zaterdag 20 oktober 2018 | week 42
Home » fbpost » Scouts vieren 70-jarig bestaan in eigen locatie en met nieuwe naam
Een groep gidsen uit 1955.

Scouts vieren 70-jarig bestaan in eigen locatie en met nieuwe naam

In deze aflevering (136) van Heden & Verleden vieren we met de Bleiswijkse scoutinggroep het 70-jarig bestaan.

Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, kan contact met de redactie van De Heraut opnemen: tel. 010 – 5118892 of redactie@de-heraut.nl.

Trees Borkus-Henskens

Scouts vieren 70-jarig bestaan in eigen locatie en met nieuwe naam

Met de onthulling van de nieuwe naam – Scouting Bleiswijk – en een feestelijke dag hebben de leden van de Bleiswijkse scoutinggroep de festiviteiten rond het 70-jarig bestaan afgerond. Dat gebeurde tijdens de officiële opening van het vernieuwde pand van de scouts aan de Götzenhainsingel.

De geschiedenis van de scouts gaat terug naar 28 mei 1946. Een jaar na de bevrijding werd de r.k. Jeugdbeweging Bleiswijk opgericht. De meisjes kregen als naam de St. Agnesgroep en de jongens de Kardinaal de Jong groep. De naam veranderde in 1979 in Stichting Scouting Bleiswijk. De jeugd van Bleiswijk kwam bijeen in de kelder van de r.k. kerk aan de Hoefweg, maar de scouts waren ook veel buiten in de natuur te vinden. Met gedurende een aantal jaren de Engelsman Mike Bull als voorzitter. In 1983 verhuisden de groepen naar De Vluchtheuvel in de Dorpsstraat toen de openbare school daaruit ging. Niet veel later konden de scouts gebruik gaan maken van de bovenverdieping van het aangrenzende pand; het voormalig woonhuis van het hoofd der school dat op de begane grond tevens gebruikt werd door de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk.

Van land naar water

In de negentiger jaren liep de belangstelling voor scouting terug. In die tijd maakte Scouting Bleiswijk kennis met Udo de Bruin die van start ging met zeeverkenners. Dat bleek de redding van de groep. De oudste leden van de groep vonden een plek in een voormalig gasdrukstation aan de Götzenhainsingel en ondertussen werd er uitgekeken naar een andere locatie, omdat die in de Dorpsstraat zou worden afgebroken. In 2002 werd een splinternieuw gebouw in gebruik genomen aan de Götzenhainsingel en ook de naam veranderde: de scouts gingen verder als Scouting Craenenborgh.

Onderdelen

De groep telt op dit moment een aantal onderdelen voor zowel jongens als meisjes en onderverdeeld naar leeftijd: welpen (7-11 jaar), bevers (5-7 jaar) waterscouts (11-15 jaar), explorers (wilde vaart) tot 18 jaar en loodsen van 18 jaar en ouder. In totaal telt scouting rond de negentig leden. De groep heeft zes eigen boten en veel leden zijn regelmatig op of langs De Rotte te vinden.
Nico Jonker – zelf als welp voor het eerst kennis gemaakt met scouting en nog steeds verbonden aan de groep als voorzitter van de stichting, maar ook als vraagbaak en ‘manus van alles’ – weet als geen ander: “Als je eenmaal kennis hebt gemaakt met scouting en het boeit je, laat het je niet snel meer los.”
In de achterliggende jaren zijn er tal van activiteiten opgestart die nog steeds jaarlijks terugkeren. Zoals bijvoorbeeld het Pinksterkampeerweekend, de Duinenmars, het vlaghijsen op Koningsdag, de vlaggenwacht tijdens Dodenherdenking, zomerkamp en Jantje Beton. Daar kwam het Nationaal waterkamp bij dat eens in de vier jaar wordt georganiseerd en waar alle leden heen kunnen met eigen boten.
Na de intocht van Sinterklaas – waarbij veel scouts present zijn om het Spaanse gezelschap veilig over De Rotte te loodsen en hem over het water te vergezellen – gaan de boten het water uit voor een onderhoudsbeurt, zodat ze weer klaar staan voor een nieuw seizoen. Begin april kunnen ze het water weer in. Ook het onderhoud verrichten de scouts zelf. In de winter wordt er theorie verzorgd van vaarregels en wordt er getraind voor het behalen van het zeildiploma. Ook de welpen worden al voorbereid op de wateractiviteiten.

Eigen pand

Na enkele jaren samen met andere huurders en met veel plezier gebruik gemaakt te hebben van het nieuwe pand nam de gemeente het besluit het pand te koop te zetten. Er volgde een lange en moeizame periode van onderhandelen, maar uiteindelijk kon men het eens worden; de scouts konden het pand kopen en hielden als huurders een kinderdagverblijf en de EHBO.
“Er volgde een periode waarbij iedereen de handen uit de mouwen stak om het pand van boven tot onder aan te pakken. We kregen gelukkig ook steun van sponsoren en met elkaar zetten we er de schouders onder. Met als resultaat dat we zaterdagmiddag 28 oktober de officiële opening konden vieren van het vernieuwde pand van Scouting Craenenborgh waar we heel trots op zijn. Maar er was meer die dag, want ook de naam veranderde. We zijn weer Scouting Bleiswijk en voelen ons daar prima onder.”
Inmiddels wordt ook al nagedacht over het organiseren van een reünie voor iedereen die in de achterliggende 70 jaar bij Scouting Bleiswijk betrokken was of nog is. De datum staat nog niet vast, maar er wordt aan gewerkt.

Check Also

Vriendschap krijgt gezicht in kinderverhalenbundel van Oostland Literair

Lansingerland - Ooit wel eens van de ziekte van Cupido gehoord? Of van een geheimzinnige parelprins als redder in nood? Van een vlinder die verstoppertje met de wind kan spelen? Een draak die bang is van zijn spiegelbeeld? In de kinderverhalenbundel 'Vriendschap, kom erbij', het thema van de Kinderboekenweek 2018, staan 18 verschillende verhalen over vriendschap.

Geef een reactie