zaterdag 16 december 2017 | week 50
Home » Commentaar » Duisternis

Duisternis

De laatste periode van het jaar noemt men wel de donkere dagen voor de kerst. De duisternis, die, zoals afgelopen dagen, de hele dag kan duren, heeft in vroegere tijden mensen tot vrolijke activiteiten aangezet, waartoe Sinterklaas ook behoort. Als soort remedie om die duisternis te overwinnen. De duisternis biedt de mens ook de mogelijkheid tot inkeer te komen, het innerlijk te bekijken en soms letterlijk tot inkeer te komen. Waardoor men het leven weer positief tegemoet kan zien. De natuur trekt zich terug, in de grond, om na de rustperiode van de winter opnieuw tot volle wasdom te komen. Dit proces kan zich ook bij mensen voltrekken. Als men daar voor open staat tenminste. Het is makkelijk om af te geven op het weer, de regen, de files, het korte daglicht. Maar het zou natuurlijker zijn om dit alles te accepteren en daarbij zelf tot rust te komen, tot een soort winterslaap. Niet de sint- en kerststress toe laten, maar de dingen laten gebeuren, omdat het toch niet te veranderen is. Binnenshuis te ‘feesten’ om de duisternis te verdrijven en als dan het jaar eenmaal voorbij is en de dagen weer beginnen te lengen, de draad weer oppakken, langzaam weer meer naar buiten gaan. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wel de moeite waard het te proberen. Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen.

Annelies Moerel

Check Also

Sirenes

Ik vraag mij wel eens af of andere mensen het ook horen. Sirenes, ik hoor …