maandag 22 oktober 2018 | week 43
Home » Lezersschrijven » Huize Sint Petrus (2)

Huize Sint Petrus (2)

Naar aanleiding van het artikel “Commissie Samenleving stemt in met business Case Huize Sint Petrus “ het volgende.
Door geruchten in mei 2017 dat huize Sint Petrus moet sluiten, ontstond veel onrust onder de bewoners en het personeel. Nu in november 2017 na de nodige bijeenkomsten en de presentatie van Business Case (bedrijfsplan) weten we waar we aan toe zijn. Na wat schuiven met budgetten en vooral schuiven met vele onmondige demente mensen (en dus ook hun families) kan Huize Sint Petrus open blijven. Dit dankzij Ankie van Tatenhove, wethouder, Hans van Petten namens Laurens en Dirk Vonk namens zorgkantoor DSW. Dit zijn hun verdiensten. Proficiat!
Maar dit is slechts één kant van de medaille. Nu de andere kant: de bewoners en hun familie. Bijna niemand wilde dit, men wilde niet weg. Alle demente bewoners van de eerste etage moeten verhuizen naar een andere locatie. Maar van de overige bewoners moeten er ook intern verhuizen en sommigen die tegen dementie aan zitten moeten ook naar een andere locatie.
Huize Sint Petrus heeft op de eerste etage 26 appartementen (waaronder één tweepersoons). Er staan inmiddels acht appartementen leeg, waarvan twee door overlijden en zes door verhuizing. Er was beloofd dat bij verhuizing o.a. naar de Oranjehoek in Bergschenhoek met 56 plaatsen de bewoners van Sint Petrus bij toewijzing van een appartement voorrang zouden krijgen. Hiervan is niets terecht gekomen. Het werd wie het eerst kwam kreeg een optie. Binnen de kortste keren waren de appartementen aan de voorzijde, die uitkijken op het plein, al vergeven. Mensen van Huize Petrus komen nu aan de achterzijde waar je uitkijkt op oude schuren. Ik bezocht op 30 november om 20.00 uur de Gemeenteraadsvergadering met op de agenda het Businessplan Huize Petrus. Het werd een hamerstuk! Ook onbegrijpelijk in het tijdpad is het volgende. Laurens heeft maandag 4 december een gesprek met de Cliëntenraad van Petrus en neemt daarna met de Raad van Bestuur een beslissing over de Business Case. Dit terwijl de eerste bewoners van huize Petrus al op 6 november naar de Oranjehoek verhuisd zijn.
We hebben het hier over zeer kwetsbare mensen op hoge leeftijd, die gehecht zijn aan hun omgeving, verzorgers, medebewoners, aan de kapel kortom geborgenheid. Waarom deze kille sanering en kon dit niet op een menselijke maat gebeuren. Gaat geld boven mensenwelzijn? Ook het personeel wist niet waar ze aan toe was en moest weer opnieuw solliciteren. Was de Oranjehoek in Bergschenhoek er niet geweest dan had dit niet nodig geweest. Dit krijg je als je geen baas bent in eigen huis. Pas op bewoners die in huize Sint Petrus kunnen blijven wonen, wanneer je onverhoopt dementie krijgt, dan moet je vertrekken. Het is niet meer dat je er tot het eind van je leven kunt blijven. Bestuurders goed gedaan, fijne feestdagen. Bewoners en personeel sterkte in jullie verdriet, eenzaamheid en onmacht.
Ik had niet gedacht dat dit zou kunnen gebeuren in een rijk land als het onze, ik schaam mij.

Frans van Zutphen
Berkel en Rodenrijs

Check Also

Het visitekaartje van Lansingerland? Bijna wekelijks worden de lezers van het vlot te lezen en …

Geef een reactie