dinsdag 11 december 2018 | week 50
Home » Algemeen » Er zit muziek in de Dorpskerk van Berkel

Er zit muziek in de Dorpskerk van Berkel

Er zit muziek in de Dorpskerk van Berkel

Lansingerland – Tijdens de wekelijkse open kerk van de Dorpskerk in Berkel Centrum werd op zaterdagmiddag 11 november een uurtje gemusiceerd door fluitiste Bianca de Vrind-Zegers en pianiste Kate Yunyoung Kang. Zo werd al weer een voorschotje genomen op de sterke wens om verschillende vormen van muziek en cultuur dicht(er)bij mensen te brengen in het hart van Berkel Centrum.

Freek J. Zijlstra

Al eeuwenlang schallen de klanken van orgel en gemeentezang in de Dorpskerk. Op zondag. Steeds vaker wordt zang en samenzang tijdens diensten op andere manieren dan met orgel begeleid, met name bij een jeugddienst of Anders-dan-Anders-dienst. Niet alleen op zondag zit er muziek in de Dorpskerk. Vaste organist Arjan Breukhoven organiseert regelmatig op de zaterdagavond een orgelconcert, vaak met muzikale vrienden. De Vrienden van de Dorpskerk zien al jaren kans met kerst professionals uit te nodigen om een concert te geven met bekende kerstliederen. En tijdens moonlight shopping op een zaterdagavond in december is er al weer enkele jaren een optreden van het harmonie-orkest Helicon.
Soms vragen professionals zelf of ze een mini-concert mogen geven omdat ze het gewoon fijn vinden om anderen kennis te laten maken met hun muziek. Zo kwamen op 11 november Bianca en Kate tijdens het open huis naar de Dorpskerk om een aantal klassieke stukken ten gehore te geven. Ze vormen de afgelopen anderhalf jaar een duo en geven concerten in kerken, verzorgingshuizen en kleine concertzalen, soms in samenwerking met diverse koren. Ze waren winnaars van een internationaal muziekconcours in Ittervoort. Aan het begin van het nieuwe jaar wil het duo een tweetal benefietconcerten organiseren in Lansingerland, in samenwerking met fotograaf Peter Gooris. De opbrengst is bestemd voor een project voor blinden en slechtzienden in Ethiopië van de organisatie Light for the World.

Veelzijdig en toch klassiek

Voordat het zover is, verwarmden Kate en Bianca de binnenlopende toehoorders met hun virtuoze spel. Dan blijkt weer eens dat dwarsfluit en piano zonder verdere geluidsversterking buitengewoon aangenaam kan zijn in de uitstekende akoestiek die de Dorpskerk heeft. Bianca gaf een korte toelichting hoe ze tot hun keuze van de te spelen stukken waren gekomen en wat opmerkelijk aan de diversiteit van de selectie was. Vervolgens werd de toehoorder meegevoerd langs rustige en harmonieuze klanken, opzwepende tango’s waar je toch bij moest blijven zitten of andere operetteachtige uitvoeringen. Met Gabriel Fauré, Maurice Ravel, Francois Borne, Astor Piazolla en Cécile Chaminade werd een muzikale ontdekkingsreis via Europa naar Zuid-Amerika gemaakt. Allemaal werken die tot ‘de klassieke muziek’ gerekend worden. Niet direct wat je zou verwachten in een omgeving waar al eeuwenlang de Bijbel open gaat, gepreekt wordt, psalmen hebben geklonken en de woorden van de Tien Geboden en het Onze Vader voluit geschreven aan de muur hangen. Het voelde juist goed, omdat er voortdurend een vijftigtal mensen in de kerk aanwezig waren om na een rondje om de kerk binnen te komen kijken en/of te luisteren naar de muziek die met veel passie en inzet uitgevoerd werd. Een geheel andere uitvoering dan de zondagse invulling maar wel zoals in Psalm 150 staat: ‘Zing, klap in je handen en dans, maak muziek, speel op harpen en fluiten, op trommels en trompetten.’

Heeft u ook interesse om een keer Pro Deo tijdens de open kerk te komen spelen? U kunt dan contact opnemen met de missionaire werkgroep, Margrietha Koningen, tel. 010 – 5190093 of via margrietha.koningen@planet.nl.

Check Also

Sint verrast leerlingen De Wilgenhoek in Huize St. Petrus

Berkel en Rodenrijs - Leerlingen van De Wilgenhoek en bewoners van Huize Sint Petrus hebben op dinsdag 20 november enorm genoten van elkaar en van de verrassingen die de kinderen te wachten stonden.

Geef een reactie