woensdag 12 december 2018 | week 50
Home » Algemeen » Dag van de Mantelzorg

Dag van de Mantelzorg

Dag van de Mantelzorg

Lansingerland – Nederland telt 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Liefst 750.000 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan acht uur per week voor iemand en doen dat langer dan drie maanden. Vaak combineren ze dat met een betaalde baan. Omdat de zorg zich over het algemeen richt op bekenden, vinden deze mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Daarom wordt de mantelzorger jaarlijks op 10 november in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg.

Trees Borkus-Henskens

Veel mantelzorgers doen hun werk in stilte. We zien hoe ze zorgen voor hun naaste en geen contact hebben met andere mantelzorgers. Op deze 10de november worden mantelzorgers op meer dan 200 plaatsen in Nederland feestelijk bij elkaar gebracht en wordt er waardering uitgesproken voor hun bijzondere werk. Ook in Lansingerland staan de mantelzorgers vrijdag 10 november centraal; ze worden ontvangen in het gemeentehuis waar hen een verrassingsmiddag wacht.

Activiteiten

Achter de schermen wordt er al hard gewerkt aan de realisatie van deze leuke middag. Linda Jukema, werkzaam bij Welzijn Lansingerland, en Félicité Adams namens de gemeente bereiden de dag voor die voor het derde achtereenvolgende jaar in de hal van het gemeentehuis wordt gehouden.
“Enige tijd geleden hebben we een brief laten uitgaan naar alle bij ons bekende mantelzorgers in de gemeente met daarin een enquête en de vraag die in te vullen. Van de 700 brieven kwamen er 500 ingevuld retour. Iedereen die reageerde ontving vervolgens een uitnodiging voor de Mantelzorgmiddag. Het Steunpunt Mantelzorg en de gemeente Lansingerland bieden een afwisselend programma aan, waarbij de gasten kunnen kiezen uit diverse activiteiten: een verhalenverteller met muziek, golfclinic, klantschalensessie, voetmassage, kleurenanalyse en nagels lakken, maar ook bloemschikken. Natuurlijk is er ook gelegenheid om onder het genot van drankje en een hapje met andere mantelzorgers te praten. Rotary zorgt ook dit jaar weer voor lekkere taartjes en de leerlingen van ‘buurman’ Wolfert Pro bereiden op school alle hapjes voor en staan ons die middag terzijde met de verzorging van zowel de hapjes als de drankjes.”

Welkom

De middag start om 14.00 uur en wordt rond de klok van 16.30 uur afgesloten. “Iedereen is vanaf 13.30 reeds welkom; ook de mantelzorgers die niet reageerden of die wij nog niet kennen. Daar maken wij die middag graag kennis mee om ook hen in het zonnetje te zetten en te verrassen en ze de mogelijkheden te vertellen van het Steunpunt Mantelzorg. Maar ook om de mantelzorgers in contact te brengen met elkaar en herkenning te vinden.”

Check Also

Sinterklaasfeest op De Peuterhoek

Sinterklaasfeest op De Peuterhoek Bleiswijk – In de week voor 5 december was het elke …

Geef een reactie