zondag 20 mei 2018 | week 20
Home » Nieuws » Hugo Borst maakt indruk met zijn verhaal over zijn moeder

Hugo Borst maakt indruk met zijn verhaal over zijn moeder

‘Ma bestaat nog, omdat ik over haar schrijf’

Hugo Borst maakt indruk met zijn verhaal over zijn moeder

Lansingerland – Hij kon op veel belangstelling rekenen: schrijver en colomnist Hugo Borst die maandagavond 2 oktober voorlas uit eigen werk voor een grote groep toehoorders waarvan – zo bleek bij navraag – een overgroot deel werkzaam was in de zorg of als mantelzorger actief.

Trees Borkus-Henskens

De avond in de hal van het gemeentehuis begon met een informatiemarkt waar ouderenadviseurs, zorgaanbieders en het steunpunt mantelzorg aanwezig waren om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden.
Na een welkom van ketenregisseur van de dementieketen Ellen Eleonora toonde wethouder Ankie van Tatenhove zich blij verrast met zoveel belangstellenden. Bijna alle stoelen (rond de 300) bleken bezet. Voor een belangrijk deel waren het mantelzorgers en mensen die in de zorg werken en zij waren zonder uitzondering erg benieuwd naar de presentatie van Borst. Maar er waren ook veel belangstellenden die van dichtbij werden geconfronteerd met (beginnende) dementie; met opvallend veel jongeren die zich lieten informeren over dementie en alles wat daarmee samenhangt.

Oprecht

Borst las voor uit zijn boek ‘Ma’ en beantwoordde vervolgens tal van vragen van zijn publiek. Hij vertelde over de laatste maanden dat zijn moeder thuis woonde, haar verhuizing naar een verpleeghuis en zijn nieuwsgierigheid naar de medebewoners en dan met name naar de levens van hen voor ze te maken kregen met dementie. Dat intrigeert hem. “Mijn vader overleed in 2008. Pa en ma kenden elkaar 64 jaar en na zijn overlijden vond ma er niets meer aan; ze was eenzaam en 80 jaar. Toen begon eigenlijk het mantelzorgen al, maar ze woonde toch nog tot 2014 thuis. Er gingen echter steeds meer veranderingen opvallen; ze belde niet meer, het puzzelen verdween, koffie of thee zetten werd ingewikkeld en ze hoorde geluiden. Ze dacht dat er mensen in huis waren. Ma deed bijna dagelijks een beroep op ons. Nu ze in een verpleeghuis woont brengen we om de beurt een bezoekje aan haar en dat gaat goed. Je moet erin leren berusten en accepteren dat er alleen maar achteruitgang is. Maar we ervaren ook dat haar verzorgenden helden en heldinnen zijn. En dat ma bestaat; omdat ik over haar schrijf!”
Hugo Borst publiceerde inmiddels een negental boeken, is vaste gast bij De Wereld Draait Door, maar tevens een man die Sparta op de voet volgt en dat graag laat merken.

Grote opkomst

De eerste bezoekers kwamen al ver voor zevenen naar het gemeentehuis om de informatiemarkt te bezoeken die van zeven tot acht en vervolgens weer na de presentatie van Hugo Borst kon worden bezocht. “Er was duidelijk sprake van oriënteren en informatie verzamelen over de ziekte dementie. Maar het was wel een ander publiek dan we in het Alzheimercafé zien,” constateerde Ellen. Zeer onder de indruk was ze – naast de presentatie – over de signeersessie die Hugo Borst verzorgde na zijn optreden. “Hij had voor iedereen een luisterend oor; ‘we voelden ons lotgenoten,’ waren na afloop de reacties. Boekhandel Muilenburg was present met de boeken van Hugo die zowel gekocht als gesigneerd konden worden en op verzoek voorzien van een passende tekst. Het deed velen goed hem er over te horen spreken en zowel her- als erkenning te ervaren.”
Iedereen die nog vragen heeft over de avond of dementie kan contact opnemen met dementieketenlansingerland@gmail.com.

Check Also

Burgeriniatief het labyrint bijna voltooid

Berkel en Rodenrijs - In 2017 werd een burgerinitiatief van Koos Zijlstra beloond door de gemeenteraad met een startsubsidie. Dit was de eerste stap naar de realisatie van zijn idee; de aanleg van een labyrint in het Annie M.G. Schmidtpark. Op zaterdag 26 mei zal het labyrint geopend worden. Maar hoe kwam het tot stand?