maandag 10 december 2018 | week 50
Home » Heden & Verleden » Treurniet Mengvoeders bestaat 150 jaar
De huidige maalderij rechts.

Treurniet Mengvoeders bestaat 150 jaar

In deze aflevering (139) van Heden & Verleden kijken we terug op 150 jaar Treurniet Mengvoeders in Berkel en Rodenrijs.

Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, kan contact met de redactie van De Heraut opnemen: tel. 010 – 5118892 of redactie@de-heraut.nl.

Door Rien Kuyvenhoven

Treurniet Mengvoeders bestaat 150 jaar

Hij staat nog steeds als een kolos in het centrum van Berkel en Rodenrijs. Voor de meeste inwoners een herkenningspunt in hun geboortedorp. De maalderij van de firma A. Treurniet was en is nog steeds een begrip in het dorp. De overgrootvader van de huidige eigenaar Nico Treurniet, Arie, was de oprichter (1867) van het bedrijf. De tand des tijd heeft het pand er in de loop der jaren niet fraaier op gemaakt. Maar het blijft een gemeentelijk erfgoed. Met voor het gebouw grote plannen voor de toekomst. Treurniet Mengvoeders B.V. beschikt als enige onderneming in Berkel en Rodenrijs over het predicaat “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”.

Treurniet Mengvoeders is een middelgrote mengvoederfabriek. Al meer dan 150 jaar worden hier vele soorten diervoeders geproduceerd. In de uiterst moderne, computergestuurde fabriek ‘De Samenwerking’ in Haastrecht produceren zij de Treurniet voeders voor paardenbedrijven, schapenhouderijen, kinderboerderijen en hobbydieren. Voor dieren die een bijzondere prestatie moeten verrichten, produceren zij zeer specialistisch samengestelde voeders.
De plannen voor het ombouwen van de huidige maalderij tot appartementen zijn zo goed als klaar. Achter de schermen is Treurniet Mengvoeders druk bezig met een nieuwe locatie.

1940-1945

Het verleden, de oorlog, bracht ook problemen mee voor het bedrijf toen de nieuwste vrachtwagen en vijf van de elf paarden waarmee dagelijks de producten werden vervoerd naar de afnemers, werden gevorderd. Uiteindelijk had het bedrijf aan het eind van de oorlog geen auto’s meer en nog slechts drie magere paarden. Het bedrijf werd in de oorlogsjaren ook aangewezen als voedseldistributiecentrum voor onze regio met een centraal magazijn voor bloem en meel voor de bakkerij voor onder meer de inwoners van Berkel en Rodenrijs (5600 inwoners), Bergschenhoek (3400) en Bleiswijk (2700). Bloem kwam uit Leiden van meelfabriek ‘De Sleutels’ en het vervoer kwam in handen van schipper Seldenthuis die de balen bloem per schip vanuit Leiden naar Berkel vervoerde.
Bekend bij de Berkelse jeugd was ook de weegbrug waar gestoomde aardappelen werden gewogen die geschikt waren als veevoeder. Maar een aardappeltje pikken als je naar school ging was een sport op zich. Dit onder het motto ‘de koeien gaan er niet dood van dus wij ook niet’. Veel Berkelaren weten zich nog goed te herinneren hoe de fabriek in werking werd gehouden met riemen en tussenassen van verschillende diameters. Omdat men in die tijd niet zo moeilijk deed en je nogal eens zelf veevoer ging halen voor je konijnen of kippen zag je in de fabriek een levendig schouwspel als alles in werking was. En het was soms zelfs een mooie speelplek voor de jeugd van Berkel. Vooral ook omdat het in de fabriek een doolhof was van trappen en hokjes waar in de loop der jaren tot nog toe weinig aan is veranderd.

Hofleverancier

De zaak werd overgedragen aan de zoon van Gerard Treurniet, Nico Treurniet. Vanaf 1961 heeft Gerard Treurniet recht tegenover de maalderij gewoond, aan de Laan van Romen. Sinds 2012 is een zoon van Nico in het bedrijf actief, Steven. De vijfde generatie heeft er heel veel zin in.
Ter gelegenheid van de viering van het 125-jarig jubileum ontving het bedrijf in 1992 bij Koninklijke Beschikking het predicaat ‘Hofleverancier’. Het staat voor kwaliteit, soliditeit en continuïteit van de onderneming. Om voor toekenning van het predicaat in aanmerking te komen dient de onderneming aan allerlei criteria te voldoen en te blijven voldoen en minimaal 100 jaar bestaan, bij voorkeur onder dezelfde naam. In haar bedrijfstak dient de onderneming tenminste in de regio rond de plaats van vestiging een eerste of duidelijk vooraanstaande plaats in te nemen. Voor het publiek is het zichtbare bewijs het wapenschild dat de betreffende onderneming mag voeren.

Check Also

Rond een eeuw geleden veranderde er veel voor de Hoekse schooljeugd

In Bergschenhoek was er halverwege de 19e eeuw slechts één school. Het was een algemene school waar christelijk onderwijs gegeven werd. Door de Grondwet van 1848 kwam daar verandering in.

Geef een reactie