zaterdag 20 oktober 2018 | week 42
Home » Commentaar » Piet

Piet

De kranten staan weer bol van de artikelen over wel of geen zwarte Piet. Ik kan mij herinneren dat vorig jaar veel mensen deze discussie al beu waren. Te meer daar met al dat gedoe over die kleur de ware essentie van het feest over het hoofd wordt gezien. Sinterklaas is een feest voor de kinderen, die in al hun onschuld geloven in een verhaal wat door volwassenen aan alle kanten is verbasterd en aangepast. Het is nog steeds een welles-nietes spelletje, waarin niemand echt gelijk heeft en waar het meer gaat om een gelijk krijgen met een argument wat maar slechts door weinig mensen echt aangevoerd mag worden. Ik ben benieuwd hoelang dit nog gaat duren. Gelukkig hebben actievoerders bij de aankomst van de goedheiligman in Dokkum niet echt voet aan de grond gekregen, de snelweg was een tijdje afgezet om hen te belemmeren om op de kade te komen. Ik denk dat als je het aan willekeurig welk kind dan ook vraagt, het hen absoluut niet uitmaakt welke kleur de pieten hebben, of het nou zwart, snoepjes of roetveeg is. Volwassenen zijn in staat een kind van alles op de mouw te spelden, dus ook aan dit gegeven kunnen we wel een draai geven. Laten we vooral genieten van deze leuke traditie en de daarbij behorende Hollandse kneuterigheid van pakjesavond en gedichten. Afgelopen zaterdag was het feest in Berkel en Rodenrijs, komend weekend komt Sinterklaas aan in Bergschenhoek en Bleiswijk. Ik ben niet benieuwd naar de kleur en wens alle kinderen een ontspannen en vrolijk middag toe. Discussie hopelijk ook in Lansingerland gesloten!

Annelies Moerel

Check Also

Spookfietsen

Spookfietsen Wie op de Oudelandselaan of de Berkelseweg fietst, kan zomaar een spookfietser tegenkomen. Ik …

Geef een reactie