woensdag 19 september 2018 | week 38
Home » Algemeen » De Berkelse Liam de Vries schittert in bioscoopfilm Dikkertje Dap

De Berkelse Liam de Vries schittert in bioscoopfilm Dikkertje Dap

De Berkelse Liam de Vries schittert in bioscoopfilm Dikkertje Dap

Berkel en Rodenrijs – De 8-jarige Liam de Vries speelt de hoofdrol in de kinderfilm ‘Dikkertje Dap’. De kinderfilm, geïnspireerd op het verhaal van Annie M.G. Schmidt, is vanaf 4 oktober te zien in de bioscoop. Berkelaar Liam speelt Dikkertje Dap en keek heel erg uit naar de première. “Dan mag ik in zo’n lange auto rijden”, zegt Liam scherp.

Sjoerd Keizer

De acteerkunsten van Liam zitten in de familie, vertelt Maud Zwerver-de Vries, de moeder van Liam. “Zijn broer Fynn speelde in reclames als Wehkamp en Kwantum en op een dag ging Liam mee. Het castingbureau vroeg of Liam zich ook wilde inschrijven. Liam is sociaal voor zijn leeftijd. Bij de casting voor de rol van Dikkertje Dap gaf hij zijn leeftijdgenootjes een hand en zei ‘Hoi! Ik ben Liam. Wie ben jij?’ Zo’n ‘speeddate-vraag’ verwachten kindjes van 7 jaar niet. Hij speelde vervolgens in reclames van Bol.com en van A naar Beter. Toen we een uitnodiging kregen voor de casting van de film Dikkertje Dap hoorden we dat er zo’n tien kinderen voor de rol uitgezocht waren, maar achteraf bleken er meerdere castingbureaus een opdracht gekregen te hebben. Er zijn veel kinderen op casting geweest en het is maar goed dat we dat niet wisten.”
Liam ging dus auditie doen. “Ik moest toen vertellen wie ik ben en wat ik leuk vind”, vertelt Liam. “Dus ik zei: Hoi, ik ben Liam. En ik doe aan voetbal. Later hoorde ik dat ik het geworden was en toen was ik echt heel blij. Iedereen zei dat het heel bijzonder was voor iemand van mijn leeftijd om al in zo’n film te mogen spelen. Mijn klasgenootjes vonden het ook erg leuk.”

Speciale band

Maar die klasgenootjes zag hij tijdens het opnemen van de film minder. “Dat vond ik wel jammer. Ik miste mijn vrienden en ik kon ook niet meer voetballen. Maar ik heb van de juf schoolspullen meegekregen en dan ging ik zelf aan school werken.” Op de set maakte Liam wel nieuwe vrienden. Hij raakte bevriend met de bekende acteur Martijn Fischer, die in de film zijn opa speelt en met Rayan Belrhazi Alaoui, die zijn vriend Yous speelt. “Martijn is een echte grappenmaker. Hij wacht soms mensen op en dan laat hij ze zomaar schrikken. Hij is echt grappig. Net als Yous; hij zegt veel grappige dingen.”

Het verhaal gaat over Dikkertje Dap die vaak in de dierentuin is, waar zijn opa ook werkt. Zijn beste vriend is Raf, de Giraf. En daar beleeft hij veel avonturen mee. Het spelen met Raf was voor Liam niet gek, ondanks dat het dier op de set natuurlijk niet echt was. Hij speelde dan met een gebouwde giraf, waar hij ook een keer op moest zitten. “Ik heb eigenlijk heel erg hoogtevrees”, vertelt Liam. “Maar het is wel gelukt om op de giraf te zitten. Maar als ik bijvoorbeeld op de Euromast sta, dan wil ik niet naar beneden kijken.”
Het leukste tijdens de opnames vond Liam: “Dat ik een mandarijn met een lepel omhoog moest schieten. Hij deed toen echt: ‘Boink!’. Ik heb het wel een paar keer opnieuw moeten doen.”
Liam en zijn familie hebben de film laatst voor het eerst helemaal gezien. Liam: “Ik heb tijdens de opnames alleen stukjes gezien als het opnieuw moest. Maar dat is al een jaar geleden. Het was leuk om alles te zien omdat ik toen weer dacht ‘Ohja! Die scène was erg leuk! En ook om alles samen te kijken.”

Check Also

Vrijwilligers gezocht voor TSO op De Klipper

Berkel en Rodenrijs – In de Heraut van week 37 stond als emailadres vermeld: info@tafelvan.nl. …