijn omgezaagd, zodat er binnen enkele jaren weer nieuwe bomen staan. Dat is met aardgas echter niet het geval; dat haal je uit de grond en gebruik je; daarna is het weg,” aldus Ilone Ammerlaan van het eerste bedrijf dat zal worden aangesloten. Vervolgens kunnen ook andere glastuinbouwbedrijven in het hele gebied worden aangesloten op de biocentrale.

Geen doorgaand verkeer

In verband met de werkzaamheden is de Violierenweg voor doorgaand verkeer tijdelijk afgesloten. Bestemmingsverkeer van en naar de tuinbouwbedrijven Meewisse Roses, Ernst Olieman en Gebroeders Van Lienden, alle gevestigd aan de Violierenweg, blijft mogelijk vanuit de Irisweg. Het fietsverkeer wordt omgeleid via de Albert van het Hartweg. Deze situatie zal naar verwachting tot eind januari gehandhaafd blijven.

Check Also

Een gezellige avond met ‘Samen aan Tafel’

Berkel en Rodenrijs - Op 13 december staan vrijwilligers weer in de keuken voor een heerlijke maaltijd bij Samen aan Tafel. Dit keer brengen zij de Kerst naar de deelnemers toe met een speciaal kerstmenu.

Geef een reactie