maandag 10 december 2018 | week 50
Home » fbpost » Vrijwillige brandweer neemt afscheid van vijf kanjers
De installatie van Leon door burgemeester Hijdra.

Vrijwillige brandweer neemt afscheid van vijf kanjers

In deze aflevering (135) van Heden & Verleden kijken we met vijf leden van de vrijwillige brandweer van Lansingerland terug op de jaren waarin zij actief lid waren het brandweerkorps in Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs.

Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, kan contact met de redactie van De Heraut opnemen: tel. 010 – 5118892 of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Vrijwillige brandweer neemt afscheid van vijf kanjers

Voor de vrijwillige brandweer van Lansingerland stond zaterdag 4 november in het teken van afscheid. Maar liefst vijf leden hingen vanaf die dag hun helm en pak aan de kapstok na jaren heel actief lid geweest te zijn van de vrijwillige brandweer van zowel Bergschenhoek als Berkel en Rodenrijs en de laatste jaren – sinds de gemeente in 2006 de taken overdroeg aan de Veiligheidsregio – van Lansingerland. Er werd tevens één vrijwilligerskorps gevormd tussen Berkel en Bergschenhoek met als standplaats de nieuw gebouwde kazerne aan de Berkelse Poort.

Het afscheid was er voor de Hoeksenaren Kees Lagendaal, Piet Neeleman, Leon Hoek, Leo de Jonge en Berkelaar Peter Schuurmans. Voor de laatste twee blijft de vlam branden, want zij zijn inmiddels overgestapt naar de beroepsbrandweer. Met een bijzondere oldtimer brandweerwagen werden de vijf zaterdagavond thuis opgehaald en vervolgens, begeleid door andere oldtimers, naar de kazerne aan de Berkelse Poort gebracht waar hen een groots afscheidsfeest wachtte.

Kees Lagendaal

Ruim 44 jaar is Kees (64) lid van de vrijwillige brandweer; eerst bij die van Bergschenhoek en na de samenvoeging vanuit de kazerne in Berkel en Rodenrijs. Daarvoor was hij echter al actief lid van de jeugdbrandweer, dus dat maakt er in totaal bijna 48 jaar van! Hij is daarmee een van de weinigen in heel Nederland die zich zo lang inzette als vrijwilliger. Hij was met name de man die erg veel tijd en energie stak in de jeugdopleiding; wedstrijden, kampen in binnen- en buitenland (hij ontving in Duitsland zelfs een medaille voor bijzondere diensten), de jeugd de fijne kneepjes van het brandweervak bijbrengend; in totaal 32 jaar.
“Binnen de brandweer heb ik alles meegemaakt, maar het leukste vind ik toch de doorstroom van tal van jeugdleden naar het korps. Een deel is ook beroeps geworden, maar ze begonnen hier allemaal als broekie!” Kees ‘diende’ in Bergschenhoek onder vijf commandanten: Paul van Ooyen, Jaap Herbst, Arie van Dijk, Rijk Vogelaar en Pedro de Koning. “Ik stop bij de actieve kant van het korps, maar dat wil niet zeggen dat ik weg ben. Ik blijf ondersteunen waar nodig met het verrichten van hand- en spandiensten. Het is een belangrijk deel van mijn leven geworden.”

Piet Neeleman

In 1973 meldde Hoeksenaar Piet Neeleman zich bij de vrijwillige brandweer. Geen onbekend terrein voor hem, want daarvoor was hij al actief lid van de jeugdbrandweer. Piet was samen met Leon Hoek en Kees Lagendaal begeleider van de jeugdbrandweer tussen 1988 en 2003. Hij werkte tevens als brandweerman bij de Marine Luchtvaartdienst op vliegveld Valkenburg. In al die jaren maakte hij zowel mooie en indrukwekkende dingen mee. “De heftigste was toch wel de brand bij de Rogam in januari 1986; zoiets vergeet je nooit meer. Toen we aan de Bergweg Zuid arriveerden stonden daar tankwagens in brand, maar ook een groot gebouw; dan weet je even niet waar je moet beginnen! Ook op de N209 was het bijna wekelijks prijs. We rukten uit naar aanrijdingen die soms noodlottige gevolgen hadden.” Heftig noemt Piet het ongeval waarbij een kind in een sloot terecht kwam en bijna verdronk, maar ook de moord in de Dokummerstraat waarbij hij assisteerde bij de reanimatie van het slachtoffer blijft onuitwisbaar in zijn geheugen.

