zaterdag 22 september 2018 | week 38
Home » fbpost » Bibi Verzijl Nederlands kampioen mountainbike

Bibi Verzijl Nederlands kampioen mountainbike

Bibi Verzijl Nederlands kampioen mountainbike

Berkel en Rodenrijs – Bibi Verzijl is in het Limburgse Sittard Nederlands kampioen mountainbike geworden. Zij ploeterde in slechte weersomstandigheden naar de eerste plek en haalde ook nog eens veel jongens in. De 13-jarige Berkelse is dan ook enorm trots op haar prestatie.

Sjoerd Keizer

Het was voor Bibi een barre tocht in Sittard. “Het parcours was enorm modderig. Het was glad en op heel veel plekken kon je gewoon niet fietsen. Het was zo slecht dat er op gegeven moment een soort riviertje door het bos stroomde. Daarom moest je veel rennen met de fiets in de hand en daar ben ik wel goed in.”
De race ging erg goed. “Ik lag lang tweede en had een lange tijd een meisje voor me. Daar ben ik bij in het wiel gebleven. Ik wachtte op het moment dat zij zenuwachtig zou worden en ik haar voorbij zou kunnen. Van te voren werd al gezegd dat je bij de afdaling de race kon winnen of verliezen. En dat bleek ook zo te zijn. Na een tijd achter haar te hebben gereden, werd ze inderdaad zenuwachtig en ging ze onderuit. Ik passeerde haar en heb ook nog veel jongens ingehaald. Het was namelijk zo dat de jongens vijf minuten eerder startten en daarna de meisjes mochten.”
Van alle deelnemers (zo’n 35) werd zij achtste. Van de 28 jongens passeerde zij er zo’n 19 en dat tekent de prestatie van de jonge mountainbikester. Helemaal omdat de jongens vijf minuten eerder vertrokken.

Rood-wit-blauwe trui

Maar zoveel ervaring heeft de Berkelse nog niet. “Ik ben pas één jaar aan het mountainbiken. Ik deed eerst nog aan wegwielrennen en ik vond mountainbiken en veldrijden leuker worden. Toen heb ik voor die laatste twee gekozen. Het is gewoon een stuk avontuurlijker. Bij mountainbiken heb je hindernissen en jumps en is het op je fiets blijven zitten veel moeilijker.”
Maar toch won zij tijdens het NK in Sittard al de eerste prijs. Als het nieuwe seizoen begint, mag Bibi daarom in een rood-wit-blauwe trui rijden, omdat ze Nederlands kampioen is. “Daar kijk ik wel heel erg naar uit, ja. Ik ben erg trots op mijn overwinning en dan is het leuk om in die trui te mogen rijden. Dan ziet iedereen dat je kampioen bent geworden. Ik ga mijn trui daarna wel inlijsten voor aan de muur.”

Prof

“In de toekomst wil ik weer het NK winnen en misschien wel professioneel veldrijdster worden. Mijn voorbeeld bij de dames is Marianne Vos, maar mijn grootste voorbeeld is Mathieu van der Poel. Hij is wereldkampioen veldrijden, is ook gaan mountainbiken én is ook nog wegwielrenner. Hij kan gewoon heel veel. Maar ik wil ook ooit aan een EK meedoen. Dit jaar is dat in Italië en gaan we kijken of het mogelijk is om daar aan mee te doen. Het nadeel is alleen dat het heel erg slopend is. Andere kinderen die meededen, hebben er vijf weken lang nog last van gehad. Het is veel zwaarder klimmen dan in Nederland, dus het is even de vraag of ik het lukt.”

Check Also

Onvergetelijke jubileumdag voor De Kievit

Berkel en Rodenrijs - Het speelseizoen voor speeltuin De Kievit loopt bijna ten einde, maar toch wachtte er zaterdag nog een mooi feest: een feestje in de speeltuin en een receptie voor de genodigden die er niet spelen, maar De Kievit wel een warm hart toedragen als bijvoorbeeld donateur of sponsor. Met z’n allen werd uitgebreid stil gestaan bij het 65-jarig bestaan van deze bijzondere Berkelse plek.