zondag 16 december 2018 | week 50
Home » Lezersschrijven » Eng, Enger, Engst

Eng, Enger, Engst

Verleden week zagen we groepjes hele ‘enge’ kinderen lopen verkleed als spook, vampier, zombie, weerwolf…brrrr dát was schrikken! Het Halloweenfeest is in ons land in opmars. Verkleedpartijtjes vinden de kleintjes altijd geweldig maar eerlijk gezegd zie ik ook wel eens op andere momenten spoken en griezels. Het is nu wachten op een nieuw te vormen actiegroep die gaat beweren dat graaf Dracula, weerwolven en vampiers e.a. beledigd worden! Maar misschien als er gezegd wordt dat deze figuren genderneutraal zijn en zij zowel van de dames- als herentoiletten gebruik mogen maken, dat het nog goed komt. Soms denk je “niets verbaast mij nog”, maar het kan hier in ons land altijd nóg véél enger!
Een griezelige actiegroep wil ook verbieden dat de kleintjes op festivals verkleed komen als cowboy of indiaan, ik verzin dit niet. En dan hebben we nog een bizar groezelig stelletje genaamd de Grauwe Eeuw’. Zij rusten niet voordat er korte metten wordt gemaakt met onze cultuur en het liefst willen ze onze geschiedenisboeken ritueel verbranden, straatnamen van o.a. zeehelden moeten verdwijnen en hun standbeelden worden beklad. Nu we toch hebben over griezels en zombies: het bijna professioneel agressief activistenclubje ‘Kick Out Zwarte Piet’, dat alleen het bed uitkomt om rotzooi te trappen, zal nu ook al één oog open hebben vrees ik. Gelukkig blijkt het geschreeuw en gedram van dit naargeestig stelletje een averechtse te hebben. Burgers zijn hun belachelijke eisen zat en hun agressieve manier van het verpesten van een vrolijk kinderfeest.
Het is ook geen ‘Pakjes Avond’ zoals ik ergens las maar gewoon… Sinterklaasavond. De intocht van de Sint en zijn Pieten is in Berkel altijd een prachtig vrolijk kinderfeest en de organisatoren hiervan bezitten gelukkig een nuchtere, realistische instelling.
Jammer, dat de sfeer rond 5-december in het winkelcentrum en de rest van het dorp ernstig te wensen over laat. Nauwelijks versiering, geen bekende Sinterklaasversjes te horen, vooral grootwinkelketens laten het afwete. Zij krijgen steeds meer concurrentie van internetbestellingen, verkopen willen ze graag, maar verder is het bij hen net zo gezellig als een bezoek aan de tandarts.
Waar is de tijd gebleven dat winkelen vooral in december bijzonder was met fraai opgemaakte etalages, passende vrolijke achtergrondmuziek, kortom er was sfeer.
Was vroeger alles beter? Nee, maar veel wél.

Marijke Uittenbogaard
Berkel en Rodenrijs

Check Also

AED omgeving Berkelsezoom

In Lansingerland maakt een aantal inwoners zich hard zoveel mogelijk bewoners in hun omgeving een …

Geef een reactie