maandag 10 december 2018 | week 50
Home » Algemeen » Samen Bouwen in Bleiswijk
Het muurtje blijft tijdens de bouw staan.

Samen Bouwen in Bleiswijk

Samen Bouwen in Bleiswijk

Bleiswijk – Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Iedere particulier kan samen met zijn toekomstige buren zijn eigen woning ontwikkelen en het huis bouwen dat hij wenst. Vaak is een huis in CPO ook nog eens beter betaalbaar dan in de markt aangeboden woningen. Bij CPO zijn de toekomstige bewoners zelf projectontwikkelaar. Gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject nemen zij, georganiseerd in een vereniging, de beslissingen. Ze kiezen een architect en een aannemer en werken direct samen met alle professionele partijen in het bouwproces. Zo ontstaan er binnen ieders budget goede woningen, die aan alle individuele wensen voldoen.

Peter Tetteroo

In Bleiswijk is zo’n CPO project in volle gang. Aan het Teylingenhof verzamelden vijftien kopers zich op de bouwplaats om samen met het bouwbedrijf een symbolische handeling uit te voeren. Om de beurt pakten de toekomstige bewoners een steen waarop zij een persoonlijke boodschap, motto, naam of wat zij wilden schreven. Vervolgens metselden ze deze steen in een muurtje. Wethouder Albert Abee beschreef zijn steen met de Loesjespreuk: ‘Leven is het meervoud van lef’. Hij vertelde erbij dat hij het dapper vond van de aanwezigen om het lef te hebben om zelf te gaan bouwen met alle voordelen en risico’s van dien.

Bouwplangroep

Na de eerste steenlegging in het muurtje, dat de hele bouwperiode zal blijven staan, toog men naar restaurant De Beren in Bleiswijk voor speeches, hapjes en drank. Deze projectontwikkeling begon bij een informatieavond waarbij 100 aanwezigen het CPO project gepresenteerd kregen. Niet iedereen zag het voor zich en er bleven van de 100 uiteindelijk vijf geïnteresseerden over. Deze vijf vormden een bouwplangroep samen met vastgoedregisseur Aad van Leeuwen en architect Martijn Tromp. Na de ontwerptekeningen boden 18 aannemers zich aan. Van die 18 maakten de bouwplangroep een shortlist van vijf en uiteindelijk bleef aannemer Vink en Veenman uit Nieuwkoop over. Zij maakten de beste aanbesteding en kregen het vertrouwen van de kopers. Gaandeweg werd het nog even spannend, want de bouw ging pas door als er minstens 50% van de te bouwen woningen op tekening verkocht zou zijn en dat liep even niet zo hard. De groep van vijf, die al gekocht had, voerden daarop acties als berichten in de media, het maken van spandoeken, bekendmakingen door de gemeente en meer reclame-uitingen. Uiteindelijk kwamen er voldoende belangstellenden en de ontwikkeling van het project ging door.

Nieuwe start

De toekomstige bewoners pakten deze kans aan om een woning helemaal naar eigen wens en voor een redelijke marktprijs te kunnen laten bouwen. Gelijkvloers met een kleinere slaapverdieping, weinig onderhoud aan huis en tuin, geen appartement, mooie uitstraling. Alle wensen gaan in vervulling. Henriet Veenman en Willem van Eindhoven trouwden op de dag van de grondoverdracht. Henriet: “Ik had altijd de wens om zelf te kunnen bouwen en deze kans hebben we aangepakt. We maken samen op deze plek een nieuwe start en hopen hier fijn oud te kunnen worden.” Als alles volgens plan verloopt levert de aannemer het project in het najaar van 2018 op en kan deze manier van bouwen als referentie dienen voor meer CPO projecten, wellicht ook binnen Lansingerland.

Check Also

Een gezellige avond met ‘Samen aan Tafel’

Berkel en Rodenrijs - Op 13 december staan vrijwilligers weer in de keuken voor een heerlijke maaltijd bij Samen aan Tafel. Dit keer brengen zij de Kerst naar de deelnemers toe met een speciaal kerstmenu.

Geef een reactie