maandag 17 december 2018 | week 51
Home » fbpost » Paspoort Rottemeren uitgereikt aan basisschoolleerlingen

Paspoort Rottemeren uitgereikt aan basisschoolleerlingen

Heel veel geleerd tijdens buitenlessen rond de Rotte

Paspoort Rottemeren uitgereikt aan basisschoolleerlingen

Bergschenhoek – Het Recreatieschap Rottemeren is enige tijd geleden, in samenwerking met Natuur- en Vogelwacht Rotta, een project gestart om leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool een aantal buitenlessen te laten volgen. De cursus ‘Waterwijzer’ werd gegeven door vrijwilligers. Woensdag 25 oktober kon een aantal leerlingen vertellen over hun ervaringen en werd in restaurant Bergsche Plas het Paspoort Rottemeren gepresenteerd en uitgereikt aan de kinderen die de lessen hadden gevolgd. Woensdag waren dat leerlingen van de St. Michaëlschool t Hillegersberg.

John Hofman

De buitenlessen maken deel uit van het project ‘Biodiversiteit Rottemeren’, dat wordt gecoördineerd en begeleid door Eric Kortland, die de kinderen en verdere genodigden welkom heette. Wethouder Jeroen Heuvelink van de gemeente Lansingerland, tevens bestuurder van het Recreatieschap Rottemeren, zei in zijn openingswoord heel blij te zijn met de buitenlessen. “Dit recreatiegebied bestaat al ruim vijftig jaar. Het is echter meer dan recreëren of een barbecue houden in dit gebied. We zien hier een prachtige natuur en het is heel belangrijk dat onze kinderen de natuur wat beter leren kennen en weten wat hier leeft, welke dieren er leven en welke vissen in het water zwemmen.” Hierna mochten de kinderen vertellen wat ze tijdens de lessen hadden ontdekt en wat ze er van hadden opgestoken. Boswachter Dick van Stegeren hielp hen daarbij en zei: “Wat weten de bestuurders, hier aanwezig, eigenlijk over het natuurgebied?”, waarop de leerlingen enkele vragen mochten stellen aan mevrouw Agnes van Zoelen, hoogheemraad van het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, Henk Kamps, voorzitter gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek en aan de voorzitter van Rotta, Hans Sanders. Gelukkig gaven ze de juiste antwoorden.
Vervolgens mochten de bestuurders met elkaar het Paspoort Rottemeren ‘opvissen’ uit een bakje met stenen om vervolgens alle leerlingen dit paspoort te overhandigen.

Paspoort

Een paspoort, dat ze niet zo maar hebben gekregen: ze hebben er echt wat voor moeten doen en het dan ook terecht verdiend. Het paspoort is een zeer nuttig handzaam boekje geworden. Het is een reis door de magische waterwereld in het recreatiegebied. Er staat heel veel informatie in over waterdieren, vogels, ongewervelden (zoals de waterspin en muggenlarve) en vissen. In het paspoort staat tevens een aantal vragen die ze moeten beantwoorden. Heel leerzaam, waarbij ze veel kennis opdoen over het recreatiegebied. “Het is heel belangrijk dat we de kinderen van jongs af aan kennis meegeven over de natuur, maar ook goed te weten dat onze voorouders al heel veel hebben gedaan om er voor te zorgen dat we al die jaren droge voeten houden. Als we geen gemalen hadden, wat vroeger de molens deden om wateroverlast te voorkomen bij hevige regenval, dan zag het er voor ons niet zo best uit en zou half Nederland onderlopen.”
Met het project Biodiversiteit Rottemeren wil men minstens 2500 kinderen bereiken, vertelde Eric Kortland. Basisscholen kunnen zich aanmelden voor de buitenlessen, die onder meer worden gegeven door medewerkers van ‘Natuurwijs’. Kijk voor meer info op www.heerlijkbuiten.nl.

Check Also

Digital Greenhouse, Fossielvrije Glastuinbouw en Hybride Leren

Lansingerland - Wageningen University ##+## Research Glastuinbouw, Delphy Improvement Centre, DLV Glas ##+## Energie consultancy en het Lentiz MBO Oostland dienden samen een subsidieaanvraag in voor de realisatie van twee projecten op het gebied van energietransitie en digitalisering in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De gemeente Lansingerland ondersteunt dit project financieel.

Geef een reactie