dinsdag 11 december 2018 | week 50
Home » Algemeen » Ambulanceverpleegkundige Geert-Jan Deddens zoekt nieuwe collega’s

Ambulanceverpleegkundige Geert-Jan Deddens zoekt nieuwe collega’s

‘Wij maken het verschil tussen leven en dood’

Ambulanceverpleegkundige Geert-Jan Deddens zoekt nieuwe collega’s

Regio – “Hij was neergeschoten, een tiener nog, en lag op straat. De kogel had een slagader geraakt, de toestand van de jongen was kritiek. Dan komt het er in mijn vak op aan om het verschil te maken tussen leven en dood.” Aan het woord is Geert-Jan Deddens: ambulanceverpleegkundige en verpleegkundig specialist acute zorg. Zijn werk noemt hij zijn passie en de mooiste baan die er is, maar de 40-jarige Rotterdammer maakt zich zorgen.

“We hebben te weinig collega’s, waardoor er te weinig ambulances rijden. Ik wil schoolverlaters, verzorgenden, basisverpleegkundigen en verpleegkundigen in ziekenhuizen oproepen om zich eens te verdiepen in de prachtige job die ik heb. We kunnen veel nieuwe collega’s gebruiken.” Op pad met een ambulance met gillende sirene en zwaailichten om mensenlevens te redden, vereist veel van een mens. Ambulanceverpleegkundigen moeten heel wat kennis en kunde in huis hebben, die expertise onmiddellijk kunnen toepassen en met grote stress omgaan. Geert-Jan: “Je moet soms echt knallen en ziet en beleeft dingen die anderen nooit zullen mee maken. Een ambulanceverpleegkundige staat middenin de maatschappij, werkt veel buiten en ondersteunt zijn medemens bij de meest kritieke momenten van het leven.”

Verkocht

Het ambulancewerk zit de Rotterdammer in de genen. Zijn moeder werkte lang in de zorg en zijn vader is 63 en werkt nog steeds op de ambulance. Als kleine jongen raakte Geert-Jan gefascineerd door de vele verhalen aan de eettafel. Urenlang dook hij in de boeken van zijn vader om te lezen over ECG’s en hartafwijkingen. “Toen ik achttien was, ging ik voor het eerst mee op de wagen. Ik was meteen verkocht. Eerst volgde ik zoveel mogelijk opleidingen en deed ik ervaring op in ziekenhuizen. Elf jaar geleden begon ik zelf op de ambulance.”
Veel gevallen blijven hem bij. Zoals de op straat neergeschoten tiener. “Dat was heel bijzonder. Toen we aankwamen, werd de knul al gereanimeerd door collega’s van de eerste ambulance. Ook wij gingen aan de slag want in een reanimatie-setting zijn er veel taken. Onduidelijk was nog wat er mis was. De jongen kon een hartprobleem hebben. Er bleek iets anders aan de hand te zijn. Tijdens het reanimeren ontdekten we dat de jongen een schotwond opgelopen had, de jongen is gered en herstelde goed.”

Emoties

Geert-Jan Deddens is net als zijn collega’s een echte teamplayer. “Je moet als ambulanceverpleegkundige ook aansturen, helder blijven denken en leiderschap tonen. Contacten onderhouden met verschillende mensen en diensten. Brandweer, politie, ziekenhuizen, huisartsen, psychiatrie of burgers. Bij die laatste groep kunnen de emoties hoog oplopen.” Hij belandt niet altijd in heldhaftige situaties. Soms lijkt iemand er ernstig aan toe te zijn, maar spelen andere factoren mee. Soms ben je er vooral om te luisteren en te begeleiden. We komen nu zo veel mensen te kort, dat er te weinig ambulances rijden. Dat betekent dat we de aanrijtijd van vijftien minuten niet altijd meer halen. In veel gevallen maakt één of twee minuten later niet uit. Bij de hyper-acute zorg – zoals reanimatie, infarcten of grote bloedingen – telt echter elke minuut.”
Geert-Jan en zijn collega’s hopen vurig op nieuwe aanwas. Zij zoeken iemand met een mbo- of hbo-opleiding verpleegkundige met een specialistische vervolgopleiding anesthesie, spoedeisende hulp of intensive care. Het duurt acht maanden opleiden voor ambulancewerk. Ook verzorgenden en basisverpleegkundigen komen in aanmerking.
Meer informatie staat op AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond, www.azrr.nl. Voor rechtstreeks contact met Geert-Jan: geertjandeddens@azrr.nl.

Check Also

Sint verrast leerlingen De Wilgenhoek in Huize St. Petrus

Berkel en Rodenrijs - Leerlingen van De Wilgenhoek en bewoners van Huize Sint Petrus hebben op dinsdag 20 november enorm genoten van elkaar en van de verrassingen die de kinderen te wachten stonden.

Geef een reactie