maandag 17 december 2018 | week 51
Home » Nieuws » De brandweer op kraamvisite bij pasgeborenen

De brandweer op kraamvisite bij pasgeborenen

De brandweer op kraamvisite bij pasgeborenen

Berkel en Rodenrijs – Als er ’s avonds een brandweerwagen voor de deur stopt en drie stoere brandweerlieden bij je aanbellen schrik je toch even en denk je: “Waar is de brand?” Deze keer waren de bewoners ingelicht dat ze op kraamvisite zouden komen met een verrassing. In het kader van de Nationale Brandpreventieweken is de brandweer een actie gestart, waarbij ze gedurende de maand oktober onder het motto: ‘Hé, doe de deur dicht’, ouders van een pasgeborene bezoekt en een cadeau overhandigt. Op vrijdag 6 oktober 2017 werd de kleine Lars Scholte geboren. De brandweer op bezoek maakte Lars niet zo veel uit want hij sliep rustig door.

John Hofman

De ouders van Lars Scholte, Monica en Emiel uit Berkel en Rodenrijs, kregen uit handen van Peter Schuurmans van de afdeling Veilig Wonen van de Brandweer Regio Rijnmond een koffertje met daarin zeer nuttige artikelen zoals een boekje met tips over veilig wonen en hoe je je kan beveiligen tegen brand, een rookmelder en een waardebon om de brandweer een ‘veiligheidscheck’ te laten doen in de woning. De kleine Lars kreeg een slabbetje met daarop vermeld ‘I love de Brandweer’ en een beertje om mee te knuffelen. Drie weken oud en dan lig je al in de veilige armen van een brandweerman, want natuurlijk wilde Peter Schuurmans hem even vasthouden, lachend gadegeslagen door zijn collega’s Robert van Veen en Hans Sanders. Ze weten als geen ander wat voor impact een brand kan hebben. Deze mannen doen er alles aan om levens te redden. Het komt regelmatig voor dat ze bij een brand te horen krijgen dat er nog kinderen boven liggen te slapen. Laten we trots zijn dat er nog zoveel mensen zijn die dit beroep, dat vele risico’s kent, uitoefenen, als beroeps of vrijwillig, maar ze zetten zich voor 100% in. Regelmatig komen ze bij een brand situaties tegen waarbij wordt geconstateerd dat bewoners toch te weinig maatregelen hadden getroffen om de brand te voorkomen of op een of andere manier onvoorzichtig zijn geweest. Eén van die maatregelen is: zorg dat er rookmelders in huis zijn. Bel direct 1-1-2 als er brand uit breekt. Soms kun je met eenvoudige middelen en/of maatregelen een brand voorkomen.

Actie

De actie is op 1 oktober gestart en duurde de hele maand oktober. Daarbij worden de mensen gewezen op het belang van gesloten binnendeuren en het plaatsen van rookmelders. Het is gebleken dat het sluiten van binnendeuren je ongeveer drie keer zoveel tijd om te vluchten geeft van 3,5 minuut naar bijna 10 minuten! In 70% van de woningen is een rookmelder geplaatst, maar slechts 45% werkt. Bovendien is slechts 35% op de juiste plek geplaatst en werkt. Ze dienen te worden geplaatst in verkeersruimten en ook in de ruimten waar brand kan ontstaan en waar men slaapt. Men kan zelf een test doen in de woning via: verkleindekansopbrand.nl.

Check Also

TOGB maakt van SVV een legpuzzel

Berkel en Rodenrijs - Is het de kracht van TOGB zelf of de onkunde van de tegenstanders in de tweede klasse D. Eigenlijk is het antwoord snel gevonden. Als je na tien competitiewedstrijden als ongeslagen koploper door het leven gaat is het niet alleen geluk of onkunde bij andere ploegen. De 4-0 overwinning op het bezoekende SVV sprak andermaal boekdelen over de dadendrang van de Berkelse formatie. Dit mede ingegeven door het feit, dat de uitslag veel groter had kunnen zijn.

Geef een reactie