donderdag 18 oktober 2018 | week 42
Home » Lezersschrijven » Asociaal fietsgedrag

Asociaal fietsgedrag

Er wordt veel gezegd en geschreven over de fietser en zijn onveilige situaties die hij tegenkomt op het fietspad: drukte, verboden tegenliggers, te hard rijdende e-bikers enzovoorts.
Zelden hoor of lees je echter wat diezelfde klagende fietser de argeloze voetganger aandoet. Een voorbeeld: om vanuit de Edelsteenbuurt naar het centrum van Berkel te fietsen, ligt de route via de Topaas, Veldspaat naar het fietspad aan de Oostersingel voor de hand. Echter, de fietser is vaak te lui om na het bruggetje via de oversteekplaats naar de overkant te rijden, daar waar zich een in beide richtingen aangelegd fietspad bevindt.
Nee, minstens de helft van al de fietsers vindt het makkelijker om na het bruggetje direct linksafslaand via het voetgangerstrottoir hun weg te vervolgen om bij de Edelsteenweg aangekomen daar de Oostersingel over te steken. Hetzelfde geldt ook voor terugkomende fietsers uit het centrum. Als voetganger met aangelijnde hond word ik op dat stuk trottoir dagelijks één of meerdere keren bijna omver gereden of word ik gedwongen opzij te gaan. Vaak verwijs ik de fietser(s) naar de overkant. Echter verrassend hoeveel van deze notoire overtreders dan met een slap argument komen waarom ze dat dan doen of mij gewoon negeren. Ik, de voetganger, moet steeds achterom kijken of er geen fietser aankomt. Het zijn vaak de senioren, die met of zonder kleinkinderen het slechte voorbeeld geven. Beseffen zij nu echt niet dat zij willens en wetens een voor de voetganger onveilige situatie scheppen? Alstublieft, stop hiermee, steek gewoon over via de oversteekplaats en laat de voetganger met rust. Mijn dank is groot, ook namens al die andere voetgangers.

Hannie van Maarseveen
Berkel en Rodenrijs

Check Also

Zonnebloem bedankt!

Op dinsdag 25 september organiseerde de Zonnebloem weer een middag voor ouderen en gehandicapten in …

Geef een reactie