woensdag 19 september 2018 | week 38
Home » fbpost » Wethouder Ankie van Tatenhove opent Kunsttoer Lansingerland

Wethouder Ankie van Tatenhove opent Kunsttoer Lansingerland

Wethouder Ankie van Tatenhove opent Kunsttoer Lansingerland

Lansingerland – Op vrijdagavond 6 oktober ging de Kunsttoer Lansingerland van start. Het is alweer de 23e editie. Veel inwoners waren naar het gemeentehuis gekomen om bij de opening aanwezig te zijn, de kunst van hun plaatselijke kunstenaars te bezichtigen en te horen wie de prijswinnaars waren van de wedstrijd “Lansingerland door jouw ogen”.

Ellen Lammerts

De belangstellenden die vrijdagavond 6 oktober het gemeentehuis binnen wandelden, werden begroet met de sfeervolle muziek van het “Swing in kwintet”. Een prettige achtergrond om de tentoonstelling te bekijken die in de hal van het gemeentehuis was opgesteld. Werken van alle deelnemende kunstenaars aan de Kunsttoer waren hier te bewonderen in de vorm van schilderijen, fotografie, sculptuur en keramiek. En waar veel bezoekers voor gekomen waren: de werken die waren ingestuurd voor de wedstrijd “Lansingerland door jouw ogen”. Een bonte mengeling van verrassende kunst gemaakt door kinderen en volwassenen.
Om 20.00 uur opende Ankie van Tatenhove de avond met de woorden: “Met veel plezier en gezonde trots stellen we het huis van de gemeente open voor dit jaarlijkse feest. Want de kunsttoer is een feestje. Wie wil er nou niet een blik achter de schermen werpen bij onze plaatselijke kunstenaars. En dat kunnen we dit weekend doen. Vijfentwintig kunstenaars uit de drie dorpskernen stellen op 7 en 8 oktober hun ateliers open voor belangstellenden. Geheel in de sfeer van de cultuurnota die als titel heeft: Bruisen, binden, boeien. Wars van stadse fratsen, met oog voor lokale kunstenaars”.

Lansingerland door jouw ogen

Na alle mooie woorden werd de aandacht gericht op de deelnemers aan de wedstrijd. De inspiratie voor de kunstwerken werd vooral gehaald uit de natuur in en om Lansingerland. Er was een vakjury aan te pas gekomen om alle inzendingen te beoordelen. In de categorie van de jeugd was de winnaar Nynke van de Bos, bij de volwassenen viel Ida Dolle in de prijzen. De prijs bestond uit een chequeboekje met een cheque naar keuze voor een workshop bij een van de kunstenaars. Het kunstwerk van Ida Dolle was een sfeerbeeld van “De 4 seizoenen aan de Rotte”. Volgens de jury: “Lansingerland op een geheel eigen wijze en persoonlijk uitgebeeld. Een verrassende materiaalkeuze en veel aandacht voor detail.” Jammer genoeg was de kunstenares er niet om de prijs in ontvangst te nemen.
Winnares Nynke van de Bos werd in allerijl door haar vader opgehaald. Ze had niet verwacht te winnen en was op een andere belangrijke bijeenkomst. Toen ze na vijf minuutjes arriveerde was ze blij verrast. Ze had helemaal niet verwacht te winnen. De 12-jarige Nynke zit op de Melanchthon Business School in Bleiswijk. Haar creativiteit was er volgens haar moeder altijd al. “Ze was altijd aan het knutselen en tekenen, maar haar talenten kwamen pas naar boven op de workshops bij Kunstbreak in Berkel en Rodenrijs.”
Daar heeft ze onder leiding van Jeanette Ruigrok heel veel geleerd. Haar kunstwerk “Rotte bij nacht” was door de jury uitgekozen vanwege “Een monumentaal krachtig beeld, indrukwekkend in eenvoud”.
De publieksprijs waar 193 Lansingerlanders voor gestemd hebben ging bij de jeugd naar het werk “De markt is leuk” en bij de volwassen naar “De grazende ganzen in de ochtendnevel”.
De geslaagde avond werd afgesloten met een filmpje over kunst in Lansingerland en een hapje en een drankje.

Opkomst kunsttoer

Zaterdag viel door het gespetter het bezoekersaantal wat tegen, maar vooral op de droge en zonnige zondag maakten de vele belangstellenden de open atelierroute tot een groot succes. Veel waardering was er voor de grote diversiteit van het getoonde werk, maar bijvoorbeeld ook voor de plekken waar de bezoekers zelf konden meedoen, zoals het tekenen en boetseren naar een levend model. Ook kunstenaars die demonstraties verzorgden, konden op een zeer geïnteresseerd publiek rekenen. Dit zorgde voor een levendige en ontspannen sfeer in de ateliers. Soms tot ver na sluitingstijd. En dat kunst niet alleen iets is om in ateliers naar te kijken, bewezen de bezoekers die met een fraai kunstwerk onder hun arm tevreden huiswaarts gingen.
Op naar de 24e editie van de Kunsttoer!

Check Also

Goede belangstelling voor de Buitenbioscoop

Lansingerland - Jongerenwerk Lansingerland organiseerde zaterdagavond 8 september voor de tweede keer de Buitenbioscoop op het evenemententerrein van het Annie M.G. Schmidt park. Met een aanbod aan films voor alle leeftijden.