woensdag 12 december 2018 | week 50
Home » Commentaar » Pessimist

Pessimist

Een interessant artikel over een Zweedse filosofe in het AD over het positieve van pessimisme. In het stuk wordt verwezen naar het soms overdreven moeten van blij zijn. De hele dag door alleen maar de optimist uithangen. Alles relativeren naar ach, het kan altijd slechter. Gelukkig zijn, daar gaat het om. En inderdaad, ik herken het wel. Mensen zijn soms nep opgewekt. Maar, zolang je altijd de zonnige kant van de zaak bekijkt, zie je de donkere kant niet. En helaas, die donkere kant is er soms wel. Bovendien, niemand heeft onbeperkt recht en maakt onvoorwaardelijk kans op alleen maar geluk. Op het moment dat er een kleine ramp gebeurt, zijn de optimisten er niet op voorbereid. Daardoor bestaat de kans uit balans te raken. En dat is wat er nu gebeurt. Steeds meer jong volwassenen zitten niet lekker in hun vel, krijgen te maken met een burn-out. De verwachtingen zijn namelijk te hoog, want alles is toch mogelijk?
Houdt iemand er nog wel rekening mee dat er ook eens iets tegenvalt? In Engeland bestaat een club mensen die elke week bij elkaar komen om even te razen en tieren en lekker negatief te doen. Om vervolgens weer fris en fruitig hun leven te vervolgen. Tja, als het helpt om positief in het leven te staan. Mooie quote van de Zweedse filosofe Hallgren is: “Moreel denken begint bij het begrip voor andermans lijden. Als je zelf niet weet hoe je daarmee om moet gaan, weet je ook geen raad met de ander. Met een mooie moraal als afsluiting: “Wees blij dat je pessimist bent, door het verlagen van je verwachtingen, ontspoor je niet.”

Annelies Moerel

Check Also

Huis van de Samenleving

Huis van de Samenleving Rabobank Bergschenhoek maakte bekend dat het verhuist naar de centrale hal …

Geef een reactie