Leo de Jonge

Na zich 25 jaar ingezet te hebben als vrijwilliger bij de brandweer van Lansingerland verruilde Leo de Jonge (47) zijn plek in de kazerne aan de Berkelse Poort om als Officier van Dienst bij de beroepsbrandweer te gaan werken. Hij kreeg toen als standplaats het hoofdkantoor in Rotterdam, maar bleef ook in Lansingerland nog als vrijwilliger betrokken bij het korps. Twee zaken die steeds moeilijker te combineren werden. In mei 1991 kwam Leo bij de gemeente Bergschenhoek werken. Een van zijn collega’s uit die tijd – Rijk Vogelaar – was commandant van de plaatselijke vrijwillige brandweer en vond ook Leo bij uitstek geschikt voor een plekje in zijn korps. Toen Frans de Rooij in 1997 stopte met de onderhoudstaak van de kazerne nam Leo die taak van hem over. Dat werden vier dagen werken bij de gemeente en één dag voor de brandweer. In de loop der jaren veranderde dat en werd de werkweek half om half verdeeld. Na de rampen in Enschede en Volendam veranderde er veel. Leo ging fulltime bij de brandweer van Bergschenhoek werken.

Leon Hoek

De collega’s van de vrijwillige brandweer namen zaterdag ook officieel afscheid van Leon Hoek (56), die zich sinds 1981 inzette voor het korps. “Vroeger was 55 de leeftijd waarop je bij de vrijwillige brandweer stopte en dat heb ik altijd in gedachte gehouden. Maar daarbij komt ook, dat het vrijwillig brandweer zijn er tegenwoordig bijna een vak naast is geworden. Ik heb er altijd van genoten, maar geef nu graag de jeugd de kans.” Zelf kwam hij op jonge leeftijd naar de vrijwillige brandweer in Bergschenhoek en volgde de opleidingen die nodig waren; tot en met brandmeester, waarna hij twintig jaar bevelvoerder was. Ook hij noemt de grote Rogambrand, maar ook de brand bij Van der Klugt. “We maakten met elkaar ook heftige ongelukken mee. Zoals het gezin dat door omstanders werd gered uit de Noordeindsevaart. Het was voor het eerst dat we een baby uit het water redden.” Met de komst van de Veiligheidsregio en de samenvoeging van het Hoekse en het Berkelse korps veranderde er veel voor de leden van de brandweer. “De korte lijntjes van voorheen zijn verdwenen. Ik kijk terug op een schitterende tijd waarin we veel lief en leed met elkaar hebben gedeeld, waarin gelachen en gehuild is, maar wat een onvergetelijke periode was.”

Peter Schuurmans

Als enige uit het voormalig Berkelse korps nam Peter Schuurmans (55) afscheid. Hij meldde zich in 1985 als vrijwilliger bij de (toen nog) gemeentelijke brandweer. In 1992 werd hij beroeps, maar zijn standplaats bleef Berkel. In de eerste nacht na zijn installatie brandde Ome Ab af: “Ik moest die nacht blussen en felicitaties in ontvangst nemen!” Hij bleef naast beroeps teven 32 jaar vrijwilliger. In 2006 werd Peter postcoördinator van de kazerne en in 2009 ging hij aan de slag bij de afdeling brandveiligheid. Medio dit jaar werd hij hoofd van de afdeling Veilig leven voor de hele veiligheidsregio. “Daarnaast blijf ik Officier van Dienst; als leidinggevende bij grotere incidenten.”Het mooie van het brandweervak? De kameraadschap, het helpen waar nodig en het goede gevoel als je toe kunt passen waarvoor je hebt getraind. In Lansingerland staat nu een mooie en complete ploeg, dus een goed moment om afscheid te nemen. Het is wel even wennen zonder pieper!”

Check Also

Geweldige opbrengst Besosloop

Bergschenhoek - Evy en Flynn Loomans hebben op woensdag 21 november namens de kinderen van de basisscholen in Bergschenhoek en het bestuur van Stichting Besos een cheque van € 13.300,- overhandigd aan Ria Schmitz (voorzitter), Trees Hessing (secretaris), Gerard van Dijk (penningmeester) en Marian van Kalmthout (bestuurslid) van Stichting PhySCI.

Geef een reactie