maandag 22 oktober 2018 | week 43
Home » Advertorial » ‘Met open haarden maak je iets moois en worden mensen blij’

‘Met open haarden maak je iets moois en worden mensen blij’

‘Met open haarden maak je iets moois en worden mensen blij’

Bij Nico Schouw, het bedrijf dat is gespecialiseerd in het maken van open haarden, is het nooit saai. Dat heeft Leon de Booij inmiddels ook ervaren. Hij kwam twintig jaar geleden in vaste dienst bij het bedrijf en daarvoor was hij via het leerlingstelsel al bij Nico aan het werk: elke week één dag naar school en vier dagen werken.

Als klein ventje wist Leon al wat hij wilde worden. “Toen ik een jaar of acht was had ik een vriendje waarvan de vader metselaar was. We gingen wel eens met hem mee en ik vond dat werk prachtig. Toen al wist ik; ik wil ook metselaar worden. Die gedachte is gebleven en daar ben ik dan ook voor gaan leren. Ik heb er nooit spijt van gekregen, want het is een prachtvak!”

Variatie

Negentig procent van het werk van Leon en zijn collega’s – Bart Koene jubileerde deze maand eveneens, want hij werkt al tien jaar bij Nico Schouw – bestaat uit het opbouwen van open haarden.
“Het is nooit saai en elke dag is anders. Maar je maakt wel altijd iets moois waar de mensen blij van worden. Al maken we in eerste instantie wel troep in huis. We bouwen een rookkanaal op, maken een gat voor de schouw en dan kunnen we alles stucen. De eerste dag zijn we meestal met twee man, maar het stucen doe ik meestal alleen. Het is niet alleen moeilijk, maar ook werk dat je geconcentreerd moet doen: het eindresultaat moet zowel glad als strak en waterpas zijn. Na het werk wordt alles opgeruimd en na een week kan de schilder komen om het af te maken.”

Mooiste

Het mooiste werk? “Een ouderwetse zwart marmeren schouw restaureren. Dan maak je van iets dat kapot is weer een mooie schouw; behoud van iets ouds en waardevols. In de tachtiger jaren zijn er veel afgebroken en weggegooid, maar gelukkig zijn er nog enkele behouden en die zijn nu het restaureren meer dan waard.”
De medewerkers van Nico Schouw hebben veel binnen- en particulier werk. “Alleen voor de schoorsteen werken we buiten als die door het dak moet. Een flexibele pijp door een gemetselde schoorsteen halen wil nog wel eens lastig zijn, maar voor alles is een oplossing en die zoeken wij.”
De meeste klanten zitten in de regio. “Soms wat verder, want als familie of vrienden van een klant het eindresultaat zien willen ze dat ook en dat is je beste visitekaartje!”

Check Also

Minder en duurzamere verpakkingen bij PLUS

Bergschenhoek – PLUS en haar belangrijkste leveranciers gaan zich gezamenlijk inzetten voor minder en duurzamer …

Geef een reactie