donderdag 18 oktober 2018 | week 42
Home » fbpost » Dag van de Mantelzorg groeit naar verwenmiddag voor de mantelzorgers

Dag van de Mantelzorg groeit naar verwenmiddag voor de mantelzorgers

Dag van de Mantelzorg groeit naar verwenmiddag voor de mantelzorgers

Lansingerland – Met ruim driehonderd bezoekers en een groot aantal vrijwilligers die de middag mede mogelijk maakten werd het vrijdagmiddag 10 november in de hal van het gemeentehuis een groot en gezellig festijn tijdens de landelijk voor de 20ste keer georganiseerde Dag van de Mantelzorger.

Trees Borkus-Henskens

Steunpunt Mantelzorg en de gemeente Lansingerland presenteerden die middag een afwisselend programma voor alle mantelzorgers van Lansingerland. De gasten hadden de keuze uit diverse activiteiten, maar voor het zover was werden ze ontvangen met koffie, thee en gebak. Al snel vond men elkaar aan gezellige ronde tafels en over en weer kwamen de gesprekken op gang. Sommigen kenden elkaar, anderen stelden zich aan elkaar voor en de sfeer zat er al snel in.

Welkom

Nadat de wethouder iedereen welkom had geheten en vertelde dat de groep mantelzorgers elk jaar groeiende is wist ze ook dat de groep onmisbaar en van onschatbare waarde is. De mantelzorgers leveren zorg nabij. Ze toonde zich trots op het werk dat wordt verzet door de mantelzorgers en zette ze daarom graag eens een dag in het zonnetje. ‘Dus pak vandaag een moment voor u zelf!’ raadde ze aan.
Uit een onlangs gehouden enquête is gebleken, dat de gemiddelde leeftijd van de mantelzorger in Lansingerland 61 jaar is. Het zijn voor het merendeel vrouwen en die hebben veelal naast hun mantelzorg tevens een betaalde baan. Vaak zijn ze mantelzorger van hun partner of kind. Heel nabije zorg, waarvan ze vinden dat ze er gewoon moeten zijn en tevens een luisterend oor bieden.

De praktijk

Vanuit haar werk als coördinator van de informele zorg bij Welzijn Lansingerland is Maria Boersma nauw betrokken bij de mantelzorg, maar daarnaast is zij privé ook mantelzorger. “Bijna dagelijks bezocht ik mijn ouders die eigenlijk niet meer zonder zorg konden. Gelukkig woonden ze in de buurt en kon ik er vaak heen. Maar ook als je er niet bent neem je de zorg van hen in je hoofd mee; ik was er erg veel mee bezig. In augustus is mijn vader overleden en nu is mijn moeder alleen. Overdag schiet het regelmatig door m’n hoofd; ‘daar zit ze dan in haar eentje’ en ik ga er zo veel mogelijk heen. Mijn jongste broer werkt in de zorg en daar kan ik alles mee delen. Bovendien is Home Instead ingeschakeld, de thuiszorg voor senioren. Ik ben hier vanmiddag dus eigenlijk met twee petten op en weet uit ervaring hoe fijn het voor de mantelzorger is om even afstand te nemen en aan iets anders te denken. Zelf dwing ik mezelf om af en toe naar m’n eigen energie te kijken; ik moet genoeg hebben om te kunnen blijven functioneren, met name in tijden dat het minder gaat. De clou is dat je de juiste balans vindt en leert grenzen te stellen.”
Christian was vrijdagmiddag met zijn 24 jaar een van de jongere mantelzorgers in het gemeentehuis. “Zelf werk ik in de horeca, dus ik had tijd vanmiddag. Bovendien heb ik overdag genoeg tijd om mantelzorger te zijn van mijn moeder die onlangs een zware operatie heeft ondergaan. Eigenlijk zie je jezelf niet als mantelzorger; als zich iets in je naaste omgeving afspeelt help je vanzelf, daar denk je niet over na. Volgens mij heeft dat ook niet veel met leeftijd te maken. Ik ben in de gelegenheid en zeker bij je moeder sta je er dichtbij. Ik vind het zowel normaal als fijn om de handen uit de mouwen te steken als het nodig is en ik weet ook dat ze er blij mee is.”

Actief

Na de koffie en een praatje was het tijd voor actie: de gasten die wilden genieten van de verhalenverteller konden een plekje zoeken in de trouwzaal waar die middag twee maal een voorstelling werd verzorgd. In de hal kon voorzichtig geprobeerd worden een balletje te slaan in een golfclinic, er werden bloemstukjes gemaakt, nagels gelakt, iedereen kon genieten van een rug- of voetmassage en een kleurenanalyse. De hapjes werden ook dit jaar weer zowel verzorgd als gepresenteerd door de leerlingen van Wolfert Pro en elke mantelzorger die zich had aangemeld voor de middag ontving bij het naar huis gaan als dank nog een waardevolle cadeaubon om op een later tijdstip iets leuks te kopen.

Check Also

Landelijk congres Buurttoezicht levert concrete resultaten op

Lansingerland - Rond de honderd belangstellenden brachten vanuit het hele land zaterdag 13 oktober een bezoek aan het eerste landelijke congres ‘De toekomst van buurtpreventie initiatieven’ dat in de Week van de Veiligheid werd georganiseerd in het gemeentehuis van Lansingerland.

Geef een reactie