dinsdag 11 december 2018 | week 50
Home » Algemeen » Soep, pizza en Grace

Soep, pizza en Grace

Het was een goede avond, een paar weken geleden in De Ark in Berkel en Rodenrijs. Alleen al vanwege het eten: heerlijke soep en lekkere stukken pizza. Maar vooral omdat we tussen de gangen door een heerlijke coup de grace kregen opgediend. Dr. J.J. Suurmond, bekend als columnist in Trouw en het blad van de PCOB, vrij recent ook te zien geweest in De Verwondering (op: uitzendinggemist.nl nog wel terug te kijken), was als spreker in ons midden en hield een mooi betoog over genade. Het is immers het jaar van Luther, en de kern van Luthers denken is de herontdekking van die genade. Maar is het wel belangrijk om dat woord ‘genade’ goed te begrijpen. Je roept om genade als iemand een pistool tegen je hoofd houdt – maar daar gaat het niet om. Genade is veel ruimer, veel breder, veel uitnodigender. Genade, dat is: je mag er zijn. Zonder voorwaarden vooraf. Niet pas als je iets nuttigs doet, als je productief bent, als je je talenten ontwikkelt en ontplooit. Genade: wij hoeven het niet te doen, God doet het voor ons en God doet het in ons.
Suurmond ziet geloven als heilig niets doen. Hij spoort ons aan om te rusten (bijvoorbeeld op zondag) opdat God in ons kan werken. Genade heet in het Engels Grace (Amazing grace), en dat is veelzeggend: ze heeft iets elegants en verleidelijks. Durven wij ons te laten verleiden, de controle uit handen te geven? Durven wij het aan: heilig niets doen?
Ja, de soep en pizza waren de moeite waard. Maar dit Grace-hoofdgerecht, dat door Suurmond werd opgediend, was zeker niet te versmaden. Voor niemand niet, volgens mij. Je bent jong. Je voelt de druk om te presteren; elk vak is belangrijk; de sociale media brengen verplichtingen met zich mee (wees bereikbaar) en stress kennen we allemaal. Je bent oud. Wat kan je nog bijdragen aan het leven, wat is daar nog de waarde van? Je bent van middelbare leeftijd en je werkt je drie slagen in de rondte, of je kunt dat niet en je voelt je tekort schieten. Stress, vermoeidheid, het gevoel dat je er niet toe doet – we kennen en herkennen het. Maar herkennen en kennen we Grace ook? Verleidelijk kijkt ze je aan. ‘Doe maar een even niets,’ zegt ze: ‘het is gewoon goed dat je er bent.’

Ds. Aaldert Gooijer
Predikant Dorpskerk Berkel en Rodenrijs

Check Also

Sint verrast leerlingen De Wilgenhoek in Huize St. Petrus

Berkel en Rodenrijs - Leerlingen van De Wilgenhoek en bewoners van Huize Sint Petrus hebben op dinsdag 20 november enorm genoten van elkaar en van de verrassingen die de kinderen te wachten stonden.

Geef een reactie